- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ με την κατ΄αρχήν έγκριση του προγράμματος για την Ελλάδα, έδειξε ότι διατηρεί τη σκληρή στάση απέναντι στη χώρα μας, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για την ανάγκη δραστικής ελάφρυνσης του χρέους, χαλάρωσης των στόχων για τον προϋπολογισμό μετά το 2021 και κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

 

Θεωρητικά, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για δραστική ελάφρυνση του χρέους είναι υπέρ της χώρας μας, καθώς θα υπάρχει ένας σοβαρός παράγων πίεσης προς τους Ευρωπαίους για να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Στην πράξη, όμως, το Ταμείο δεν βάζει χρονικό όριο για τον προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης, γεγονός που μειώνει την πίεση στην ευρωζώνη, όταν έχουμε ως δεδομένο ότι η Γερμανία, που είναι και ο βασικός «παίκτης» δεν θέλει να λάβει καθόλου τα μέτρα και θα έχει κάθε λόγο να καθυστερήσει τις εξελίξεις.

Στην πραγματικότητα, η στάση του ΔΝΤ είναι διφορούμενη: Θεωρητικά πιέζει υπέρ της Ελλάδας, αλλά στην πράξη διευκολύνει τη Γερμανία.

Το άλλο ζήτημα που προέκυψε είναι ότι το ΔΝΤ, άλλαξε την τεχνική διατύπωση σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους που μπορεί να έχει η Ελλάδα, καθιστώντας αδύνατη την άντληση «φρέσκων» κεφαλαίων με ομόλογα -σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προετοίμαζε ακριβώς τη δοκιμαστική έκδοση νέων τίτλων, για πρώτη φορά μετά το 2014.

Η έκδοση ομολόγων είναι δυνατή, αλλά θα πρέπει να περιοριστεί στην αντικατάσταση υφιστάμενων δανείων.

Οι χειρισμοί αποδίδονται στον υπεύθυνο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος από την αρχή της κρίσης πολλές φορές έδειξε ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, σε βάρος του θεσμικού ρόλου και της αποστολής του ΔΝΤ ως αντικειμενικού τεχνοκρατικού οργανισμού.

H αντιμετώπιση της Ελλάδας από το ΔΝΤ πέραν των επιπτώσεων στη χώρα μας έχει ανοίξει και ένα κύκλο αμφισβήτησης για το ρόλο του Ταμείου διεθνώς αλλά αυτό δεν εμποδίζει τα στελέχη του να συνεχίζουν τις ίδιες πρακτικές.

Οι τελευταίες παρεμβάσεις του Ταμείου στην πράξη δυσκολεύουν την πορεία της Ελλάδας προς τις αγορές και την απεξάρτησή της από τα δάνεια του ESM, ενώ ενισχύουν και τις εκτιμήσεις ότι ετοιμάζεται το έδαφος για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα κάποια στιγμή μέχρι το τέλος του προγράμματος.

 

* Ο Γιώργος Παπαγεωργίου είναι δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ: www.ert.gr

- Διαφήμιση -