- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Μια ιδιόμορφη παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο Skrow Theater στο Παγκράτι, του θεατρικού συγγραφέα Σάκη Σερέφα, με τίτλο “Μαμ”. Ένα έργο που βασίζεται στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν μαθητή, τον Ζόζεφ και τον οδηγό του σχολικού λεωφορείου, τον Μεγάλο, για επτά ολόκληρα χρόνια.

του Νίκου Παπανικολάου

Πρόκειται για μια παράσταση σκηνοθετημένη με μαεστρία και με τη συμμετοχή τριών θαυμάσιων ηθοποιών, του Θανάση Ζερίτη, του Γιώργου Κισσανδράκη και της Χρηστίνας Γαρμπή. Όμως, το κείμενο, αν και πανέξυπνο κάποιες φορές “κρεμάει”, κουράζει και δεν επιτρέπει την πλήρη απογείωση.

Το σκηνικό κατ’ αρχάς είναι εξαιρετικά… φτωχό και παρά τα σκηνοθετικά ευρήματα κάνει τον χώρο ψυχρό ή δεν τον ενσωματώσει στη δράση του έργου. Το μοναδικό αντικείμενο που υπάρχει στη σκηνή είναι ένα ψυγείο (λόγω όγκου και χρώματος αποτελεί ψυχρό αντικείμενο που δεν προσφέρει καμία αισθητική) και υποτίθεται ένα λεωφορείο, το οποίο θα μπορούσε να είναι κάπως πιο ευφάνταστο. Το βλέπουμε από το πλάι, βλέπουμε δηλαδή το πλαϊνό του που είναι κοντραμπλακέ (ή κάτι ανάλογο, που θα μπορούσαν να χρωματίσουν κάπως) και το μόνο  που το κάνει λεωφορείο είναι ένα καθρέφτης για να βλέπει ο οδηγός πίσω και η διάταξη των υποτιθέμενων καθισμάτων που δεν φαίνονται, στα οποία κάθονται ο οδηγός και οι δύο μαθητές.

1Η σκηνοθετική παρέμβαση διευκολύνει στο να αποδοθούν τα νοήματα του έργου, αναδεικνύει το έξυπνο και κάποιες φορές καυστικό χιούμορ του συγγραφέα Σάκη Σερέφα και η απόδοση και των τριών ηθοποιών επιτρέπει στον θεατή να απολαύσει αρκετά τη συγκεκριμένη παράσταση.

Η εισαγωγή με την προβολή βίντεο με στιγμές μιας κάποιας οικογενειακής ζωής είναι θαυμάσια, όπως και οι μουσικές επιλογές με πανέμορφες τις επιλογές παλιών γαλλικών τραγουδιών.  

Η υπόθεση: Ένα σχολικό λεωφορείο γίνεται καταφύγιο εξομολόγησης εμπειριών και τόπος παρασκευής τροφής για σκέψη. Με εργαλείο 7 φαγητά που κρύβουν από ένα πολύτιμο μάθημα, η φιλία αυτή αποτελεί για το Ζοζέφ μια μύηση στη ζωή που τον περιμένει ενώ για τον Μεγάλο, αφορμή για επαναπροσδιορισμό της ζωής που πέρασε. Μικρά γευστικά μαθήματα που όλοι πρέπει να δοκιμάσουμε αναζητώντας τα βασικά συστατικά της ιδανικής συνταγής ζωής. Είμαστε τελικά αυτό που τρώμε;

2

Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη στις 21:00 (Skrow Theater – Αρχελάου 5, Παγκράτι, ΤΚ 11635, Αθήνα | τηλέφωνο: 210 7235 842)

Σκηνοθεσία: Αναστασία Γιαννάκη, Γιάννης Δενδρινός, Κατερίνα Λάττα

Ηθοποιοί: Χρηστίνα Γαρμπή, Θανάσης Ζερίτης, Γιώργος Κισσανδράκης

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα, Κωνσταντίνα Μαρδίκη

Βοηθός φωτιστή: Μαρίνα Κόντα

Επιμέλεια κίνησης: Άρης Παπαδόπουλος

Φωτογραφία: Αναστασία Γιαννάκη

Φωτογράφιση Αφίσας: Δομινίκη Μητροπούλου

 

- Διαφήμιση -