- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

της ΕΦΗΣ ΠΟΛΥΖΩΗ

 

«Η ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας βρίσκεται στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας αλλά και της Ελλάδος γενικότερα στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, αποτελώντας αντικείμενο διαλόγου και παράθεσης πολλών και διαφορετικών απόψεων σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και επιστημόνων.

 

[…] Η Αθηναϊκή Ριβιέρα ξεχωρίζει όμως όχι μόνον από τα μεγάλα έργα ανάπλασης που έγιναν η ενδεχομένως θα γίνουν στο μέλλον, αλλά για την ατμόσφαιρά της, το δικό της «ύφος» και τους δικούς της «ρυθμούς», τον απλό περίπατο, την αύρα από τη θάλασσα, τα ταβερνάκια, την ονειροπόληση δίπλα στην παραλία, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας».

 

Έτσι, περιγράφει το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας ο δημοσιογράφος Αλέκος Λιδωρίκης στο βιβλίο του «Αθήνα- Περιηγήσεις και Ίχνη» είναι (Εκδόσεις Παρουσία, 2017).

lidor1

Οι περιηγήσεις στην Αθήνα που φθάνουν μέχρι την μοναδική Αθηναϊκή Ριβιέρα γράφτηκαν την περίοδο 2009-2011, όταν, όπως γράφει ο Αλέκος Λιδωρίκης, μια λέξη, «μνημόνιο», έμπαινε αιφνιδιαστικά στο δημοσιογραφικό καθημερινό λεξιλόγιο, και άλλαξε δραματικά τον οικονομικό και κοινωνικό περίγυρο του τόπου

Οι αθηναϊκές περιηγήσεις, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, ήταν η ανάγκη μιας ανάσας οξυγόνου από το καθημερινό οικονομικό ρεπορτάζ,  διαφυγής από αριθμούς και στατιστικές, από mail, κινητά καθώς και από το κυνήγι της είδησης.   Ο Αλέκος Λιδωρίκης, έξι χρόνια μετά, γύρισε στα ίδια σημεία που είχε περιηγηθεί και όπου διαπίστωσε διαφορές, τις κατέγραψε.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Αλέξανδρος Παπαγεωργίου – Βενετάς,  προλογίζοντας το βιβλίο, ο συγγραφέας περπάτησε στην πόλη του κοιτάζοντας γύρω του ερευνητικά. Σαν άσκηση προσωπική –ικανοποίηση δημιουργικής περιέργειας και παιχνίδι συγχρόνως– οι επανειλημμένες συναντήσεις του με κτίσματα, μνημεία, δρόμους και πλατείες της Αθήνας, τον οδήγησαν στην γραφή συντόμων αφηγήσεων που συνοδεύονται από καίριες φωτογραφίες στο διάβα ενός χρόνου». Και συνεχίζει: «Τους χώρους και τα κτίσματα εκείνα της πόλης που αποτελούν τοπόσημά της με τα οποία ταυτίζεται ο πολίτης, έβαλε στο στόχαστρό του ο παρατηρητής. Μαθαίνουμε τα βασικά για την μορφή, την ιστορία και τα γεγονότα που συνδέονται με τα σημεία αναφοράς της Αθήνας».

Ο Αλέκος Λιδωρίκης, ξεκίνησε τη δημοσιογραφία αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το Master of Arts στη Διπλωματική Ακαδημία του Λονδίνου στο University of Westminster (MA). Εργάζεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καλύπτοντας οικονομικά θέματα ενώ άρθρα δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά.

Τα κείμενα και οι φωτογραφίες του βιβλίου δεν αναφέρονται μόνον σε γνωστά ιστορικά σημεία και κτήρια της Αθήνας αλλά και σε απλές γειτονιές, και καταγράφουν αναμνήσεις περιπατητών που ο συγγραφέας συνάντησε στη διάρκεια των περιηγήσεών του.

- Διαφήμιση -