- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

Ανοιχτή συζήτηση για θέματα της παιδείας διεξήχθη στην τελευταία συνεδρίαση του Δ. Σ. του Δ. Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Στη συζήτηση μετείχαν ενεργά εκπρόσωποι της ΕΛ.Μ.Ε, του Συλλόγου Γονέων κ.α. Αντιδήμαρχοι, καθώς και παριστάμενοι επικεφαλής και σύμβουλοι των δημοτικών παρατάξεων.

Τέθηκαν επί τάπητος τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία λόγω, όπως τονίσθηκε, της ακολουθούμενης μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ σε τοπικό επίπεδο η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα προβλήματα στο Διαπολιτισμικό Σχολείο στο Δήμο, το μοναδικό στην Αττική, όπου στοιβάζονται 600 παιδιά μεταναστών από όλη την Περιφέρεια, αριθμός διπλάσιος της δυναμικότητάς του.

Συνοψίζοντας και κλείνοντας την συζήτηση ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος,  ανέφερε τα εξής:

«Το 2014 παραλάβαμε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή τα σχολικά κτίρια της πόλης μας σε κακή κατάσταση, χωρίς να υπάρχει και να ενημερώνεται ούτε καν το αναγκαίο βιβλίο εργασιών συντήρησης που έπρεπε να υπήρχε για κάθε σχολείο.

Μέσα στον πρώτο μήνα της διοίκησής μας, μετά από εντολή μου, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου εκπόνησε αναλυτική μελέτη εντοπισμού και καταγραφής όλων των προβλημάτων για κάθε ένα σχολείο.

Καταθέσαμε άμεσα την εν λόγω μελέτη στους αρμόδιους και κατορθώσαμε,  μόνο εμείς και άλλος άλλος ένας Δήμος,  να πάρουμε από τον ΟΣΚ το ποσό των 600.000 ευρώ για να ξεκινήσει η συντήρηση των σχολείων μας.

Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος του  ποσού αναλώθηκε κυρίως στις μονώσεις που έπρεπε απαραίτητα να γίνουν, γιατί τα περισσότερα σχολεία μας ήταν «σάπια», είπε αναφέροντας σχετικά παραδείγματα.

Τόνισε χαρακτηριστικά, ότι οι μηχανικοί του ΟΣΚ που έλεγξαν τα σχολεία του Δήμου έμειναν άναυδοι για την κατάστασή τους, λέγοντας ότι τέτοια εικόνα δεν είχαν δει πουθενά αλλού, ούτε  καν στα σχολεία της δυτικής Αττικής. Αυτή όμως ήταν η εικόνα τους: ζοφερή, θλιβερή, αλλά πραγματική:

Και ο Δήμαρχος συνέχισε λέγοντας:

«Το 2015 βγάλαμε με δικούς μας πόρους και 2η εργολαβία ύψους 500.000 ευρώ για να αποκαταστήσουμε σε κάθε σχολείο τα περισσότερα από όλα αυτά που βρήκαμε. Και το πετύχαμε.

Επιπλέον στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, που ενέκρινε το Δ.Σ., περιλαμβάνεται και 3η εργολαβία ύψους 500.000 ευρώ για να συνεχίσουμε άοκνα μέχρι τέλους το πρόγραμμα της συντήρησης των σχολείων μας.

Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι και η αντισεισμικότητα, και για το ποια μελέτη πρέπει να γίνει για να μας  δώσει μία εικόνα της κατάστασης, όπως και το θέμα της πυρασφάλειας, για το οποίο τον Ιανουάριο 2018 θα ξεκινήσουμε τις σχετικές διαδικασίες, ώστε κάθε σχολείο μας να διαθέτει πλέον και το σχετικό πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

Οσον αφορά το Διαπολιτισμικό, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ικανοποιηθούν – στο πλαίσιο των παρεμβάσεών μας σε όλα τα σχολεία – όσα αιτήματα αρμοδιότητας του Δήμου που μας είχαν τεθεί. Υποχρεώσαμε μάλιστα τον ιδιοκτήτη του ακινήτου να αποκαταστήσει όλα τα επικίνδυνα επιχρίσματα των στηθαίων του κτιρίου»

Διερωτήθηκε, γιατί οι εκπαιδευτικοί-συνδικαλιστικοί φορείς ανέχονται να στοιβάζονται στο σχολείο αυτό όλα τα προσφυγόπουλα της Αττικής και δεν πιέζουν τους πλούσιους όμορους και άλλους Δήμους της Αττικής να ανοίξουν σχολεία τους για τα παιδιά των μεταναστών, ώστε να αποσυμφορηθεί το διαπολιτισμικό σχολείο του Δήμου, που είχε δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια για τα παιδιά των παλιννοστούντων.

Σημείωσε ότι η Διοίκηση του  Δήμου έχει κάνει κατ’ επανάληψη γραπτές παρεμβάσεις στην πολιτεία για το θέμα αυτό, ενώ έχει ζητήσει ακόμη και τη βοήθεια της ΕΛΜΕ για συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος όμως δεν ανταποκρίνεται!

Επιπλέον τόνισε ότι μόνο ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης έχει κάνει τις ενέργειες που χρειάζονται, ώστε να δημιουργηθεί διαπολιτισμικό σχολείο μέσα στο πρ. αεροδρόμιο σε χώρο που ανήκε στο ΥΠΕΘΑ.

Οσον αφορά τα ειδικά σχολεία, υπογράμμισε ότι η λαϊκή οικογένεια της πόλης συνεχίζει να πληρώνει για το Σχολείο Κωφών και Κωφαλάλων (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), ενώ ο Δήμος εξακολουθεί να συνδράμει τον «Καλό Σαμαρείτη», τον «Ερμή». την «Αμυμώνη», την «Ανοιχτή Πόρτα» και το «Περιβαλλοντικό Σχολείο». 

Ολοκληρώνοντας, σημείωσε ότι ο Δήμος έχει παρέμβει, όπου χρειαζόταν και για ΑμΕΑ παραθέτοντας πολλά παραδείγματα.

Κατέληξε ξεκαθαρίζοντας, πως τα 2/3 από τα θέματα παιδείας που αναφέρθηκαν στη συζήτηση στο Δ.Σ. είναι αρμοδιότητας της Πολιτείας που έχει την αποκλειστική ευθύνη για την επίλυσή τους και όχι του Δήμου.   

- Διαφήμιση -