- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΙΚΑΡΙΟΥ

Κάθε γουλιά και μια ιστορία. Κάθε μικρή γεύση και ένα προσκύνημα στην έμπνευση. Ο ήλιος που χαϊδεύει τις ορεινές αναβαθμίδες, το αγέρι που κυματίζει την πράσινη θάλασσα των αμπελώνων, η αψάδα της θάλασσας. Μια ιστορία που ξεκινά με τις περήφανες Αμαζόνες και φτάνει ως το σήμερα.

Ο θεός της ευφορίας, του αμπελιού και του κρασιού κυνηγούσε τις Αμαζόνες γιατί τον είχαν περιφρονήσει κι αυτές κατέφυγαν στην πυκνόφυτη Σάμο. Ο Διόνυσος, αφού ζήτησε την βοήθεια των Σαμίων, κατάφερε να τις νικήσει οπότε σε ανταπόδοση αυτής της βοήθειας, τους δίδαξε την αμπελοκαλλιέργεια! Τους χάρισε το κλήμα που βγάζει το «μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι» και τους έμαθε πως να φτιάχνουν το περίφημο σαμιώτικο κρασί.

Έτσι λέει η ελληνική μυθολογία. Μα, το σαμιώτικο κρασί σαν τις Αμαζόνες εξακολουθεί να καλπάζει περήφανα από το χθες στο αύριο. Με μια μακρά διαδρομή και το μόχθο 2.600 περίπου αμπελοκαλλιεργητών, οι σαμιακοί οίνοι συντροφεύουν τις στιγμές απόλαυσης αλλά και τις υψηλές γαστρονομικές αναζητήσεις. Κάποιες από αυτές, με το ταλέντο και την ιδιαίτερη τέχνη και τεχνική του Σαμιώτη executive chef και πανελλήνιου κριτή γαστρονομίας Ευάγγελου Μπιλιμπά έρχονται να πλαισιώσουν μια προωθητική ενέργεια ευρύτερης γνωριμίας του κοινού της Ελλάδας –όπως και της διεθνούς αγοράς- με την εξαιρετική υφή και ποιότητα των κρασιών αυτών.

«Το τρίπτυχο που προσδιορίζει το Σαμιώτικο κρασί είναι η καινοτομία, η εξαιρετική ποιότητα την οποία χρωστάμε στους αμπελουργούς μας αλλά και ο σεβασμός στη μακρά οινοπαραγωγική παράδοση του νησιού…» επισημαίνει ο υπεύθυνος πωλήσεων της ΕΟΣΣ Τίτος Φραντζής.

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην ακριτική Χίο με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη ευρύτατη γευσιγνωστική γνωριμία του κοινού με τα σαμιώτικα κρασιά ενώ την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και στην κεντρική αίθουσα του ξενοδοχείου ΧΑΝΔΡΗΣ διοργανώθηκε μια ακόμη γαστρονομική εκδήλωση, όπου οι ευφάνταστες συνταγές του executive chef Βαγγέλη Μπιλιμπά, θα πλαισιώσουν την οινογευσία. Δημιουργίες, στις οποίες για μια ακόμη φορά συνδυάζονται οι εκλεπτυσμένες γεύσεις, η τεχνική, η υψηλή αισθητική και η καλλιτεχνική πινελιά.

Πάρτε μία… γεύση (ή και παραπάνω):

Το Samos Vin Doux, που θεωρείται η επιτομή των γλυκών κρασιών, με το χαρακτηριστικό ανοιχτό μελί χρώμα θα συνδυαστεί με ταλαγάνι διανθισμένο από μαρμελάδα ελιάς, τζίντζερ, γκότζι μπέρυ και γύρη. Μια γλυκιά αναζήτηση σε έναν συνδυασμό όλο αρώματα και απρόσμενες γεύσεις που «δένουν» απολαυστικά.

Το Samos Anthemis, ένα εντυπωσιακό κρασί με βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού που μαρτυρούν τη βαθιά παλαίωσή του έρχεται να συνοδεύσει πεπόνι στην αγκαλιά του προσούτο με μικρές ανάσες από ρόδι ζελέ και σαμιώτικες μπούκνες (μαυρόσυκα).

Οι Ψηλές Κορφές, ένα πολύ φινετσάτο αρωματικό λευκό με την όμορφη οξύτητα που δροσίζει, θα έρθει να συνταξιδέψει γευστικά με ένα σπυρωτό κριθαρώτο με γαρίδες, αρωματισμένες με κρόκο κοζάνης και πλαισιωμένο από αυγοτάραχο Μεσολογγίου και αφρό θάλασσας.

Το τρυφερό κουνελάκι sous vide που αναπαύεται σε ένα τριζάτο κανταΐφι, κρύβει μέσα του την άγρια νοστιμιά της ψητής πιπεριάς Φλωρίνης και το εξαιρετικό «αρσενικό» Νάξου, ενώ η ημίλιαστη ντομάτα Σαντορίνης και η ποικιλία άγριων μανιταριών Βερμίου, συνθέτουν μια πανδαισία γεύσεων. Η διήρης που θα πάει αυτό το πιάτο πολύ πιο πέρα από τα λιμάνια της απόλαυσης, δεν είναι άλλη από την Golden Samaina, ένα κρασί που ισορροπεί υπέροχα μεταξύ ξηρού και γλυκού.

Ο κολιός με μαυρομάτικα φασόλια και yuzu, μοιάζει σα να αναπαύεται πάνω σε μικρά βότσαλα του Αιγαίου και το χαϊδεύει ένα κρασί με έντονη προσωπικότητα όπως το Aegean Breeze. Ένας θαλασσινός συνδυασμός για πολλά γευστικά περάσματα και… κεράσματα.

Το βαθύ κεχριμπαρένιο Samos Nectar από υπερώριμο, λιαστό σταφύλι, που παλαιώνει για έξι χρόνια σε δρύινα βαρέλια συνταιριάζει με το πληθωρικό ελληνικό cheese cake φτιαγμένο με κατίκι Δομοκού και δροσερό ζελέ, αρωματισμένο με κίτρο Νάξου!

Σας ανοίξαμε την όρεξη; Λίγη υπομονή και μπόλικη προσμονή μέχρι να δοκιμάσετε. Γιατί οι Αμαζόνες που κυριαρχούν στη γεύση των σαμιώτικων κρασιών καλπάζουν για μια ακόμη φορά στην έμπνευση εξαιρετικών συνταγών!

- Διαφήμιση -