- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 8 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 8 Λεπτά

Της Dr Ματίνας Χρονοπούλου*

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης θυρεοειδοπαθειών –αυτοάνοσων και μη– οι οποίες χαρακτηρίζονται από αυξημένη ή από ελαττωμένη έκκριση ορμονών του θυρεοειδούς, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού να λαμβάνει αντίστοιχη αγωγή.

Ο θυροειδής είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος, που ρυθμίζει τον μεταβολισμό. Παράγει δε ορμόνες, τις θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλο τον οργανισμό και επιδρούν, μεταξύ άλλων, στον μεταβολισμό (λευκωμάτων, υδατανθρακων, χοληστερόλης) και την οξυγόνωση των ιστών, τη θερμοκρασία, τη λειτουργία της καρδιάς, των αγγείων, του νευρικού και του γαστρεντερικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τον υποθυρεοειδισμό, εκτιμάται ότι η επίπτωσή του στο γενικό πληθυσμό είναι περίπου 5-7% και της ήπιας μορφής στις ηλικιωμένες γυναίκες φθάνει μέχρι 15%.

Ο θυρεοειδής αποτελεί μία από τις πιο κοινές παθήσεις του ενδοκρινικού συστήματος, με τον κλινικό ή υποκλινικό υποθυρεοειδισμό να εμφανίζεται όλο και συχνότερα.

Ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από μειωμένη ενέργεια, διανοητική επιβράδυνση, κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, ξηροδερμία, τριχόπτωση, δυσανεξία στο κρύο, ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση, στειρότητα και πολλά άλλα συμπτώματα (ενδείξεις).

Η νόσος Hashimoto ή αλλιώς Θυρεοειδίτιδα Hashimoto αποτελεί μία από τις πιο κοινές παθήσεις του θυρεοειδούς

–αυτοάνοση διαταραχή– που παραβλέπεται στη Γενική Ιατρική.

Κατά τη νόσο του Hashimoto το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που επιτίθενται στον ιστό του θυρεοειδούς αδένα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 90% των παθήσεων του θυρεοειδούς είναι αυτοάνοσες και ως επί το πλείστον οφείλονται στη νόσο του Hashimoto. Οι γυναίκες ηλικίας 20 έως 60 ετών αποτελούν την πλειονότητα των ασθενών αυτών.

Πολλοί ασθενείς με υποθυρεοειδισμό δεν γνωρίζουν εάν πάσχουν από τη νόσο του Hashimoto. Συχνά, κάποιος ασθενής μπορεί να έχει διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό, χωρίς όμως να έχει γίνει αξιολόγηση των αυτοαντισωμάτων έναντι του θυρεοειδούς (εργαστηριακές εξετάσεις που ονομάζονται Anti-TPO και Anti-TG).

Στη Γενική Ιατρική οι περισσότεροι γιατροί αποφευχθούν να ελέγχουν τα αντισώματα του Hashimoto, διότι δεν αλλάζει το σχέδιο θεραπείας τους. Στη Φυσικοπαθητική ιατρική όμως, η διάκριση μεταξύ της αυτοάνοσης και της μη αυτοάνοσης νόσου του θυρεοειδούς είναι ζωτικής σημασίας, για να γνωρίζουμε την πραγματική αιτία που «κρύβεται» πίσω από το πρόβλημα και πώς να θεραπεύσουμε την ασθένεια.

Ενδείξεις προβλήματος στον θυρεοειδή αδένα

  • σωματική κόπωση
  • υπνηλία
  • μεγάλη ευαισθησία στο κρύο
  • δυσκοιλιότητα
  • κατακράτηση υγρών
  • ξηρό και άγριο δέρμα και ξηρά μαλλιά
  • αύξηση του βάρους (ακόμη κι αν ο ασθενής τρώει λίγο)
  • πρήξιμο των βλεφάρων
  • αραίωση στα φρύδια

Τι πρέπει να κάνετε

  1. Αφαιρέστε από τη διατροφή σας τις τροφές που σας προκαλούν ευαισθησία ή τροφικές αλλεργίες, κυρίως σε ό,τι αφορά στη νόσο Hashimoto (Θυρεοειδίτιδα Hashimoto) ή τη νόσο του Graves.

Η πιο συνηθισμένη αλλεργιογόνος τροφή που ερεθίζει τις αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι η γλουτένη. Τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και η σόγια αποτελούν, επίσης, συνηθισμένες αλλεργιογόνες τροφές.

Οι εξετάσεις αίματος για το αντίσωμα IgG ή η σταδιακή εξάλειψη και η επαναχορήγηση των τροφών μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των αλλεργιογόνων τροφών.

  1. Η υδροθεραπεία αντίθεσης στον θυρεοειδή αδένα έχει μια ελαφρώς διεγερτική δράση και μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού. Ολοκληρώστε το καθημερινό σας ντους ρίχνοντας κρύο νερό κατευθείαν επάνω στο θυρεοειδή για 30 δευτερόλεπτα.
  2. Αφαιρέστε τελείως τη σόγια από τη διατροφή σας. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Ειδικά, εάν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες σόγιας ή προϊόντων σόγιας, όπως tofu, tempeh, γάλα σόγιας κ.λπ.
  3. Μειώστε την κατανάλωση των λαχανικών της οικογένειας Brassica (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, ραπανάκια κ.λπ), που ωμές ή βραστές σε μεγάλες ποσότητες καταστέλλουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
  4. Κόψτε τη ζάχαρη και το λευκό σιτάρι, τρώτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ελαιόλαδο, μικρά ψάρια και πρωτεϊνούχες τροφές. Αποφεύγετε, ωστόσο, τα ωμά σταυρανθή λαχανικά, όπως είναι το μπρόκολο και το κουνουπίδι (ενδέχεται να επιδεινώσουν τον υποθυρεοειδισμό σας).
  5. Εάν τα επινεφρίδιά σας δεν λειτουργούν σωστά, αντλούν από τα αποθεματικά του θυρεοειδούς, κάτι που μπορεί να τον κάνει να λειτουργεί περισσότερο από όσο πρέπει. Για να ενισχύσετε τα επινεφρίδια σας, οργανώστε καλύτερα την καθημερινότητά σας, ώστε το σώμα σας να ξέρει πότε θα πάτε για ύπνο και πότε θα ξυπνήσετε. Προσπαθήστε να μειώσετε ή να αφαιρέστε από τη διατροφή σας τον καφέ, το ποτό ή άλλες πηγές καφεΐνης, επειδή αναγκάζουν τα επινεφρίδιά σας να δουλέψουν πιο σκληρά. Κοιμηθείτε καλά και εφαρμόστε τεχνικές μείωσης του στρες.
  6. Αφαιρέστε τις τοξίνες από τη διατροφή σας. Μην καταναλώνετε επεξεργασμένα κρέατα, όπως μπέικον, αλλαντικά και λουκάνικα.

*Η Ματίνα Χρονοπούλου σπούδασε Φυσικοπαθητική Θεραπευτική στην Αγγλία και απέκτησε δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Naturopathic Doctor, Lic. Dip. Master Ac., TCM στο Βελονισμό και την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και διδακτορικό Δίπλωμα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξενίας 18, Πλατεία Μαβίλη, 11528, Αθήνα

Τηλ. 210-64.00.411

Κιν. 6932-191724

Ε-mail : matinachr@gmail.com

Skype: matina.chronopoulou

www.naturopathy.gr

https://www.facebook.com/pages/ Ιπποκράτειος-Ιατρική-Εξειδικευμένες-σπουδές/1394065917566567?ref=hl

https://www.facebook.com/pages/ Ρυθμίστε-το-βάρος-σας-με-φυσικό-τρόπο-Θεραπευτική-Διατροφολογία/379175708903076?ref=hl

https://www.facebook.com/NaturopathyinGreece?ref=hl

 

 

- Διαφήμιση -