- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές πριν από το Eurogroup της Παρασκευής, ξεκινά  ένας νέος γύρος συζητήσεων του Brusssels Group, με την ελπίδα να βρεθεί πολιτική λύση για να κλείσουν τα σημαντικότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Παράλληλα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συνεχίσουν τις επαφές με  Ευρωπαίους πολιτικούς παράγοντες και με στελέχη της Κομισιόν, επιδιώκοντας να επιτύχουν συναινέσεις για την επίτευξη συμβιβασμών.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και τα θέματα ενέργειας/ΔΕΗ, όπου υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές απόψεων – ιδιαίτερα με το ΔΝΤ. Σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά, μεγάλο “αγκάθι” είναι το θέμα των συντάξεων – αν οι περικοπές στο επίδομα “προσωπικής διαφοράς” θ’ αρχίσουν από το 2019 ή το 2020.

Η προσπάθεια επίτευξης συγκλίσεων δυσχεραίνεται, καθώς στο προσκήνιο επανέρχεται στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους, το οποίο συναρτάται με τα δημοσιονομικά και τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ δια στόματος Λαγκάρντ το ΔΝΤ σπεύδει να αποσαφηνίσει  ότι δεν συμπλέει με τις απόψεις Σόιμπλε  και ότι θεωρεί αναγκαίο το κούρεμα.

Στις συζητήσεις του Brusssels Group θα μετέχουν από ελληνικής πλευράς ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αν. ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Οι διαβουλεύσεις προβλέπονται μαραθώνιες και θα συνεχισθούν μέχρι αργά την Πέμπτη.

Είναι βέβαια εξαιρετικά απίθανο πλέον να υπάρξει άμεσα σύγκλιση απόψεων που θα  επιτρέψει την υπογραφή  Staff Level  Agreement πριν από το Euroogroup, όπως ήταν ο αρχικός στόχος. Δεδομένων των συνθηκών, πρόοδο θα αποτελέσει μια πρώτη συμφωνία σε επιμέρους θέματα.

Εντούτοις από το Μεγάρου Μαξίμου διαχέεται κλίμα αισιοδοξίας και διατυπώνονται εκτιμήσεις για “θετικό αποτέλεσμα”. Οπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού,  οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι ένα μόνο κομμάτι των προσπαθειών για  εξεύρεση “χρυσών τομών” και την επίτευξη συμβιβασμών σε ακανθώδη ζητήματα όπως τα εργασιακά, τα ενεργειακά και η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (το 2018 και μετά).

 

Στον αντίποδα, χάσμα απόψεων φαίνεται πως υπάρχει ακόμα ανάμεσα σε Λαγκάρντ και Σόιμπλε αναφορικά με την υπόθεση του ελληνικού χρέους. Η επικεφαλής του ΔΝΤ έσπευσε χθες να πάρει αποστάσεις από τις γερμανικές απόψεις, αποσαφηνίζοντας ότι θεωρεί απολύτως επιβεβλημένη  μιά δραστική ελάφρυνση χρέους.

«Δεν ευθυγραμμίζομαι με τον κ. Σόιμπλε, που λέει ότι δεν χρειάζεται λιγότερο χρέος αλλά περισσότερο παραγωγικότητα. Υποστηρίζω ότι χρειάζεται και χαμηλότερο χρέος για να είναι βιώσιμο και να συντελέσει στην αύξηση παραγωγικότητας», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Σχετικά με τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, επανέλαβε ότι «αν το πρόγραμμα στηριχτεί σε δύο πόδια, τις μεταρρυθμίσεις και την έκθεση βιωσιμότητας χρέους» που θα δείχνει ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, τότε το Ταμείο θα συμμετάσχει.

Για την ώρα οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνου φαίνεται πως βρίσκονται εν εξελίξει

Πάντως ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, συνεχίζονται οι άτυπες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Ταμείου – Βερολίνου και ευρωπαίκών Θεσμών για το χειρισμό του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Με γερμανική πρωτοβουλία έχει ήδη ετοιμασθεί ένα ευρωπαίκό σχέδιο αναδιάρθρωσης-ελάφρυνσης, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά αντιπρόταση στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και μπορεί να αποτελέσει βάση συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών – Ευρωπαίων και Ταμείου.

 

Από πλευράς Κομισιόν επιβεβαιώθηκε εμμέσως ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, χωρίς να δοθεί καμία πληροφορία ως προς  τις λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι.

- Διαφήμιση -