- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 12 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 12 Λεπτά

της ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΜΠΛΕΤΑ*

Η σχέσεις δανειοληπτών και τραπεζών , έχω αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μου, δεν μπορούν να στηριχτούν σε μια δίκαιη βάση ανταλλαγής χρήματος και υπηρεσιών. Και αυτό γιατί η ιδιωτική ταυτότητα πλέον των τραπεζών κατευθύνεται από εξωχώρια πολιτική, που συνδέεται άμεσα με την πολιτική χειραγώγηση της χώρας και των πολιτών της.

Το ιδιωτικό χρέος έχει υποδουλώσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να πλήττεται σοβαρά το αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου στην αξιοπρεπή διαβίωση, η αγοραστική δύναμη και η ανάπτυξη του επιχειρηματικού ιστού, που αποτελεί το οικονομικό σώμα της χώρας. Κατ’ επέκταση πλήττεται η ίδια η χώρα, καθώς οι πόροι δεν επαρκούν για να ασκεί αυτεξούσια πολιτική δράση και καταφεύγει στον εξωτερικό δανεισμό, που συνίσταται την διαρκή διαπραγμάτευση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων πάνω στον λαό , στα σύνορα και την περιουσία της.

Το κλειδί για τον απεγκλωβισμό της και την επανεκκίνηση της οικονομίας, αποτελεί η κρατικοποίηση των τραπεζών. Μόνο όταν περάσουν οι τράπεζες σε εθνικό έλεγχο το τραπεζικό σύστημα μπορεί να σταματήσει την αποπληρωμή του αισχροκερδούς χρέους , χωρίς να φύγει απαραίτητα και άμεσα από την Ευρωπαική Ένωση και να ασκήσει «σεισάχθεια», μια δυνατή εφαρμογή γνωστή από τους αρχαίους ημών προγόνους.

Μόνο έτσι θα μπορούμε να έχουμε πραγματική και πρακτική σύνδεση της οικονομίας με την κοινωνική δικαιοσύνη. Διότι κανένα από τα δύο δεν δημιουργεί μόνο του το πλαίσιο ενός λειτουργικού κράτους.

Τι είναι όμως η σεισάχθεια;

Ο Σόλωνας ο Αθηναίος είχε διαγράψει όλα τα χρέη προς τους ιδιώτες και το αθηναϊκό Δημόσιο και απαγόρεψε τα δάνεια «επί σώμασι», δηλαδή τις αξιώσεις που καθιστούσαν τον οφειλέτη δούλο απέναντι στον πιστωτή. Αυτό αποτέλεσε και την πρώτη οικονομική θεωρία βασισμένη επάνω στη διαχείριση των οικονομικών και πολιτικών κρίσεων, που αφήνει περιθώρια στην ανάπτυξη και ευημερία κρατών και λαών.

Ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους στην λειτουργία των τραπεζών είναι απαραίτητος και αναγκαίος όχι μόνο για την τόνωση την οικονομίας , αλλά και για την προστασία των δανειοληπτών από την ασύδοτη λειτουργία των τραπεζών, που δεν τηρούν ούτε τους βασικούς και νόμιμους κανόνες λειτουργίας, προκειμένου να ληστέψουν το ίδιο καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθύνονται. Που όμως δεν έχει εναλλακτική να αντιπαλαίψει το σύστημα.

Παράδειγμα:

Η ΑΤΕ πωλήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Στην πραγματικότητα χαρίστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, με 7,5 δισ. ευρώ διαφορά ενεργητικού και παθητικού. Αυτή η διαφορά της παλιάς ΑΤΕ, η οποία ανακεφαλαιοποιήθηκε από χρήματα εξωτερικού δανεισμού που επιβαρύνουν τον έλληνα φορολογούμενο, πληρώθηκε με μετρητά στην Τράπεζα Πειραιώς. Δηλαδή, η Τράπεζα Πειραιώς “αγόρασε” την ΑΤΕ με 90 εκατ. ευρώ και επωφελήθηκε με 7,5 δισ. ευρώ!!!

Στη συνέχεια τα κόκκινα ιδιωτικά δάνεια πωλούνται σε εταιρίες που αναλαμβάνουν το σύστημα διαχείρισης οφειλετών και οφειλών (Debt Collection Software), προκειμένου να εκκαθαρίσουν τα «κόκκινα χρέη».
Στις αρχές του 2016 λοιπόν, ορίστηκε κατόπιν διαγωνισμού Ειδικός Εκκαθαριστής από την Τράπεζα της Ελλάδας, με σκοπό την «αποτελεσματικότερη διαχείριση της περιουσίας των ειδικών εκκαθαρίσεων και την επίτευξη υψηλότερων επιχειρησιακών στόχων, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, παράλληλα με τη λειτουργική ενοποίηση των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων», η εταιρεία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε., της οποίας μέτοχοι είναι οι εταιρείες PwC Business Solutions Α.Ε. , Qualco Α.Ε. και Hoist Kredit Aktiebolag.
Η συγκεκριμένη εταιρία/ κοινοπραξία όμως Πειραιώς, ΑΤΕδεν έχει υπογράψει σχετική σύμβαση ακόμη με την Τράπεζα της Ελλάδας και τις τράπεζες προκειμένου και για την νόμιμη εκπροσώπησή των τραπεζών. Και αυτό προφανώς προσκρούει στη νομιμότητα διαχείρισης των «κόκκινων χρεών», όχι μόνο από ηθικής , αλλά και από νομικής πλευράς και ενδέχεται να σηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Οι τράπεζες όμως συνεχίζουν τις δικαστικές δράσεις, τα εξώδικα, τις διαταγές πληρωμής και τους πλειστηριασμούς χωρίς νόμιμη εκπροσώπηση από τον αγοραστή/ εκκαθαριστή.
Πιο συγκεκριμένα:
Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (ATE) τελεί Υπό Εκκαθάριση Χωρίς Νόμιμο Εκκαθαριστή, γεγονός που καθιστά άκυρες και πλαστές όλες τις δικαστικές Ενέργειες και τα Δικόγραφα, Διαταγές Πληρωμής, Κατασχέσεις κλπ. που γίνονται από τον Εκκαθαριστή της ΑΤΕ ΥΕΕ, PQH AE ή Νίκος Μαράντος.

Σύμφωνα με την αρ. ΕΠΑΘ 180/3/22.2.2016 της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ 717/17-3-2016) για τον Κανονισμό Εκκαθάρισης των Τραπεζών και με την αρ. 182/4-4-2016 ΕΠΑΘτης Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) (ΦΕΚ Β` 925/5-4-2016)
επαύθη ο Νικόλαος Μαράντος ως Ειδικός Εκκαθαριστής της ΑΤΕ Υπό Εκκαθάριση (ΑΤΕ ΥΕΕ) και όλες τις αρμοδιότητες τους Ειδικού Εκκαθαριστή της αναλαμβάνει, από της δημοσίευσης του ΦΕΚ αυτού (4-4-2016) η «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.», ΑΦΜ 800721689, (άρθρο. 4 της ΕΠΑΘ 182/2016).

1) Συμπέρασμα : Από την 05-04-2016 δηλαδή όλες οι Αρμοδιότητες της Εκκαθάρισης μεταφέρονται στην PQH AE, ενώ αυτές αφαιρούνται από τον προηγούμενο εκκαθαριστή Νικόλαο Μαράντο.

Μεταξύ όμως της PQH AE και της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΑΤΕ ΥΕΕ έπρεπε να υπογραφεί μια Σύμβαση Ανάθεσης κι Εκτέλεσης Έργου, δηλ. της Εκκαθάρισης από την PQH AE,με συγκεκριμένους συμβατικούς όρους αμοιβής της κλπ. (αρ. 1 παρ.2 ΕΠΑΘ 180/3/22.2.2016), ώστε να αρχίσει να εκτελείται η Εκκαθάριση από την PQH AE. Όμως η Σύμβαση Ανάθεσης κι Εκτέλεσης Έργου της Εκκαθάρισης μεταξύ της PQH AE και της Τράπεζας της Ελλάδος και την ΑΤΕ ΥΕΕ δεν έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα και γι αυτό η PQH AE δεν έχει αναλάβει ακόμα την εκκαθάριση.

2) Συμπέρασμα : Η ΑΤΕ ΥΕΕ από τις 5ης Απριλίου 2016 μέχρι σήμερα δεν έχει νόμιμο εκκαθαριστή !

Και η πληγή δεν θα πω των κόκκινων δανείων αλλά των «ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΧΡΕΩΝ», διότι χρέη μας πούλησαν κύριες/οι , ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΑΝΕΙΑ, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Και όλα αυτά για να εξυπηρετηθούν οι βαθύτεροι στόχοι ξεπουλήματος της χώρας , αλλά και οι εσωτερικοί κερδοσκοπικοί στόχοι (που τους βάφτισαν επιχειρησιακούς στόχους) των εκτελεστηκάριων και οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν με το δημόσιο συμφέρον, αλλά και με την ίδια την εξυπηρέτηση της οικονομίας και της χώρας.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΕΚΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ…

*Η Παναγιώτα Μπλέτα γεννήθηκε στην Λακωνία ενώ μεγάλωσε στο Χαλάνδρι. Σπούδασε στη Νέα Υόρκη: ΜΒΑ – Μεταπτυχιακός τίτλος στη Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων, New York Institute of Technology BSc Marketing-Management – Πτυχίο στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing, City University of New York Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο χώρο της Τοπικής αυτοδιοίκησης όπου και διακρίθηκε: Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου – Πρόεδρος των Δημοτικών Επιχειρήσεων Πολιτισμού και Ανάπτυξης στο Δήμο Χαλανδρίου, Δημιουργία πρώτου Δημοτικού Κ.Ε.Π. στην Ελλάδα –Κ.Ε.Π. Χαλανδρίου Υποψήφια Νομάρχης-Nομός Λακωνίας -Επικεφαλής Νομαρχιακής Παράταξης – Δημιουργία πρότυπου Newsletter, που αφορούσε τα Ευρωπαϊκά προγράμματα σε σχέση με την Περιφέρεια και συνέβαλλε ουσιαστικά στην απορρόφησή τους. Συνεργάστηκε επαγγελματικά με μεγάλους ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των call centers, έρευνας, επικοινωνίας, εκπαίδευσης, καθώς και εστίασης αναλαμβάνοντας υψηλές διοικητικές θέσεις: Σχεδίασε και υλοποίησε projects με σημαντικά ωφέλιμη αξία για το Ελληνικό κοινό –Γραμμή Ενημέρωσης σεισμόπληκτων 0800-18000, Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών 1464 κτλ Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την αρθρογραφία και τη συγγραφή. Έχουν εκδοθεί: το πολιτικό βιβλίο «ΟΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ», το οικονομικό δοκίμιο «ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ» και τρεις ποιητικές της συλλογές «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ», «UNFUCK THE WORLD» (έχει εκδοθεί και στα αγγλικά) και «ΓΥΜΝΕΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ».

- Διαφήμιση -