Εντυπωσιακά στοιχεία για την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στη Γαλλία , παρουσιάστηκαν στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα , το ‘Ιδρυμα Gambriel Peri (Fondation Gabriel Péri) και τον Όμιλο «Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη»με θέμα «Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Οι προκλήσεις των Γαλλικών Εκλογών».
popi
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Michel Maso , παρουσίασε έρευνες μεγάλων Ιδρυμάτων της Γαλλίας , με βάση τις οποίες μόνο το 11% περίπου της κοινής γνώμης  δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στο Πολιτικό Σύστημα . ‘Oσο για το προεκλογικό σκηνικό στη Γαλλία, σημείωσε πως υπάρχει κινητοποίηση της πιο σκληρής Δεξιάς (Φιγιόν) αλλά και της άκρας Δεξιάς (Λεπέν) και  δήλωσε «ανήσυχος, μπροστά σε ένα εξαιρετικά ρευστό και επικίνδυνο πολιτικό σκηνικό». Εκτίμησε ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται δύσκολα θα υπάρξει κοινός υποψήφιος της Αριστεράς (Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές , Ριζοσπάστες , Κεντροαριστεροί , Οικολόγοι) στον πρώτο γύρο.
poppi2
Όπως επεσήμανε , ανάμεσα σε άλλα, στην ομιλία του ο Καθηγητής στο 8Ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Μιχάλης Βακαλούλης η φτωχοποίηση του πληθυσμού δεν προβάλλεται στην πολιτική του ριζοσπαστικοποίηση. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα» είπε «είναι πως οι μισοί Γάλλοι εργάτες απέχουν της εκλογικής διαδικασίας και όσοι ψηφίζουν, επιλέγουν τη Λεπέν».
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, ενώ μεταξύ άλλων παρόντες ήταν η  Αννέτα Καββαδία, Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων ,Ο  υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Ζουράρις, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , Θανάσης Θεοχαρόπουλος , οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , Χαρά Καφαντάρη , Ολυμπία Τελιγιορίδου , Νίκος Φίλης , Αντώνης  Συρίγος, ο Φώτης Κουβέλης  Πρόεδρος της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Γιώργος Κουτουλάκης ως Επρόσωπος του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων  κ.α Στο συνέδριο μίλησαν επίσης ο Καθηγητής Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας, Μελάς, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ομίλου , Καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος . Την εκδήλωση παρουσίασε ο Κωστής Μελαχροινός (οικονομολόγος) και συντονιστής ήταν  ο δημοσιογράφος Αλφόνσος Βιτάλης .