- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Ένα «καυτό» εικοσαήμερο ξεκινά για την ελληνική κυβέρνηση από σήμερα και μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Η Αθήνα θα «τα παίξει όλα για όλα» αρχής γενομένης με την έναρξη σήμερα των τελικών διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση και με την έλευση αύριο Τρίτη στην Αθήνα του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, τον οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει συναντήσει τέσσερις φορές τα τελευταία δύο χρόνια.

Με αποδυναμωμένο τον «σύμμαχό» του, Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, και με άγνωστες μέχρι αυτή τη στιγμή τις προθέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ που θα αναλάβει και επίσημα στις 20 Ιανουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και αμέσως μετά τη συμφωνία με τους δανειστές για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με ταυτόχρονη ανακοίνωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους και συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων, τα οποία θα ισχύσουν από το 2018 και μετά, και πάντα υπό την αίρεση της πορείας του προγράμματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η Αθήνα στις τελικές διαπραγματεύσεις θα υποστηρίξει μετ’  επιτάσεως ότι αφενός ισχύουν όσα έχουν συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015 και τον περασμένο Μάιο, αφετέρου υπάρχει πάντα ο κόφτης που διασφαλίζει τυχόν αστοχίες του προγράμματος.

Είναι κάτι που θεωρούν στην κυβέρνηση ότι επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη είπε ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα.

Στην παραπάνω βέβαια εξίσωση δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παραμένει στη γνωστή του θέση ότι δεν χρειάζεται τώρα απομείωση του ελληνικού χρέους. Εκείνο που περιμένουν στο Μαξίμου είναι οι επόμενες κινήσεις του κ. Σόιμπλε επί της θέσης του Ταμείου ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, αλλά αρκεί μια «υποσχετική» από τους Ευρωπαίους που θα τα περιγράφει αναλυτικά διότι αποτελούν κριτήριο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Είναι αυτό που ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκάλεσε προ ημερών «καθαρό διάδρομο». Ο κ. Τσακαλώτος, σε απόλυτη συμφωνία με το Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό πιστεύουν πως έχοντας μπροστά τους αυτό τον «καθαρό διάδρομο» και με σύμμαχο την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων για φέτος και για τον επόμενο χρόνο θα καταφέρουν να βγουν στις αγορές το 2017 στέλνοντας ένα πρώτο μήνυμα εξόδου από την πολυετή κρίση.

 

- Διαφήμιση -