- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Δραματική τροπή λαμβάνουν οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, για το προσφυγικό, μετά την τρομοκρατική επίθεση στην πρωτεύουσα της Τουρκίας. Το βαρύ τίμημα των 28 νεκρών, που δεν είναι το πρώτο που πληρώνει η Τουρκία, φαίνεται ότι θα είναι όμως το καταλυτικό για τη χερσαία επέμβαση σε συριακό έδαφος και την οικοδόμηση ζώνης ασφαλείας στη Συριακή μεθόριο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Άγκυρας δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει περαιτέρω δεσμεύσεις για το προσφυγικό, θεωρώντας ότι υποσκελίζεται από το ζήτημα ασφαλείας που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζει.

Η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται παγιδευμένη σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει χρηματοδότηση της Τουρκίας με τουλάχιστον 3 δισ. χωρίς να μπορεί να πιέσει για την άμεση συμμόρφωση της Άγκυρας στους όρους.

Σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο η κίνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου να αναβάλλει το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για την τριμερή διάσκεψη για το προσφυγικό είναι προφανές ότι εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό.

Η Τουρκία έχοντας επιτύχει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και αναδεικνύοντας το ζήτημα εθνικής ασφάλειας σε μείζον θέμα, εκβιάζοντας κατ ουσία στήριξη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ήδη ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας εξέφρασε τη συμπόνια τους προς τις οικογένειες των θυμάτων, καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε ανοιχτά στήριξη στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Κοντά σε αυτή την τοποθέτηση κινείται και η ευρωπαϊκή αντίδραση, με τις Βρυξέλλες να αδυνατούν τώρα να εμποδίσουν την άμεση χερσαία εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, άρα αποδεχόμενες ντε φάκτο τη διαμόρφωση ζώνης ασφαλείας επί συριακού εδαφούς.

Η εμπλοκή όμως της Τουρκίας στη Συρία είναι προφανές ότι θα εντείνει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και κατά συνέπεια στην Ευρώπη.

Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εκβιάσει τη στήριξη Ευρωπαίων και ΝΑΤΟ σε επιλογές και διαδικασίες με τις οποίες αντιτίθενται τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ.

Η πόρτα διμερών διαπραγματεύσεων που άνοιξε με τις κινήσεις της η Άνγκελα Μέρκελ αποδεικνύεται κερκόπορτα για την ΕΕ, δίνοντας προνομιακό ρόλο στην Άγκυρα και καθστώντας την ΕΕ ουραγό των εξελίξεων.

 

ΠΗΓΗ:www.sofokleousin.gr

- Διαφήμιση -