- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Δύο ξεχωριστοί χώροι τέχνης στις παρυφές της Ακρόπολης, τραβούν το ενδιαφέρον διερχόμενων και τουριστών.

Τεχνοχώρος 

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, υποδέχεται το 2016 με την εικαστικό Νατάσα Μεταξά και την ατομική έκθεση ζωγραφικής της με τίτλο «Memory Triggers».
Τα έργα που παρουσιάζονται διεγείρουν μνήμες που λίγο ή πολύ όλοι μας έχουμε ζήσει, σύμφωνα με την ζωγράφο τους.
«Νομίζω πως ένα έργο τέχνης δεν προσδιορίζεται απλά από την «ευρεσιτεχνία» του, αλλά κοσκινίζεται μέσα από τον παλμό των συναισθηματικών εντάσεων που προκαλεί και από τον πλούτο των νοημάτων και των νοητικών διεργασιών που φανερά ή μυστικά εμπεριέχει στο σώμα του» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Ενα έργο από τη στιγμή που γεννιέται λειτουργεί σαν ένα ζωντανό σώμα. Όσο πιο δυνατό είναι αυτό το σώμα, τόσο πιο πολύ αντέχει στο χρόνο. Σαν ζωντανός οργανισμός με ένα δικό του μεταφυσικό τρόπο έχει τη δυνατότητα να διοχετεύει την ενέργειά του στο θεατή. Πολλές φορές είναι τόσο ισχυρή αυτή η ενέργεια που διαθέτει που μπορεί να τη μεταδώσει στο θεατή χωρίς ο ίδιος να έχει συγκατατεθεί. Το έργο έχει τη δική του δύναμη και όταν είναι αισθητικά λυμένο δεν ρωτάει το θεατή. Τον ερεθίζει, τον κεντρίζει θετικά ή αρνητικά αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα προκαλέσει στον φιλότεχνο, στον ιστορικό, στον κριτικό, στον καλλιτέχνη και στον ίδιο το δημιουργό του».
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, από τις 20:00-23:00 και θα διαρκέσει έως 6 Φεβρουαρίου. 
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη, Ακρόπολη Τηλ: 211 1823818

Γκαλερί Ελένη Μαρνέρη 


«Το εικαστικό κόσμημα, εφαρμοσμένη τέχνη, μικρογλυπτική, χειροτεχνία, κυρίως, όμως, τέχνη που φοριέται, κοσμεί το σώμα, εκφράζει με τρόπο άμεσο και ευανάγνωστο όχι μονάχα τον δημιουργό της αλλά και εκείνον που την ενδύεται, είναι εν τέλει μια τέχνη συνυφασμένη με τον καθημερινό βίο»  σύμφωνα με μία γκαλερί που βρίσκεται στις νότιες παρυφές της Ακρόπολης. Η Γκαλερί Ελένη Μαρνέρη ειδικεύεται στο σύγχρονο εικαστικό κόσμημα και παρουσιάζει αυτές τις ημέρες δυο γοητευτικές εκθέσεις.
Η πρώτη έχει τίτλο  «Τσαρούχι απο τον τόπο σου κι ας είναι και Στολισμένο». Εθνικό σύμβολο υπερηφάνειας, άμεσα αναγνωρίσιμο από το ολοστρόγγυλο μάλλινο στέμμα και το ρυθμικό κροτάλισμα του ως ευζώνων προπύργιο, το τσαρούχι καρτερεί εδώ και καιρό υπομονετικά για να αφοπλίσει τους λάτρεις του με λιγότερο παραδοσιακές του όψεις.
Συμμετέχουν: Armel Barraud (dentelles de metal), Σοφίας Ζαράρη (κόσμημα, κολάζ/ assemblage), Κατερίνας Ιωαννίδη (κόσμημα), Ανδρέα Κανελλόπουλου (κέντημα), Ολυμπίας Κρασαγάκη (φωτογραφία),Alice Leblanc Laroche (μεταξοτυπία), Sylvia Macchi (live performance), Lina Mo(κόσμημα) και Ευγενίας Πανουτσοπούλου(σχέδιο.
Παράλληλα η γκαλερί Ελένη Μαρνέρη παρουσιάζει την συλλογή εικαστικών κοσμημάτων «Glancing» της Μαρίας Κουτμάνη. Ο καρπός του κάκτου, το άνοιγμα του οποίου συνήθως θυμίζει οφθαλμό στάθηκε η έμπνευση για την δημιουργία αυτής της εικαστικής συλλογής. Μια σειρά από δοχεία, καρπούς, μάτια κατασκευασμένα από χαρτί και ζωγραφισμένα στο χέρι. Αντικρίζοντας τα,  ο θεατής  καλείται να λάβει μέρος σε μια αμφίδρομη σχέση ανταλλαγής βλεμμάτων (Glancing) με ο,τι βρίσκεται στο εσωτερικό τους, με τους σπόρους, την ουσία. Με δάσκαλο τη φύση, η συλλογή αυτή εξερευνά τη σχέση περιέχοντος-περιεχομένου, εξωτερικού περιβλήματος και βαθύτερου νοήματος και εν τέλει σώματος-ψυχής.
Οι εκθέσεις διαρκούν έως 16 Ιανουαρίου. 
Eleni Marneri Galerie  Λεμπέση 5, Αθήνα Τηλ: 210 8619488

 

ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr

- Διαφήμιση -