- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς και το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, παραμένουν τα αγκάθια της πρώτης αξιολόγησης. Η προγραμματισμένη για τις 18 Ιανουαρίου άφιξη του «κουαρτέτου» στην Αθήνα καθυστερεί. Η επικείμενη αξιολόγηση φαίνεται να προσκρούει και στη διαμάχη για τον ρόλο του ΔΝΤ, καθώς οι προσδοκίες των εμπλεκομένων δεν ταυτίζονται.

Από τη μία πλευρά το ίδιο το ΔΝΤ, επικαλούμενο σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό του, επιμένει σε μερική αναδιάρθρωση ή ρύθμιση του ελληνικού χρέους προκειμένου να συνεχίσει τη χρηματόδοτηση και να παραμείνει στο πρόγραμμα, ενώ αντιθέτως οι ευρωπαίοι εταίροι προτιμούν να διασφαλίσουν προηγουμένως τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα πριν προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις για ελάφρυνση χρέους.

Για την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο, Γκάμπι Τσίμερ, το ιδανικό σενάριο θα ήταν η συμμετοχή και του Ευρωκοινοβουλίου στην ομάδα των δανειστών, μία πρόταση που έχει επανειλλημμένα διατυπώσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Όλοι μας είχαμε μία κριτική στάση προς το ΔΝΤ και βέβαια γνωριζουμε ότι η κριτική του ΔΝΤ στην ΕΕ για την Ελλάδα δεν οφείλεται σε ‘αγάπη προς τον πλησίον᾽, αλλά στο καταστατικό του. Για το ΔΝΤ η Ελλάδα είναι απλώς μία από τις πολλές περιπτώσεις με τις οποίες ασχολείται. Αντιλαμβάνομαι ότι η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να διαπραγματευθεί με ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα οποία θα ήταν και υπόλογα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ελπίζω να το πετύχουμε αυτό, θα ήταν απαραίτητο» επισημαίνει η Γκάμπι Τσίμερ στην Deutsche Welle.

Από την πλευρά της η Ρεμπέκα Χαρμς υποστηρίζει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει μία λογική, αλλά δεν είναι το μείζον ζήτημα στη διαπραγμάτευση. «Είναι προφανές ότι οι χρηματοδότες επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα που χρηματοδοτούν» λέει η γερμανίδα ευρωβουλευτής. «Τώρα, αν οι οδηγίες του ΔΝΤ είναι πάντα σωστές, είναι άλλο ζήτημα. Αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι διαφορετικό: ότι δεν δίνεται προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη, ότι δεν υπάρχουν δουλειές και προοπτικές για ανέργους και νέους ανθρώπους. Όσο δεν γίνεται αυτό, θα είναι δύσκολο να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις».

Στην… ουρά τα νομοσχέδια

Καθώς οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό αναμένεται να αποδειχθούν επίπονες και χρονοβόρες, το Μαξίμου θα απαντήσει με πλημμυρίδα πολυνομοσχεδίων στα χτυπήματα που δέχεται για το ασφαλιστικό. Με βάση τον οδικό χάρτη που έχει σχεδιασθεί, θα καταθέσει σύντομα το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, ενω στη Βουλή θα έρθει και το νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις.

Το σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναμένεται να κλείσει περί τα τέλη Φεβουαρίου με αρχές Μαρτίου. Με βάση τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου οι εναπομείνασες μνημονιακές υποχρεώσεις -π.χ. Ασφαλιστικό, φορολογία αγροτών- θα κλείσουν εντός διμήνου, ώστε μέχρι την άνοιξη να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στη λήψη μιας σειράς μέτρων που θα προστατεύουν τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, κάτι που φαίνεται και από τη γραμμή που χαράσσεται στο Ασφαλιστικό (όπου βάζει κόκκινες γραμμές για τις κύριες συντάξεις).

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και ο τρόπος διαχείρισής τους, ενώ την ίδια ώρα κινούνται διαδικασίες για αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Όπως είχε από καιρό επισημάνει το Sofokleousin.gr η διελκυστίνδα για τον έλεγχο συγκεκριμένων τραπεζών και του συνόλου του τραπεζικού συστήματος ήταν έντονη και διαρκής. Αντίρροπες δυνάμεις όπως το ΤΧΣ, ο ESM και οι νέοι μέτοχοι επέδρασαν στην ολική αναμόρφωση των ανωτάτων διοικήσεων η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε εκ βάθρων αλλαγή κουλτούρας αλλά και καθημερινότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Συγχρόνως, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει διακρατικές συμφωνίες για επενδύσεις μέσα στο Φεβρουαρίο, στο πλαίσιο των προωθούμενων από το ΤΑΙΠΕΔ αποκρατικοποιήσεων.

- Διαφήμιση -