- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Κατά την αρχαιότητα η Γλυφάδα (Αρχαία Αιξωνή) θεωρούνταν η λουτρόπολη της Αττικής. 6.000 χρόνια μετά, ο δήμος επιχειρεί να επαναφέρει την ιστορική ταυτότητα της πόλης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί ο αρχικός φάκελος ώστε να χαρακτηριστεί ως ιαματική, η πηγή στην περιοχή της Αιξωνής. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των πρώτων δειγμάτων το νερό στο συγκεκριμένο σημείο της Γλυφάδας είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και η θερμοκρασία του κυμαίνεται από 37 έως 40 βαθμούς Κελσίου.
iam1

Για το θέμα αυτό μιλήσαμε με τον Kαθηγητή Δερματολογίας, πρώην Αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πρόεδρο της Επιτροπής Ιαματικών και Πρόεδρο της Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής κ. Κωνσταντίνο Κουσκούκη, οποίος μας ανέλυσε τις προοπτικές αυτού του εγχειρήματος.

«Από καταβολής του κόσμου, η υγεία, η ευεξία, η δύναµη και η ομορφιά συγκαταλέγονται, μεταξύ των πολυτιμότερων αγαθών της ζωής. Ειδικά στην αρχαία Ελλάδα, η φροντίδα της υγείας, όχι µόνο του σώματος, αλλά και της ψυχής και του πνεύματος, αποτέλεσε σημαντικό τμήμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής µε τη βοήθεια και της προληπτικής ιατρικής μπορεί να αποτρέψει πλήθος προβλημάτων, που αφορούν όχι µόνο στην υγεία του ατόμου που νοσεί, αλλά και στην οικονομία της χώρας του που επιβαρύνεται µε τη δαπάνη για την αποκατάσταση της υγείας του» επεσήμανε ο κ. Κουσκούκης και συμπλήρωσε: «Ο τομέας του Τουρισμού Υγείας έχει υποστεί μια δυναμική αναγέννηση φθάνοντας στις μέρες μας να έχει καθιερωθεί ως μία από τις δυναμικότερα αναπτυσσόμενες οικονομικές δραστηριότητες παγκοσμίως, μεγάλης προστιθέμενης αξίας προσφέροντας τεράστιες ευκαιρίες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επιχειρηματικούς κλάδους».

Επίσης, ρωτήσαμε τον Καθηγητή, το πόσο σημαντικό είναι να χαρακτηριστεί ως ιαματική η πηγή της Αιξωνής. «Πηγή με τέτοια χαρακτηριστικά και θερμοκρασία είναι η μοναδική στην Αττική και το γεγονός αυτό προσδίδει αναπτυξιακή προοπτική. Με ολοκληρωμένη στρατηγική για την σωστή αξιοποίηση και αποτελεσματική εκμετάλλευση θα αποδώσει πολλαπλά οφέλη για την πόλη».

Όπως μας ανέφερε, ο Νόμος 4238/2014 εντάσσει την υδροθεραπεία στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ο Νόμος 4123/2013 διέπει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας στον τομέα της διασυνοριακής περίθαλψης. Σύμφωνα με την οδηγία, τα 24 εκατομμύρια Ευρωπαίων που διακινούνται κάθε χρόνο για λόγους σωματικής και ψυχικής υγείας στις χώρες της Ε.Ε., είτε μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων, είτε μεμονωμένα, από τον Οκτώβριο του 2013 βρίσκονται στο επίκεντρο έντονου ανταγωνισμού καθώς ανοίγουν τα σύνορα για τον Τουρισμό Υγείας σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Χωρίς αμφιβολία, η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα, µπορεί να συμβάλλει τα µέγιστα στην αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού γενικότερα βελτιώνοντας την εικόνα µας στο εξωτερικό, παρατείνοντας την τουριστική περίοδο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας µέσω νέων επενδύσεων που θα δρομολογηθούν, µε απώτερο στόχο την οικονοµική ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών.

Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης μας τόνισε ότι μπορεί να δημιουργηθεί θερμαλιστικό κέντρο και μας έφερε ως παράδειγμα αυτό που έγινε στην περιοχή MonteCatini όπου χτίστηκε μια ολόκληρη πόλη γύρω από την ιαματική πηγή.

Τέλος μας είπε ότι μπορεί να υπάρξει και άλλη μορφή εκμετάλλευσης. Αν ο δήμος Γλυφάδας κατασκευάσει στο σημείο ένα κλειστό κολυμβητήριο δεν θα ξοδεύει χρήματα για τη θέρμανση του νερού. Επίσης, μπορεί το συγκεκριμένο νερό χωρίς χάνει την ιαματική της δράση αν μεταφερθεί σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.

ΠΗΓΗ:www.glyfada24.gr

- Διαφήμιση -