- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 13 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 13 Λεπτά

Το πλήρες πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ για το 2016, παρουσίασε ο πρόεδρος του Ταμείου Στέργιος Πιτσιόρλας σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υλοποίηση του προγράμματος του Ταμείου, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την πρώτη αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι η υλοποίηση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει πάρα πολύ θετικά τη συνολική πορεία της χώρας.

Εκτίμησε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εννέα αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες έχουν προσελκύσει το διεθνές και εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ανέπτυξε τα χρονοδιαγράμματα και την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τα εξής έργα:
τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΟΛΠ, τη ΔΕΣΦΑ, τον ΟΛΘ, τις εταιρείες ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Ελληνικό, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και τα δύο τουριστικά έργα, την Αφάντου Ρόδου και την Κασσιόπη Κέρκυρας.

Επισήμανε ότι «με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετά την πρώτη αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει πάρα πολύ θετικά κατά τη γνώμη μου, τη συνολική πορεία της χώρας».

Αναλυτικότερα αναφερόμενος στο συγκεκριμένο προγραμματισμό 9 ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ που πρέπει να τρέξει άμεσα και σε μία δεύτερη φάση, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι τις επόμενες ημέρες «θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας με την Fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια».

«Είναι ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό γιατί έχει ιδιαίτερα υψηλό τίμημα, θα αποφέρει πολύ σημαντικά ετήσια έσοδα και γιατί αποτελεί μία επένδυση στο κρίσιμο τομέα του τουρισμού, καθώς η αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών της χώρας θα βοηθήσει τα μέγιστα την ανάπτυξη του τουρισμού και άρα της ελληνικής οικονομίας.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας αυτής και αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μία γερμανική εταιρεία επενδύει ένα τόσο μεγάλο ποσό στην Ελλάδα. Το τίμημα είναι 1,230 δισ. ευρώ και θα κατατεθεί τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η παραλαβή των αεροδρομίων.

Πολύ σημαντικά είναι και τα ετήσια έσοδα που θα αποδώσει η συμφωνία, αλλά και οι επενδύσεις που θα γίνουν τα αμέσως προσεχή χρόνια και πλησιάζουν το ποσό των 350 εκατ. ευρώ. Θα έχουμε στην ουσία 14 εργοτάξια, θα εκκινήσουν επενδύσεις και θα έχουμε, όπως είπα και πριν, μια αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών της χώρας. Είναι ένα βήμα πάρα πολύ σημαντικό και η ολοκλήρωση του είναι πολύ σημαντικό μήνυμα», τόνισε.

http://admin.nooz.gr/Uploads/Greece/Olp_111.jpg

Μιλώντας για την τελική ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ είπε ότι ορίστηκε τελικά στις 21 Δεκεμβρίου.

«Ολοκληρώνουμε αυτή την βδομάδα την ανάρτηση όλων των κειμένων. Στο λιμάνι του Πειραιά είναι υποψήφιοι επενδυτές είναι τρεις: η κινεζική Cosco, η δανέζικη APM Terminals και η ICTS από τις Φιλιππίνες, καταδεικνύοντας ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από όλον τον κόσμο».

Για το θέμα που αφορά στην πορεία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, της εταιρείας διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου είπε μεταξύ άλλων ότι είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και είχε ανακύψει πρόβλημα στην τελική του έγκριση και ολοκλήρωση από τις ευρωπαϊκές Αρχές.

«Θα πρέπει να μεταβιβάσει η SOCAR, που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό ποσοστό τουλάχιστον 16% σε μια άλλη εταιρεία, κατά προτίμηση ευρωπαϊκή, που να έχει εμπειρία στην διαχείριση δικτύου φυσικού αερίου. Ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον, από το καλοκαίρι και μετά έχουμε πολύ σημαντικό ενδιαφέρον και από αύριο, αφού έχει υπογραφεί ήδη η συμφωνία εμπιστευτικότητας, ξεκινάει το due diligence. Δύο πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το 16% του ΔΕΣΦΑ: η κοινοπραξία της βελγικής Fluxys με την ισπανική Enagaz, και η δεύτερη εταιρεία που ενδιαφέρεται είναι η ιταλική Snap. Και οι δυο ενδιαφέρονται πολύ ζωηρά, ξεκινούν τον έλεγχο και θεωρώ ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί», είπε.

Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι η προετοιμασία προχωράει κανονικά και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών προγραμματίζεται για τις αρχές Απριλίου. «Υπάρχουνε οκτώ ενδιαφερόμενοι, πολύ σημαντικές εταιρείες στον χώρο των μεταφορών και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε έναν διαγωνισμό πάρα, πάρα πολύ ενδιαφέροντα», ανέφερε.

http://admin.nooz.gr/Uploads/trainose286131.jpg

Για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ έχει ανακοινωθεί ως ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών της 15η Ιανουαρίου, είπε, εκτιμώντας μια μικρή καθυστέρηση με μικρή παράταση αυτής της προθεσμίας. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και αυτή η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον σημαντικό, πρόσθεσε.

Για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης είπε ότι το τίμημα είναι αρκετά υψηλό. «Υπήρξε η αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας για το σχέδιο που είχε κατατεθεί από το fund που κέρδισε τον διαγωνισμό. Έχουμε εργαστεί όλο αυτό το διάστημα και έχουμε διαπραγματευτεί μια νέα πρόταση με το fund αυτό το οποίο προσπαθεί να ικανοποιήσει τα ζητήματα που έθετε η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας και το πετυχαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία και τη νέα συμφωνία ώστε να υποβληθεί ένα νέο σχέδιο που θα σέβεται την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και δεν θα δημιουργεί τα προβλήματα, ώστε να εγκριθεί πια και να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον Αστέρα».

http://admin.nooz.gr/Uploads/Greece/greece/ELLINIKO-26.jpgΕπίσης ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει και η διαδικασία για την υλοποίηση του μεγάλου έργου του Ελληνικού. Έχει οριστεί από την Κυβέρνηση κεντρικός συντονιστής για την υλοποίηση του έργου και θα ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η διαδικασία συζήτησης για βελτιώσεις επί της σύμβασης με τους επενδυτές.

Έχουν ενεργοποιηθεί οι δήμοι πέριξ του Ελληνικού, η Περιφέρεια, το ΤΑΙΠΕΔ, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και οι επενδυτές από τη δική τους πλευρά και θα ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις για τη βελτίωση της υφιστάμενης σύμβασης με στόχο μέσα στην άνοιξη να έχει τροποποιηθεί όσο είναι δυνατόν και όπου πρέπει για να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, είναι ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο από μόνο του μπορεί να βάλει μια σφραγίδα αναπτυξιακή τα επόμενα χρόνια, είπε.

Επίσης ξεκινάνε οι διαδικασίες μέσα στο Δεκέμβριο για την παράταση της σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η σύμβαση δίνει τη δυνατότητα παράτασης για άλλα 20 χρόνια και απαιτεί μια σειρά από διαπραγματεύσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε ικανοποιητικό χρόνο.

Υπάρχει ταυτόχρονα και η προοπτική για την ιδιωτικοποίηση και του 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, αυτό όμως, θα γίνει σε δεύτερη φάση όταν θα κρίνουμε ότι είναι κατάλληλες οι συνθήκες, ανέφερε.

Τέλος, θα ολοκληρωθεί άμεσα και η διαδικασία για δυο μεγάλα τουριστικά έργα, η Αφάντου της Ρόδου και η Κασσιόπη στην Κέρκυρα.

Στην Αφάντου υπήρχε ανάγκη μιας τεχνικής τροποποίησης προς το Συμβούλιο της Επικρατείας που απαίτησε περισσότερο χρόνο λόγω της καθυστέρησης συγκρότησης του Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ). Πλέον, έχει συγκροτηθεί, συνεδριάζει τις επόμενες μέρες και θα είναι στην ημερήσια διάταξη το θέμα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να προχωρήσει το έργο. Με τον ίδιο τρόπο προχωράει μέσω του ΚΣΔ και η διαδικασία για την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης στην Κασσιόπη.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 θα υπάρχει η εικόνα ενός προγράμματος που τρέχει με ρυθμούς πάρα πολύ ικανοποιητικούς, τόνισε.
- Διαφήμιση -