- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Εντοπίστηκε το «ένοχο» γονίδιο το οποίο ευθύνεται για τα γκρίζα μαλλιά. Ονομάζεται IRF4 και οι επιστήμονες για να το εντοπίσουν εξέτασαν τα μαλλιά 6000 εθελοντών, από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το γκριζάρισμα σύμφωνα με τη μελέτη είναι συχνότερο στους Ευρωπαίους σε σχέση με άλλους πληθυσμούς και αυτό πιθανώς εξηγείται επειδή το IRF4 συναντάται σχεδόν μόνο σε ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής.

«Η γενετική παραλλαγή του IRF4 έχει δύο μορφές», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Kaustubh Adhikari του University College του Λονδίνου. «Η μια μορφή είναι παρούσα σε όλο τον κόσμο, και η άλλη μορφή υπάρχει μόνο στους Ευρωπαίους. Μάλιστα οι Ευρωπαίοι έχουν διπλάσια πιθανότητα να έχουν γκρίζα μαλλιά».

Το γκριζάρισμα προκαλείται από έλλειψη μελανίνης στα μαλλιά. Η ανακάλυψη του γονιδίου μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους καταπολέμησης του προβλήματος στη… ρίζα του. Η ηλικία και το περιβάλλον είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Η έρευνα εστιάστηκε στο πώς ακριβώς λειτουργεί το γονίδιο IRF4 και πώς θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη διαδικασία επιβίωσης και διατήρησης των κυττάρων που δημιουργούν τη χρωστική ουσία, δήλωσε ο Andres Ruiz-Linares, καθηγητής στο University College του Λονδίνου Genetics Institute, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

«Η απενεργοποίηση του συγκεκριμένου γονιδίου μπορεί να γίνει. Το θέμα όμως είναι αν το αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητό και το σωστό. Η ανάπτυξη μια θεραπείας που θα… φρενάρει το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι δυνητικά εφικτή».

Τέλος οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα περάσουν πολλά χρόνια ερευνών μέχρι να βρεθεί στην κοσμετολογία θεραπεία που θα απενεργοποιεί το γονίδιο.

- Διαφήμιση -