Το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στο πλαίσιο της ανοιχτής επικοινωνία του με τους πολίτες μέσα από τις ανανεωμένες και εμπλουτισμένες εκδηλώσεις του, για το διάστημα 22 με 24 Οκτωβρίου διοργανώνει δύο διαλέξεις για ενήλικες και ένα εργαστήριο για παιδιά.

Κύκλος διαλέξεων για την Όπερα: Ελληνική οπερέτα, ένα αστικό, ευρωπαϊκό και λαϊκό είδος – 22.10.2015,  Ώρα 17.30

Με τις ρίζες της στη γαλλική φάρσα, η οπερέτα έγινε η αγαπημένη διασκέδαση, ανάλαφρη και ευχάριστη, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από τον 19ο αιώνα μέχρι τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις αρχές του 20ου αιώνα κατέκτησε και το ελληνικό κοινό και στις αθηναϊκές σκηνές της εποχής ένα ενθουσιώδες κοινό, συναρπάζεται από τις μουσικές κωμωδίες καταστάσεων. Δίπλα στους διάσημους Ευρωπαίους συνθέτες αρχίζουν να εμφανίζονται και σημαντικοί  Έλληνες, που δίνουν στο μουσικό αυτό θέατρο μια τοπική ταυτότητα με επιρροές από το μπουλβάρ, αλλά και την αθηναϊκή επιθεώρηση. Τι ήταν, όμως, η οπερέτα στην εποχή της, ποιο είναι το αισθητικό και ιδεολογικό της στίγμα, πώς μπορεί κανείς να τη διαβάσει πέραν των στερεοτύπων με τα οποία έχει, άδικα, συνδεθεί; Στα ερωτήματα αυτά θα επιχειρήσει να δώσει απάντηση η διάλεξη του Αλέξανδρου Ευκλείδη, σκηνοθέτη και διδάκτορα θεατρολογίας, ο οποίος ασχολείται με την έρευνα και την σκηνική αναβίωση των ξεχασμένων έργων του ρεπερτορίου της ελληνικής οπερέτας.

Ομιλητής: Αλέξανδρος Ευκλείδης, Σκηνοθέτης, Δρ. Θεατρολογίας ΑΠΘ.

Η αειφορία & η σχέση μας με το περιβάλλον & διαδραστικά παιχνίδια με συνοδεία μουσικής – 23.10.2015,  Ώρα 17.30

Τρία παιδιά και ένας σκύλος πρωταγωνιστούν  σε μια μουσικοθεατρική αφήγηση μιας εξερεύνησης σε ένα νησί, που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουν τη φύση και τη δύναμή της, τη σχέση τους με το περιβάλλον και τη συνεργασία μέσα σε μια ομάδα. Μια ιστορία μύησης στην αειφορία και την ανάπτυξη, που την διαδέχεται μια σειρά από διαδραστικά παιχνίδια για να ακονίσουν τα παιδιά κάθε ηλικίας τη σκέψη τους, να δοκιμάσουν στην πράξη όσα έμαθαν από την περιπέτεια των ηρώων της παράστασης και να αντιληφθούν το ρόλο του ενεργού πολίτη  στην κοινωνία.

Για παιδιά 5-10 ετών.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Η Τρελή Ροδιά
*Η συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτεί προεγγραφή

Τα προβλήματα επικοινωνίας και τα άγνωστα μονοπάτια τους – 24.10.2015,  Ώρα 12.00

Από τη σιωπή,  στη συζήτηση, από τη σύγκρουση  στην αποδοχή ή την απόρριψη, από την κατανόηση στην παρεξήγηση, τα μονοπάτια  της επικοινωνίας είναι πολλά και ανεξιχνίαστα, όπως πολλά είναι και τα προβλήματά της. Υπαρξιακή ανάγκη του ανθρώπου, η επικοινωνία είναι μια τέχνη δύσκολη, σκοντάφτει διαρκώς στην ατομικότητα, στις αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης, στην καχυποψία ή το φόβο, στο διχασμό ανάμεσα στη μοναχικότητα και τη συντροφικότητα, στα όρια της γλώσσας και των μηνυμάτων.

Στην παρούσα ομιλία το θέμα είναι η επικοινωνία. Ο Παντελής Παπαδόπουλος (Ψυχοθεραπευτής – Ψυχίατρος) και η Βέρα Αθανασίου (Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια) θα μας μιλήσουν για τους τσακωμούς, τα μαλώματα, τα φιλιώματα, τους μικρούς καθημερινούς αποχωρισμούς με τις επανασυνδέσεις τους, όπως αυτά συμβαίνουν μέσα σε μία σχέση.

Ομιλητές: Παντελής Παπαδόπουλος, Ψυχοθεραπευτής-Ψυχίατρος
Βέρα Αθανασίου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

Δωρεάν μεταφορά του κοινού στο Κέντρο Επισκεπτών με shuttle bus

Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το Κέντρο Επισκεπτών κατά τις ημέρες των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, προσφέρεται δωρεάν μεταφορά του κοινού με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο, το οποίο φέρει το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από το σταθμό Συγγρού – Φιξ επί της οδού Καλλιρρόης και καταλήγει στην οδό Ευριπίδου (αρχή Εσπλανάδας), και αντίστροφα. Τα δρομολόγιά του πραγματοποιούνται 30 λεπτά πριν την έναρξη και 30 λεπτά μετά τη λήξη κάθε εκδήλωσης.

Στοιχεία επικοινωνίας Κέντρου Επισκεπτών για τις προεγγραφές και τυχόν άλλες διευκρινίσεις:

Τηλ: 210 8778396/8

Email: visitorscenter@snfcc.org.

Κέντρο Επισκεπτών – Πεζογέφυρα Εσπλανάδας, Εργοτάξιο ΚΠΙΣΝ, Καλλιθέα