- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 12 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 12 Λεπτά

Μια σειρά από έργα υποδομής βρίσκονται ζσε εξέλιξη στο Δήμο Βούλας, Βάρης , Βουλιαγμένης , ενώ μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την διοίκηση του Αστέρα Βουλιαγμένης , ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλος, ξεκαθαρίζει ότι προσδοκά ανταποδοτικά οφέλη για την πόλη

 

Για την απλή αναλογική, που δρομολογεί το υπουργείο Εσωτερικών, τον Καλλικράτη, την αξιολόγηση, την επένδυση του Αστέρα και την επένδυση του Ελληνικού, αλλά και για την πορεία της μέχρι σήμερα διοίκησής του μίλησε ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Παρασκήνιο, δηλώνοντας παράλληλα, ότι είναι νωρίς ν’ ανοίξει η κουβέντα για τις υποψηφιότητες των επόμενων εκλογών.

Ο δήμαρχος χτύπησε “καμπανάκι” σχετικά με το νέο εκλογικό σύστημα, της απλής αναλογικής που προωθούν στην Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών και επεσήμανε πως “μια θέσπιση της απλής αναλογικής, η οποία δεν θα θωρακίζεται με τα απαραίτητα “εργαλεία”, επιφέρει τον κίνδυνο να οδηγηθούν οι δήμοι σε ακυβερνησία ή, ακόμα χειρότερα, σε κάποιες περιπτώσεις η λήψη κομβικών αποφάσεων να γίνεται προϊόν συναλλαγής προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία στα όργανα”.

Η συνέντευξη

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης είναι η αξιολόγηση. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το μέτρο; Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά, ώστε να εκσυγχρονιστεί το Δημόσιο; Εσείς ως δήμος στείλατε τα απαραίτητα στοιχεία στο αρμόδιο υπουργείο; 

Η συγκεκριμένη κατ’ ευφημισμό διαδικασία αξιολόγησης, όπως είναι δομημένη, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραγάγει χρήσιμα αποτελέσματα με αντικειμενική μεθοδολογία. Εγώ προσωπικά προέρχομαι από έναν επαγγελματικό χώρο που στηριζόταν στη διαδικασία αξιολόγησης σε εξαμηνιαία βάση, με αξιλολογήσεις του προσωπικού επί τριάντα χρόνια. Από τη διαδικασία αυτή διδαχθήκαμε ότι η αξιολόγηση είναι ένα εργαλείο που βοηθάει να διακριθούν οι “καλοί” και να βελτιωθούν οι “κακοί”. Πιστεύω λοιπόν στην αξιολόγηση, ως δήμος στείλαμε τα απαραίτητα στοιχεία που μας ζητήθηκαν, αλλά επαναλαμβάνω ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν θα παραγάγει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς ήταν ριζικά λάθος δομημένη.

Η κυβέρνηση προωθεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου και στην Αυτοδιοίκηση. Ποια είναι η άποψή σας;

Όποια πρωτοβουλία μας οδηγεί πιο κοντά σε “περισσότερη δημοκρατία” είναι επιθυμητή και καλοδεχούμενη. Για να θεσπιστεί όμως η απλή αναλογική στους δήμους, πρέπει πρώτα, όπως υπάρχουν στην κεντρική πολιτική σκηνή, να δημιουργηθούν εργαλεία και ασφαλιστικές δικλείδες που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των δήμων. Μια θέσπιση της απλής αναλογικής, η οποία δεν θα θωρακίζεται με τα απαραίτητα νομικά “εργαλεία”, επιφέρει τον κίνδυνο να οδηγηθούν οι δήμοι σε ακυβερνησία ή, ακόμα χειρότερα, σε κάποιες περιπτώσεις η λήψη κομβικών αποφάσεων να γίνεται προϊόν συναλλαγής,  προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία στα όργανα. Πρώτα λοιπόν πρέπει να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των δήμων και μετά να θεσπίσουμε την απλή αναλογική. Για να γίνει αυτό αποτελεσματικά, πρέπει η κυβέρνηση να αποσυνδέσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών από την αναθεώρηση του “Καλλικράτη” και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο.

Πώς πιστεύετε ότι λειτούργησε ο “Καλλικράτης” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Κατά τη γνώμη σας, θα έπρεπε να ανοίξει και πάλι το χωροταξικό θέμα; 

Αναμφισβήτητα, η συνένωση των δήμων συνέβαλε στη δημιουργία μεγαλύτερων και αποτελεσματικότερων οργανισμών. Ο χωροταξικός σχεδιασμός σε γενικές γραμμές έγινε με σωστά κριτήρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έγιναν λάθη, και σήμερα βρισκόμαστε ακόμα στη διαδικασία της ουσιαστικής συνένωσης των πόλεων σε επίπεδο κοινωνίας. Μια εκ νέου αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού θα ήταν τουλάχιστον αρνητική.

Η επένδυση του Αστέρα Βουλιαγμένης είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τον δικό σας δήμο. Από την άλλη, ποια είναι η εκτίμησή σας για την επένδυση του Ελληνικού;

Η επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης μετά την παρέμβαση του δήμου, συμμορφώθηκε με όλους τους κανόνες σεβασμού στο περιβάλλον. Σήμερα, αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή, καθώς θα δημιουργηθεί εκεί το πρώτο υπερυψηλού επιπέδου ξενοδοχείο της χώρας, θα προσελκύσει στην πόλη μας τουρισμό υψηλού επιπέδου και κατά συνέπεια θα υπάρξει μία σημαντική, ποιοτική ανάπτυξη στην περιοχή. Είναι όμως σημαντικό να εξασφαλιστούν ανταποδοτικά οφέλη για την πόλη από τους επενδυτές καθώς ο μηχανισμός του δήμου θα επιβαρυνθεί από την πρόσθετη επισκεψιμότητα που θα δημιουργηθεί στην πόλη από το ξενοδοχείο.

Για τον λόγο αυτόν, ήδη έχουμε ολοκληρώσει συζητήσεις με τη διοίκηση του Αστέρα στην κατεύθυνση αυτή. Σε ότι αφορά την επένδυση στο Ελληνικό, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να το αντιμετωπίσουν με τη δέουσα σοβαρότητα, να συμβάλουν στη γρήγορη υλοποίησή της, έχοντας όμως εξασφαλίσει σε κάθε βήμα ότι τα σχεδιαζόμενα έργα δεν θα υποβαθμίσουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Αντιμετωπίσατε και προλάβατε πριν επηρεάσει τις ακτές σας, την περιβαλλοντική μόλυνση από το “Αγία Ζώνη ΙΙ”. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; 

Πράγματι, προλάβαμε και πήραμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από το ναυάγιο. Τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα 3.000 μ. στα όρια της πόλης μας, ενώ παράλληλα είχαμε εφοδιαστεί με όλα τα απαιτούμενα αντιρρυπαντικά μέσα, για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πιθανή ρύπανση.

Μετά από εργαστηριακούς ελέγχους που κάναμε εμείς αντίστοιχους του ΕΛΚΕΘΕ αλλά και από βιντεσκόπηση του βυθού στην πόλη μας, δεν εμφανίζονται καθόλου σημάδια ρύπανσης. Στις παραλίες μας, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν καθημερινά κολυμβητές. Τα μέτρα που λάβαμε στοίχισαν στο δήμο ένα ποσό που αγγίζει τα 300.000 ευρώ.

Ποια έργα υποδομής βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και ποια έχουν δρομολογηθεί; 

Στηρίζουμε το έργο μας στην αρμονική συνύπαρξη των τριών “συντελεστών” της αειφορίας, τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την οικονομία. Οι “συντελεστές” αυτοί μας αναδεικνύουν τις προτεραιότητές μας στην υλοποίηση του δημοτικού έργου και, στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε ήδη καταφέρει πολλά. Αναφέρω επιγραμματικά;

– Αναζητούμε συνεχώς σύγχρονες πρακτικές για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ήδη έχουμε αυξήσει το ποσοστό ανακύκλωσης των οικιακών απορριμμάτων της πόλης.

– Έχει ξεκινήσει η συνολική αντικατάσταση του δημοτικού δικτύου φωτισμού με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας LED.

– Ανακατασκευάζουμε συνεχώς τους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης.

– Συντηρούμε, επισκευάζουμε και αναβαθμίζουμε όλες τις σχολικές μονάδες του δήμου και δημιουργούμε νέα σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. Επικεντρώουμε στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της πόλης μας και ήδη έχουμε παρέμβει, ώστε τέσσερα από τα σχολεία μας να είναι ενεργειακά αυτόνομα.

–  Ανακατασκευάζουμε και πιστοποιούμε όλες τις παιδικές χαρές της πόλης, συνολικά 48.

– Μετά από δικές μας ενέργειες, έχει δημοπρατηθεί η κατασκευή του ρέματος στο Κόρμπι, έργο ύψους σχεδόν 20 εκατ. ευρώ, το οποίο θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα της Βάρης, η οποία πλημμυρίζει με κάθε νεροποντή.

– Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση και είναι στο στάδιο της δημοπράτησης, έργο κατασκευής αντιπλημμυρικού δικτύου ομβρίων υδάτων στη ΔΕ Βουλιαγμένης, όπου σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο. Παράλληλα, δημιουργούμε δίκτυο ομβρίων υδάτων στο Πανόραμα της Βούλας. Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών υπερβαίνει τα 12 εκ. ευρώ.

– Έχουμε ξεκινήσει την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των τριών κοιμητηρίων της πόλης μας.

– Είναι σε εξέλιξη η ανάπλαση και η ανακατασκευή πλατειών και στις τρεις δημοτικές ενότητες.

– Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμα, καθώς έχουν ολοκληρωθεί στο δήμομας κατά τα τρία τελευταία χρόνια περισσότερα από 75 τεχνικά έργα.

Επιθυμείτε να ζητήσετε από τους πολίτες του δήμου σας άλλη μία θητεία;

Μόλις συμπληρώσαμε τα τρία από τα συνολικά πέντε χρόνια της τρέχουσας θητείας. Στην παρούσα φάση επικεντρωνόμαστε στο έργο μας και στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Θεωρώ, λοιπόν, άκαιρο να ανοίξουμε από σήμερα το κεφάλαιο των εκλογών. Αυτό θα απασχολήσει εμένα και τους συνεργάτες μας σε μεταγενέστερη φάση.

- Διαφήμιση -