- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 9 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 9 Λεπτά

της ΕΦΗΣ ΠΟΛΥΖΩΗ

Όταν αποφασίζει ένας άνθρωπος της διαφήμισης να γράψει και να εκδώσει μια ποιητική συλλογή η ανάγκη του ξεπερνάει την έκφραση συναισθημάτων και απόψεων. Αποτελεί και μια πολιτική θέση και ένα βασικό μήνυμα για τους καιρούς που διανύουμε σε μια εποχή που τα  μηνύματα για την στάση μας απέναντι στη ζωή αλλά και τους συνανθρώπους μας είναι συγκεχυμένα και εύθραυστα.

 

«Η ποίηση οφείλει ν’ ανοίξει, να γίνει πιο κατανοητή, πιο προσιτή, πιο ανθρώπινη. Μόνο έτσι θα αγκαλιάσει, θα ζεστάνει και τελικά θα φωτίσει τις ψυχές όλων μας», λέει ο Χρήστος Ηρ. Πέντσιος με αφορμή την έκδοση της ποιητικής του συλλογής με τίτλο «Αφιερώσεις» (εκδ. Πηγή). Πρόκειται για «19 καθημερινές ιστορίες ντυμένες στα ρούχα της ποίησης. Κάθε ιστορία και μήνυμα. Κάθε μήνυμα και παραλήπτης. Κάθε παραλήπτης και αφιέρωση»,  όπως αναφέρεται και στο ίδιο το βιβλίο.

faf

Ο κειμενογράφος διαφημιστικών μηνυμάτων που στο παρελθόν έχει δουλέψει και στο δημιουργικό κομμάτι παραγωγής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών διαφημίσεων αποφάσισε να ασχοληθεί με την ποίηση συνειδητοποιώντας ότι όλο και λιγότερη Τέχνη μπορεί να βρει κανείς σε αυτό τον έτσι κι αλλιώς εμπορικό τομέα που κάποτε είχε μια μεγαλύτερη αίγλη. Μάλιστα μας λέει πως ακόμη περισσότερο μεγάλωνε η ανάγκη του να μιλήσει μέσω της ποίησης όταν ένιωσε ότι ο κόσμος σαν  κοινό έχει ανάγκη από κάποιον να του αφιερώσει κάτι και να του δώσει μια αχτίδα ελπίδας και πνευματικής τροφής. «Τελικά η Τέχνη οφείλει και να αφιερώνεται στο κοινό της αλλά και να δίνει μηνύματα για τις αρχές και τις αξίες που πρέπει να έχουμε στη ζωή και οι οποίες τώρα μοιάζει να έχουν χαθεί. Γι’ αυτό διάλεξα και αυτό τον τίτλο για την πρώτη μου ποιητική συλλογή» μας λέει ο Χρήστος Ηρ. Πέντσιος.

faf1

Ο κειμενογράφος- ποιητής που έχει παρακολουθήσει μαθήματα για πολλές μορφές επικοινωνίας συμμετείχε στο πρόγραμμα Διαπροσωπικών Σχέσεων και Δημιουργικής Γραφής στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης στο Δήμο Καλλιθέας. Αυτό ήταν η αφορμή για να έρθει πιο κοντά με την τέχνη της ποίησης και αυτή τη μορφή έκφρασης και επικοινωνίας. «Αν ένα, δύο ή και τρία ποιήματά μου από αυτή την συλλογή καταφέρουν και αγγίξουν, ελαφρύνουν και ζεστάνουν έστω κάποιους από αυτούς που τα διαβάσουν θα είμαι πολύ ευχαριστημένος», δηλώνει ο Χρήστος Ηρ. Πάντσιος στο atticacoast.gr”. Ο ίδιος ένθερμος υποστηρικτής της τέχνης που πρέπει να αγγίζει τον σύγχρονο άνθρωπο αλλά και της τέχνης που πρέπει να ανοίγει πνευματικούς ορίζοντες ως διόδους διαφυγής από τα πνιγηρά σύγχρονα προβλήματα αντιμετωπίζει την ποίηση  ακόμη και ως σανίδα ψυχολογικής- και όχι μόνο- σωτηρίας του σύγχρονου Έλληνα της κρίσης. Γι’ αυτόν άλλωστε, τον σύγχρονο Έλληνα, λέει πως πρέπει να γυρίσει και να ακουμπήσει και να  ανασύρει  τα πραγματικά του χαρακτηριστικά γνωρίσματα  που είναι γραμμένα στο DNA του και όχι αυτά που του καταλογίζουν οι άλλοι. Εκείνα τα χαρακτηριστικά που δεν  εμπεριέχουν μόνο εξωστρέφεια αλλά και ευγένεια και πολιτισμό. Αυτή άλλωστε μπορεί να είναι και η απάντησή μας σε όσα μας καταλογίζουν και μας δυσκολεύουν να ορθοποδήσουμε ως χώρα αλλά και ως λαός.

Στο πρώτο ποίημα της συλλογής του με τίτλο « Οι άνθρωποι κάνουν τους λαούς» το οποίο το έχει αφιερώσει στους λαούς που διεκδικούν  την διαφορετικότητά τους χωρίς να την επιβάλλουν, όπως λέει, γράφει: «Αλλάζει ο άνθρωπος;

Αλλάζει ο λαός;

Γερμανικός ή Ελληνικός;

Τι καφέ πίνεις;

Εδώ μια ζωή θα πονάμε και αμέσως μετά το ξεχνάμε!

Είναι στη φύση μας συχνά να γελάμε,

Τα ποτήρια τσουγκρίζουμε και συχνά προχωράμε….

Πού πάμε;

Μπροστά και πίσω ξανά.

Πίσω και πάλι μπροστά!

Πολλά βαρύς και όχι….

Βαρύς γλυκός και όπως σ’ αρέσει!

Αυτά εδώ

Εκεί;

Σχέδιο, πρόγραμμα, πλάνο.

Αφοσίωση, ακρίβεια, υπερατλαντικό αεροπλάνο.

Κάθε μέρα, κάθε βδομάδα και ώρα,

χωρίς το ρολόι στο χέρι, δεν μένεις σ’ εκείνη τη χώρα.

Καφές παγωμένος και άλλος,

μα σίγουρα δυνατός και μεγάλος.

Συμπέρασμα και σίγουρο ένα.

Απλό και κατανοητό απ’ τον καθένα!

Όπου κι αν πάμε, ό,τι κι αν γίνει…

Να μπορεί ο καθένας, τον καφέ του να πίνει!»

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της έκδοσης είναι και η εικονογράφησή της με φωτογραφίες τραβηγμένες ειδικά για το κάθε ποίημα οι οποίες φέρουν και λεζάντες- αφιερώσεις σε κάποιον ή σε κάποιες κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες. Γενικότερα η έννοια της αφιέρωσης ως μια ανώτερη προσφορά συναισθημάτων, ιδεών και σκέψεων έχει την τιμητική της σ’ αυτή την τόσο προσεγμένη έκδοση.

 

Σημειώσεις:

Ο Χρήστος Ηρ. Πέντσιος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Διαφήμιση στη Σχολή Όμηρος και μετεκπαιδεύτηκε στη Γραπτή Επικοινωνία, στη Γλώσσα του Σώματος και στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό στην Ε.Ε.Δ.Ε. Παρακολούθησε μαθήματα Υποκριτικής στο Θεατρικό Εργαστήρι της Νέας Φιλοθέης και στη συνέχεια Τεχνικές Επικοινωνίας στο Ινστιτούτο Gestault. Tέλος, συμμετείχε στα προγράμματα Διαπροσωπικών Σχέσεων και Δημιουργικής Γραφής στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Καλλιθέας. Εργάζεται επί σειρά ετών στην ελληνική διαφήμιση ως κειμενογράφος, έχοντας στο ενεργητικό του πλήθος τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και έντυπων παραγωγών. Συμμετείχε σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, με αρκετές υποψηφιότητες και διακρίσεις. Οι «Αφιερώσεις» είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.

 

[Περιεχόμενα ποιητικής συλλογής «Αφιερώσεις»

Οι άνθρωποι κάνουν τους λαούς

Ο Δρόμος
Ανέβα-κατέβα
Γυρίζοντας σε μένα
Δημιουργική στροφή
Ερωτήσεις
Δες το δέντρο και μετά βλέπεις και το δάσος
Με θέα Καλλιθέα
Ιφιγένεια
Μεγάλοι έρωτες
Ο μονόλογος του χιονιού
Μια βόλτα
Ο κίνδυνος της ποίησης
Αισθήσεις-Ψευδαισθήσεις
Οι φίλοι
Φτου και βγαίνω
Ο πλανήτης του Άρεως
Πού βρίσκεται το τέλος της μοναξιάς;
Η ζωή συνεχίζεται

Λεπτομέρειες]

 

- Διαφήμιση -