- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Την απόφαση με την οποία κηρύσσονται ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στρέμματα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού υπέγραψε η Λυδία Κονιόρδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Πολιτισμού ενέκρινε δι’ υπογραφής την απόφαση της «θερμής» συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) από τις 3 Οκτωβρίου. Πλέον, εκκρεμεί από την υπ. Πολιτισμού Κονιόρδου, η υπογραφή της απόφασης για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του ακινήτου και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να τύχουν έγκρισης από το υπ. Περιβάλλοντος και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα και να ξεκινήσει η υλοποίηση της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στη χώρα.

Τα μέλη του ΚΑΣ μετά από πολύωρη συνεδρίαση σχεδόν εννέα ωρών στις αρχές Οκτωβρίου, είχαν καταλήξει με πλειοψηφία 15-1 στην κήρυξη αρχαιολογικού χώρου έκτασης 280 στρεμμάτων από την συνολική έκταση των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου.

Η ανάδοχος εταιρεία που έχει αναλάβει την επένδυση στο Ελληνικό, έχει δηλώσει ότι αναμένει την επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση

Ακόμη δεν είναι επισήμως γνωστό ωστόσο ο χώρος ο οποίος θα κηρυχθεί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κάτι που θα καθορίσει και την αντίδραση των επενδυτών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κατά το ΚΑΣ είναι στην περιοχή του Αμαξοστασίου του τραμ, στην περιοχή του σταθμού του μετρό της Αργυρούπολης και σε ένα κομμάτι προς το λόφο Χασάνι, όπου η ανάδοχος εταιρεία προβλέπει τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου («mall») και την ανέγερση πολυτελών κατοικιών.

Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει το ύψος που θα καθοριστεί για τα κτίρια που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με τον νόμο 4062/2012, ο συντελεστής δόμησης για κτίρια ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, μπορεί να ανέρχεται σε 2,2.

 

- Διαφήμιση -