- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 10 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 10 Λεπτά

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» φιλοξενεί και φέτος μεγάλο μέρος της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας της πόλης, παρουσιάζοντας νέες, πρωτοποριακές εκθέσεις, προβολές στη «Θόλο», καινούρια εκπαιδευτικά προγράμματα και παραστάσεις.

«Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στοχεύει αποκλειστικά στην προώθηση του πολιτισμού και της εκπαίδευσης με τη χρήση νέων τεχνολογιών.  Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος, έχει πια καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο Μουσείο και πολιτιστικός χώρος, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις εικονικής πραγματικότητας, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Στη φετινή χειμερινή περίοδο, περνάει σε μια νέα φάση εξωστρέφειας, μέσα από πρωτότυπες δράσεις, προγράμματα και παραστάσεις, που σηματοδοτούν μια καινούργια προσπάθεια που θα χαρακτηρίσει το Ίδρυμά μας για τα επόμενα έτη.  Προσπάθεια δυναμική, με επένδυση στο πνευματικό κεφάλαιο και τον άνθρωπο», αναφέρει η επικεφαλής του, Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου.

«Αγία Σοφία, 1.500 χρόνια ιστορίας».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της Χειμερινής Περιόδου 2015  –  2016 το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παρουσιάζει:

Εικονική ψηφιακή αναπαράσταση του ναού της Αγίας Σοφίας

Η νέα παραγωγή «Αγία Σοφία, 1.500 χρόνια ιστορίας» αποτελεί μια περιήγηση σε τέσσερις διαστάσεις στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης. Το έργο, συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, δημιουργήθηκε ειδικά για τις καινοτόμες και πρωτοποριακές προδιαγραφές του θεάτρου εικονικής πραγματικότητας «Θόλος» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Ο ναός αναπαρίσταται, όπως ακριβώς χτίστηκε από τους αρχιτέκτονες Ανθέμιο και Ισίδωρο κατά την εποχή του Ιουστινιανού, το 537μ.Χ., με εμφανείς τις σημαντικές αλλαγές που μεσολάβησαν. Βασική παράμετρος του έργου είναι η δυνατότητα εξερεύνησης του μνημείου μέσω της συμμετοχής του επισκέπτη σε διάφορα σενάρια και περιηγήσεις. Επίσης, παρουσιάζονται πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την ανοικοδόμησή του καθώς και την πολιτική και πολιτιστική επιρροή που άσκησε σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου.

Έκθεση με τα πολύτιμα αντικείμενα του Πολεμικού Ναυτικού

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή έκθεση, η οποία θα υποδεχτεί το κοινό από τον Δεκέμβριο και παρουσιάζει την ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού μέσα από πρωτότυπα αντικείμενα, έτσι όπως αυτή εκτυλίσσεται από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 έως τις μέρες μας.  Το σκηνικό της έκθεσης συνθέτει το κουφάρι ενός πλοίου και από εκεί παρουσιάζονται όλα τα σημαντικά επεισόδια της πορείας του Πολεμικού Ναυτικού, μέσα από δεκάδες μικρές άγνωστες ιστορίες.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του Κέντρου Πολιτισμού. Οι μουσειοπαιδαγωγοί του Ιδρύματος οργανώνουν και υλοποιούν τα προγράμματα, τα οποία είτε πλαισιώνουν εκθέσεις και δραστηριότητες, είτε λειτουργούν αυτόνομα, είτε πραγματοποιούνται με την ευκαιρία εορταστικών περιόδων, επετείων ή άλλων αφορμών και απευθύνονται σε παιδιά τριών έως δώδεκα ετών.

«Toy Stories».

Μία συλλογή παιχνιδιών που γοητεύει και συγκινεί

H έκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών από όλο τον κόσμο, με τίτλο «Toy Stories», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.  Περιλαμβάνει περισσότερα από εκατό σπάνια και μοναδικά παιχνίδια από τη συλλογή του Ιδρύματος «ΣΟΦΙΑ» (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων), η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Φέτος, η έκθεση εμπλουτίζεται με μία ακόμα μεγαλύτερη συλλογή matchbox παιχνιδιών, την πλέον διαχρονική και κλασική μάρκα παιχνιδιών, αλλά και  μία μεγάλη συλλογή μοντέλων κλίμακας τραίνων και το πιο εντυπωσιακό, πιστό αντίγραφο ελβετικού σιδηροδρομικού σταθμού, όπως το σχεδίασε και το κατασκεύασε ο Ελβετός μηχανικός Josue Droz.

Διαδρομές, ιστορικές και πολιτιστικές στην Αθήνα, σε διάφορες εποχές της

Η Αθήνα είναι μία πόλη με λαμπρή ιστορία γραμμένη στους αιώνες. Μέσα στα χρόνια μεγάλωσε και άλλαξε μορφή, στους δρόμους της όμως, παραμένει αποτυπωμένη η ιστορία της. Μπορεί να την ανακαλύψει κανείς κάνοντας βόλτα όχι μόνο στις μεγάλες λεωφόρους αλλά και στα μικρά της τα στενά και στις γειτονιές της. Η ιστορία της κρύβεται στα ονόματα των δρόμων και των πλατειών της, στα μνημεία της, στα κτήρια της, στα Μουσεία της και στα θέατρά της  και σε πολλά άλλα σημεία. Όλα αυτά μπορεί κανείς να τα ανακαλύψει στην διαδραστική έκθεση του «Ελληνικού Κόσμου», με σημείο εκκίνησης την… Πειραιώς 254.

«Σμύρνη μου Αγαπημένη».

«Σμύρνη μου αγαπημένη»

Οι παραστάσεις του έργου «Σμύρνη μου Αγαπημένη», που αγαπήθηκε από το κοινό, συνεχίζονται και φέτος.  Είναι ένα έργο που, βασιζόμενο σε ένα φορτισμένο συγκινησιακά κείμενο, ζωντανεύει την ιστορική μνήμη και προσφέρει συγκίνηση, χαρά και νοσταλγία.  Με τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, οι θεατές μεταφέρονται στη ζωή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, της Σμύρνης του ξεριζωμού και της ξενιτιάς.
Η Καρυάτιδα του Βρετανικού Μουσείου διηγείται την ιστορία της

Η νέα παράσταση, με τίτλο «Καρυάτιδα»,  του Μάνου Βαφειάδη έχει χρώμα ελληνικό. Μέσα από την υπερρεαλιστική διήγηση, το τραγούδι, τα χρωματιστά σκίτσα, τους συμπαθείς και διασκεδαστικούς ήρωες και φυσικά τις υπέροχες και αγαπητές μασκότ που έχουν γίνει «οικογένεια» πια για μικρούς και μεγάλους, ο Βαφειάδης κάνει ένα εκπαιδευτικό, αλλά καθόλου αναμενόμενο, ταξίδι από την αρχαιότητα και την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα, γοητεύοντας για μια ακόμη φορά με τον ολοκληρωμένο κόσμο εικόνων, μουσικής, ιδεών και ηθικής.

«Ο Μάγος του Οζ»

Η κλασική, πολυαγαπημένη ιστορία της μικρής Ντόροθυ παρουσιάζεται στη σκηνή του «Ελληνικού Κόσμου», προτείνοντας ένα ταξίδι στην αυτογνωσία και τη δύναμη της θέλησης.  Η παράσταση πλαισιώνεται από δεκαέξι υπέροχα τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη Μίμη Πλέσσα. Παίζουν: Νάντια Μπουλέ, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Αντώνη Καρυστινός κ.ά.

«Καρυάτιδα».

Πληροφορίες
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος.
Τηλ. 212 254 0000

- Διαφήμιση -