- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 2 Λεπτά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση κβαντικών υπολογιστών θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε νέες εντυπωσιακές ανακαλύψεις σε κάθε ερευνητικό τομέα αλλά και στην ανάπτυξη εξελιγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Έναν τέτοιο κβαντικό υπολογιστή D-Wave 2X, της καναδικής εταιρείας D-Wave Systems, κατασκεύασαν σε συνεργασία Google και NASA και τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Η πλατφόρμα της D-Wave, η αρχική υλοποίηση της οποίας βασίζεται σε ένα τσιπ του Jet Propulsion Laboratory της NASA, διαθέτει έναν κβαντικό επεξεργαστή των 1000+ qubits και αποδίδει 100.000.000 μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ από ένα συμβατικό σύστημα υπερυπολογιστών, όσον αφορά την προσομοίωση φυσικών διαδικασιών και την οπτικοποίηση τους.

Στα κβαντικά συστήματα το κλασικό δυαδικό ψηφίο «bit» –η στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας– μεταφράζεται σε «qubit» κι ενώ το bit μπορεί να πάρει μόνο μια από δύο δυνατές τιμές (μηδέν ή 1) το qubit είναι μια υπέρθεση (άθροισμα) και των δύο καταστάσεων ταυτόχρονα, εκτοξεύοντας τις επιδόσεις στα ύψη.

 

- Διαφήμιση -