- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Μέσω συγγενών και φίλων φαίνεται πως βρίσκουν δουλειά οι νέοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ειδικής Έρευνας για τους νέους της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο πληθυσμός-στόχος της έρευνας ήταν τα άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών και το ποσοστό απόκρισης σε αυτήν ανήλθε στο 97,2%.

Τα κυριότερα συμπεράσματα είναι τα εξής:

 

Περίπου ένα στα πέντε άτομα εργάστηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών του, με τους άνδρες να έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των γυναικών.

Πολλοί, απ’ όσους πήραν μέρος στην έρευνα, δεν συνέχισαν τις σπουδές τους. Για τους άνδρες ο κύριος λόγος ήταν ότι ήθελαν να εργαστούν, ενώ για τις γυναίκες ότι θεωρούσαν το επίπεδο σπουδών τους μη ικανοποιητικό.

Το ποσοστό των ατόμων που είχαν υποστήριξη από τον ΟΑΕΔ ή κάποιο άλλο δημόσιο οργανισμό για να βρουν εργασία ήταν 2,4%.

Εντύπωση προκαλεί ότι οι περισσότεροι, σε ποσοστό 39,9% βρήκαν εργασία μέσω συγγενών, φίλων ή γνωστών. Ακολουθεί η επαφή με τον εργοδότη σε ποσοστό 18%, είτε από πρωτοβουλία του απασχολουμένου είτε του εργοδότη.

Οι αγγελίες έχουν μικρό ρόλο στην εύρεση εργασίας (14,5%), ενώ ο ΟΑΕΔ εμφανίζεται με πολύ μικρό ποσοστό (μόλις 2,4%).

Παράλληλα, σημειώνεται πως το 63,2% των απασχολουμένων πιστεύει ότι η εκπαίδευση που έχει το βοηθάει σε μεγάλο ή σε κάποιο βαθμό στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Η χρησιμότητα των σπουδών αναφέρεται περισσότερο όσο μεγαλώνει η ηλικία και αυξάνεται το επίπεδο εκπαίδευσης.

Το 54,1% των ανέργων και το 42,8% των μη ενεργών δηλώνουν διατεθειμένοι να αλλάξουν τόπο κατοικίας, προκειμένου να αναλάβουν εργασία.

Μόλις το 5,4% των απασχολουμένων δηλώνει ότι χρειάστηκε να αλλάξει τόπο κατοικίας για να αναλάβει την τωρινή εργασία του, ενώ περίπου 6% μετακινείται περισσότερο από 1 ώρα, προκειμένου να μεταβεί στη δουλειά του.

- Διαφήμιση -