- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Σε μία λεπτή κλωστή κρέμεται η κατάσταση στο προσφυγικό, καθώς ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, και δη σε κέντρα κλειστού τύπου, και η παρατεινόμενη τραγωδία στην Ειδομένη οξύνουν την ατμόσφαιρα, ενόψει και της έναρξης των επανοπροωθήσεων.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι την προσεχή Δευτέρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία περίπου πεντακόσιοι μετανάστες.

Η ατμόσφαιρα ωστόσο στα κέντρα φιλοξενίας, στον Πειραιά και την Ειδομένη είναι τεταμένη. Εργαζόμενοι διεθνών οργανώσεων και αστυνομικοί εκφράζουν φόβους για τη διαδικασία, καθώς δεν υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες πρόθυμοι να επιστρέψουν στην Τουρκία, οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές, και τα πάντα θυμίζουν καζάνι που βράζει.

Ενδεικτικό αυτής της έκρηξης είναι τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στον Πειραιά, όπου συγκρούστηκαν σύροι και αφγανοί πρόσφυγες στην πύλη Ε1.

Επί περίπου τρεις ώρες εκατοντάδες άτομα είχαν συμπλοκές με ρόπαλα, πέτρες και σίδερα. Στο σημείο ελάχιστοι άνδρες της αστυνομίας και του λιμενικού, προσπαθούσαν μάταια να επιβληθούν στο πλήθος.

Μέχρι να φτάσουν στον Πειραιά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οκτώ άτομα τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων σοβαρά στο κεφάλι, και μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο.

Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα και στην Ειδομένη, όπου συνεχή είναι τα επεισόδια.

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας, στη Λέσβο. Πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν με συνθήματα και πλακάτ, ζητώντας την ελευθερία τους και να ανοίξουν τα σύνορα.

Αν και στην Τουρκία οι αρχές έχουν ενεργοποιηθεί, οι μεταναστευτικές ροές δεν έχουν  σταματήσει. Περί τα 800 άτομα πέρασαν στη Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Πακιστανοί σε κατάσταση εξαθλίωσης.

Συνολικά, την Πέμπτη, οι μετανάστες στη χώρα ανέρχονται σε 51.393, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 5.337, με τις νέες αφίξεις ως τις 8 το πρωί να υπολογίζονταν σε 377.

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.960, εκ των οποίων οι 5.750 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά. Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.645 πρόσφυγες και στη βόρεια Ελλάδα 28.451.

Ο αριθμός στο camp στην Ειδομένη ανέρχεται σε 11.324 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 1.279.

Στα hot spot των  νησιών παραμένουν: Στη Μόρια στη Λέσβο 2.384 άτομα. Στη Χίο 1449. Στη Σάμο 218.

- Διαφήμιση -