- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 19 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 19 Λεπτά

Πακέτο «έκτακτων μέτρων» ύψους περίπου 3,6 δις ευρώ πέραν του πακέτου των 5,4 δις ζητούν οι Ευρωπαίοι και μάλιστα εκ των προτέρων νομοθετημένο, με την Ελλάδα να διαμηνύει  «δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα» με την απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης να μετατίθεται τουλάχιστον για μερικές μέρες .

H Ελλάδα θα πρέπει να ετοιμάσει ένα πακέτο «έκτακτων μέτρων», ύψους 2% του ΑΕΠ, ως εγγύηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα, που θα ληφθούν μόνο εάν είναι απαραίτητο, για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018» διευκρίνισε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία ακολούθησε τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Άμστερνταμ.

Το έκτακτο πακέτο μέτρων – συνέχισε – πρέπει «να είναι αξιόπιστο, να νομοθετηθεί προκαταβολικά, να είναι αυτοματοποιημένο και να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες».

Πρόσθεσε ότι εάν υπάρξει συμφωνία για το βασικό πακέτο μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ και του έκτακτου, ύψους 2% του ΑΕΠ, τότε ενδεχομένως θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup, τη Μεγάλη Πέμπτη.

«Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς υπάρχει σημαντική προσέγγιση σε ασφαλιστικό, φορολογία, κόκκινα δάνεια και αποκρατικοποιήσεις» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε σήμερα να «εργαστεί εποικοδομητικά» για τη δημιουργία ενός πακέτου προληπτικών μέτρων.

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ

 

«Μόλις η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, θα εξεταστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους» συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας ότι το Eurogroup δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ονομαστικό «κούρεμα». «Εξετάζουμε την αναπροσαρμογή του χρέους, μέσω της πιθανής μείωσης των επιτοκίων ή της περιόδου χάριτος» εξήγησε σχετικά.

Λαγκάρντ: Τα έκτακτα μέτρα πρέπει να ειναι αξιόπιστα

Το «παρών» στη συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup έδωσε και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κατέστησε σαφές ότι «τα έκτακτα μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα, προκειμένου να βοηθήσουν αυτόματα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». Η επικεφαλής του Ταμείου ζήτησε μάλιστα, την εκ των προτέρων νομοθέτηση αυτών των μέτρων.

Παράλληλα, χαιρέτισε την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, «εφόσον τα στοιχεία είναι ακριβή». Άλλωστε, σημείωσε ότι κατά το παρελθόν, η Eurostat έχει αναθεωρήσει αρκετές φορές τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών – μελών.

Σχετικά με το χρέος, υποστήριξε ότι η θέση του ΔΝΤ παραμένει πάγια και ότι πρέπει να γίνει ελάφρυνση, όχι με ονομαστικό κούρεμα αλλά με έμμεσο τρόπο – δηλαδή επιμήκυνση του χρόνους αποπληρωμής και περίοδος χάριτος.

Μοσκοβισί: Κοντά σε συμφωνία

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, διαβεβαίωσε ότι είμαστε κοντά σε μία «ισορροπημένη και θετική συμφωνία», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να συζητηθεί άμεσα, καθώς συνιστά προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα, διαμήνυσε ότι θα εργαστούμε για μια αξιόπιστη, δίκαιη και κοινά αποδεκτή λύση, ενώ κατέστησε σαφές ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι αναγκαία, ώστε να καθησυχάσουμε τους δανειστές και να ενθαρρύνουμε τους επενδυτές.

Πρόβλημα ρευστότητας

Εκ μέρους της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ χαιρέτισε την πρόοδο στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και Αθήνας και επισήμανε ότι υπάρχει σημαντική σύγκλιση στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Διαβεβαίωσε παράλληλα, ότι «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να βοηθήσει σε τεχνικό επίπεδο την όποια συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στο ζήτημα του χρέους, προκρίνοντας ως λύση την παράταση της περιόδου ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ονομαστική μείωση του χρέους θα πρέπει να αποκλειστεί από τη συζήτηση, ενώ προειδοποίησε ότι σταδιακά ανακύπτει εκ νέου πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα.

Σχετικά με το έκτακτο πακέτο μέτρων, ξεκαθάρισε ότι συνιστά ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο λειτουργεί ως «ασφαλιστική δικλείδα».

Το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα

Οι θεσμοί και Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία των εργασιών στην εν εξελίξει πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από την Ελλάδα.

Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο των τελευταίων εβδομάδων, απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια σε ορισμένους τομείς, μεταξύ των οποίων η στρατηγική της δημοσιονομικής πολιτικής και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να συμφωνήσουν γρήγορα με τους θεσμούς σε μία δέσμη μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε επίσης να καλύπτει ζητήματα, όπως έκτακτα μέτρα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το Eurogroup εκφράζει την ελπίδα ότι μία συμφωνία είναι δυνατό να επιτευχθεί εντός των επομένων ημερών και, σε αυτή την περίπτωση, δηλώνει έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου εκτάκτως, προκειμένου να καταλήξει στα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

 

Η Ελληνική πλευρά

«Δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup στο Άμστερνταμ. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι υπήρξε συμφωνία για τα μέτρα ύψους 3% επί του ΑΕΠ. Το πακέτο των μέτρων, σημείωναν ότι έχει διαμορφωθεί με βάση τις ελληνικές προτάσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι μόλις πριν μια εβδομάδα, κάποιοι τις  χαρακτήριζαν «μονομερείς ενέργειες».

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν τα μέτρα επαρκή για τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% το 2018, όπως προβλέπει η συμφωνία του περασμένοι Ιουλίου, έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές, και πρόσθεταν: Το ΔΝΤ αποδέχεται το πακέτο των μέτρων, αμφισβητεί όμως ότι θα καλυφθεί ο συγκεκριμένος στόχος για πλεόνασμα 3.5% του ΑΕΠ το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Eurogroup, Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, υποστήριξαν την ελληνική θέση ότι ενδεχόμενη νομοθέτηση «μέτρων υπό αίρεση» θα είναι επιβαρυντική για το οικονομικό κλίμα. Στην Ευρώπη, και ότι μπροστά στην «προφανή» διχογνωμία, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε να εξεταστεί περεταίρω το θέμα των προληπτικών μέτρων.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ έχει κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων του ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους.

Κυβερνητικές πηγές, χαρακτήριζαν θετικά το tweet του κ. Ντάισελμπλουμ που προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα με αντικείμενο την λήψη τελικής απόφασης.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Δηλώσεις Ευκλ. Τσακαλώτου

«Ήταν μια θετική συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα για την Ελλάδα. Συμφωνήσαμε βασικά στο πακέτο του καλοκαιριού. Παραμένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες. Δεν υπήρξε κανείς μέσα στο Eurogroup που να αμφισβητήσει ούτε κατά διάνοια ότι δεν υλοποιήθηκαν όσα συμφωνήθηκαν. Το πρώτο που θέλω να επισημάνω είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πέρσι το καλοκαίρι, και στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σε εκείνο των μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ. Δηλαδή στη φορολογία εισοδήματος (1%) , στα δημοσιονομικά (1%) και στο ασφαλιστικό (1%). Υλοποιήσαμε, δηλαδή, αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί. Το δεύτερο είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών για το αποτέλεσμα και την απόδοση αυτών των μέτρων. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, θεωρούν ότι αυτά μέτρα επαρκούν για να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Από την άλλη το ΔΝΤ θεωρεί ότι το πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Το Ταμείο πιέζει για περισσότερα μέτρα. Πάντα, άλλωστε, πίεζε για περισσότερο «αξιόπιστο» πακέτο μεταρρυθμίσεων, όπως και τους δανειστές μας να είναι πιο γενναιόδωροι στο ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους. Μένει να διαπιστώσουμε στις επόμενες ημέρες κατά πόσο η πίεση του είναι όντως ισοβαρής και κατά πόσο θα φέρει αποτέλεσμα ως προς το σκέλος χρέους. Για το πώς αυτή η διαφορά θα γεφυρωθεί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης μέτρων υπό αίρεση (contingent measures). Έχουν πέσει στο τραπέζι κι άλλες ιδέες, όχι μόνο από εμάς αλλά και από άλλα μέλη του Eurogroup. Κάθε λύση θα πρέπει να πληροί δύο κριτήρια:  -Το πρώτο είναι ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορείς να νομοθετήσεις υπό αίρεση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να εξαρτήσεις την ισχύ ενός νόμου από ένα μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός. Δεν μπορείς, δηλαδή, να νομοθετήσεις το «χ» αν συμβεί το «ψ» το 2018 ή το 2019. -Το δεύτερο κριτήριο είναι ότι σε όποια λύση και να καταλήξουμε, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να είναι αξιόπιστη: προς τους πιστωτές για να ξέρουν ότι θα επιτύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, προς τους επενδυτές ώστε να νιώθουν ασφάλεια ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά και, βέβαια, απέναντι στους Έλληνες πολίτες ώστε οι πολιτικές και οικονομικές πλευρές να είναι ευθυγραμμισμένες με τη συμφωνία του καλοκαιριού. Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω ότι όποια λύση και αν επιλεγεί θα συζητηθεί παράλληλα με το θέμα του χρέους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς το συνολικό πακέτο του χρέους και των μεταρρυθμίσεων να δίνει ένα ξεκάθαρο σήμα στους Έλληνες πολίτες, τους Ευρωπαίους πολίτες και τους Έλληνες και διεθνείς επενδυτές, ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, ότι υπάρχει ξεκάθαρος ορίζοντας εξόδου από την κρίση, για να γνωρίζουν όλοι ότι μπορούν να επενδύσουν, να καταναλώσουν, τα επιστρέψουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες ώστε ο φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε ενάρετο κύκλο. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι εάν όλα τα παραπάνω ληφθούν υπόψη  δεν απέχουμε πολύ από το να γυρίσουμε σελίδα.

Ερώτηση: Από πού προκύπτει το 2% των μέτρων έκτακτης ανάγκης;

Είναι απλό, πως βγαίνει  το επιπλέον 2%. Αφαιρώντας από το 3,5% το 1,5%. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το ίδιο πακέτο θα οδηγήσει σε μικρότερο πλεόνασμα είτε γιατί έχει χαμηλότερη βάση υπολογισμού ωστόσο τα αποτελέσματα της Eurostat  δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ είτε γιατί πιστεύουν ότι κάποια συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν μικρότερη επίπτωση στο πλεόνασμα από ό,τι υπολογίζουμε εμείς και οι Ευρωπαίοι.

Ερώτηση: Ποιος είναι ο ελάχιστος στόχος για την αναδιάρθρωση του χρέους;

Δεν  μπορώ σε μια συνέντευξη Τύπου να μπω σε λεπτομερή συζήτηση για το πώς μπορεί να γίνει ελάφρυνση του χρέους. Σίγουρα μπορούν να  γίνουν πολλά πράγματα -πολλά από αυτά δεν έχουν καμία επίπτωση στον Γερμανό ή στον Ολλανδό φορολογούμενο- ώστε να αλλάξουν οι όροι του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι ότι το κριτήριο για να έχουμε ανοικτό δρόμο, για να γνωρίζουν οι επενδυτές ότι έχει φύγει το Grexit  από το τραπέζι, ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από την κρίση, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει το μήνυμα ότι εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση να πάει τη χώρα σε μια νέα φάση. Πραγματικά δεν έχει σημασία ποια τεχνική λύση θα βρεθεί για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα του προγράμματος και της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ερώτηση: Mπορείτε να αναλύσετε αυτό που είπατε ότι δεν μπορούν να νομοθετηθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης;

Δεν συμβαίνει αυτό μόνο στην ελληνική νομοθεσία. Μίλησα και με τον κ. Σαπέν νωρίτερα και είπε ότι ισχύει και στη Γαλλία. Δεν μπορείς να νομοθετήσεις για κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί, υποθετικά, στο μέλλον. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για να βρεθεί ο μηχανισμός δέσμευσης ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία για τους Ευρωπαίους πιστωτές και τους διεθνείς επενδυτές και τους Έλληνες πολίτες. Βεβαίως υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό.

 

 

- Διαφήμιση -