- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 9 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 9 Λεπτά

Νύχτα τρόμου έζησε το Λονδίνο, καθώς το βράδυ του Σαββάτου εξελίχθηκαν δύο τρομοκρατικές επιθέσεις: Στη Γέφυρα του Λονδίνου, όπου βαν έπεσε πάνω σε πεζούς, ενώ ακολούθησε επίθεση με μαχαίρια 30 εκατοστών στην παραπλήσια Αγορά του Μπόροου, μέσα σε ένα εστιατόριο και ένα μπαρ.

Υπάρχουν επτά νεκροί πολίτες και 48 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός που φέρει σοβαρά τραύματα και τέσσερις Γάλλοι.

Ένας τραυματίας από τη Νέα Ζηλανδία βρίσκεται σε τεχνητό κώμα. Ο Όλιβερ Ντόουλινγκ τραυματίστηκε με μαχαίρι στο πρόσωπο, τον λαιμό και το στομάχι. Κανένα από τα ζωτικά του όργανα δεν έχει πληγεί.

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι τρεις δράστες έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά, μέσα σε 8 λεπτά από τη στιγμή που έγινε η πρώτη κλήση προς την Αστυνομία.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι δράστες ήταν τρεις, ωστόσο -όπως τόνισε- οι έρευνες συνεχίζονται.

 

Η Αστυνομία, από την πρώτη στιγμή, προχώρησε σε αδιάκοπες εκκλήσεις προς το πλήθος να απομακρυνθεί από τις συγκεκριμένες περιοχές. ενώ επικράτησαν σκηνές πανικού, με τρομοκρατημένους πολίτες να εγκαταλείπουν την περιοχή με τα χέρια ψηλά.

 

Ακολούθησαν ελεγχόμενες εκρήξεις από την Αστυνομία, στο σημείο όπου έπεσαν νεκροί οι δράστες, καθώς είχαν περασμένες στη μέση τους ζώνες με κάνιστρα.

Τελικά αποδείχθηκε ότι τα κάνιστρα ήταν ψεύτικα και δεν περιείχαν εκρηκτικά.

 

Προς το παρόν ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

 

Το Ισλαμικό Κράτος κάλεσε -το Σάββατο- τους υποστηρικτές του μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram να εξαπολύσουν επιθέσεις με φορτηγά, μαχαίρια και όπλα εναντίον των “Σταυροφόρων”, στη διάρκεια του Ραμαζανιού.

 

 

Το χρονικό του χτυπήματος

 

Στις 22.08 (ώρα Λονδίνου) ένα λευκό βαν έπεσε με ταχύτητα πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου.

 

Εργαζόμενη του BBC δήλωσε ότι είδε ένα φορτηγάκι, που κινείτο με περίπου 80 χιλιόμετρα την ώρα, να βγαίνει από το δρόμο και να ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο, όπου χτύπησε πολλούς πεζούς. Είπε πως είδε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους πεσμένους κάτω.

 

Άλλος αυτόπτης επισήμανε ότι ο οδηγός είχε σκοπό να χτυπήσει πεζούς κι ανέβηκε στο πεζοδρόμιο, ενώ εκείνοι είχαν γυρισμένες τις πλάτες τους προς αυτό.

 

Μετά το συμβάν στη γέφυρα, το βαν συνέχισε την πορεία του προς την Αγορά του Μπόροου, όπου υπάρχουν μπαρ και παμπ.

 

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άνδρες, που κρατούσαν μαχαίρια, βγήκαν από το βαν και μπήκαν σε νυχτερινά κέντρα, μαχαιρώνοντας τους θαμώνες.

 

Η αστυνομία έδρασε άμεσα και -σύμφωνα με μαρτυρίες από δύο άνδρες που βρίσκονταν σε ταξί- άνοιξε πυρ σε μονόδρομο εναντίον των δραστών. Οι ίδιοι είπαν ότι βρέθηκαν ανάμεσα στα πυρά και αναγκάστηκαν να πέσουν κάτω για να αποφύγουν τους πυροβολισμούς.

 

Πρόσθεσαν ότι είδαν τουλάχιστον δύο άνδρες πεσμένους και την αστυνομία από πάνω τους, καθώς επίσης έναν άνδρα να βγαίνει με αίμα από μπαρ κι έναν άλλο πεσμένο στο πάτωμα του μπαρ, νεκρός ή τραυματισμένος.

 

Οι ίδιοι δέχθηκαν εντολή από την αστυνομία να βγουν από το όχημα με ψηλά τα χέρια και κατόπιν να αποχωρήσουν γρήγορα. Στη διαδρομή, όπως είπαν, άλλοι αστυνομικοί τους έδωσαν δύο φορές εντολή να πέσουν στο έδαφος προκειμένου να τους γίνει σωματικός έλεγχος.

 

Οδηγός ταξί, που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, δήλωσε: “Ένα βαν έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου. Μετά είδα τρεις ανθρώπους να βγαίνουν από αυτό με μαχαίρια και να τρέχουν στην οδό Μπόροου και να μαχαιρώνουν τυχαία όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Είδα ένα κορίτσι να δέχεται μια μαχαιριά στο στήθος”.

 

Το CNN μετέδωσε ότι δύο άνδρες μπήκαν σε ένα εστιατόριο και μαχαίρωσαν δύο ανθρώπους. Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι μια σερβιτόρα τραυματίστηκε από μαχαίρι στο λαιμό κι ένας άνδρας στην πλάτη.

 

Το BBC μετέδωσε ότι ένας άνδρας -υπεύθυνος για την ασφάλεια μπαρ στην περιοχή- δήλωσε ότι είδε τέσσερις πολίτες να δέχονται χτυπήματα από μαχαίρια από τρεις τρομοκράτες.

 

Ο ίδιος ανέφερε ότι συνάδελφος του από διπλανό μπαρ τον ενημέρωσε για επίθεση με μαχαίρια στο Borough Bistro Pub και αμέσως έσπευσε προς εκεί. Εκεί οι πάντες έτρεχαν αλλόφρονες εν μέσω κραυγών. Πρόσθεσε ότι είδε τρεις άνδρες με μεγάλα μαχαίρια, ένας εκ των οποίων εκείνη τη στιγμή χτυπούσε μία νεαρή κοπέλα.

 

Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν άμεση και ισχυρή. Απέκλεισε όλες τις παραπάνω περιοχές και απομάκρυνε με κραυγές τους πολίτες. Υπήρχαν αδιάκοπα μηνύματα από προς όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να απομακρυνθούν άμεσα για τη δική στους ασφάλεια.

 

* Αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο και για τρίτο περιστατικό στο Βόξολ, ωστόσο τελικά δεν σχετίζεται με την τρομοκρατική ενέργεια.

Βρετανικά πρωτοσέλιδα: Σφαγή στο Λονδίνο

Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων σήμερα, με φόντο την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους.

The Sunday Telegraph: «Σφαγή στο Λονδίνο καθώς οι τρομοκράτες χτυπούν και πάλι»

The Οbserver: «Διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο λίγο πριν τις εκλογές»

 

The Times: «Σφαγή στη Γέφυρα του Λονδίνου καθώς οι τρομοκράτες βάζουν στο στόχαστρο αυτούς που διασκέδαζαν»

The Sun: «Τρόμος στη Γέφυρα του Λονδίνου»

- Διαφήμιση -