- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Στην άμεση εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου που θα αξιοποιήσει την ιαματική πηγή Αιξωνής, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα τις προηγούμενες ημέρες από το υπουργείο Τουρισμού, προχωρά ο δήμος Γλυφάδας.

Μετά την απόφαση του υπουργείου Τουρισμού και κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, αναγνωρίστηκε ότι τα νερά στο συγκεκριμένο σημείο, που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, έχουν ιαματικές ιδιότητες και συνίστανται, ιδιαίτερα, για ρευματικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες και παθήσεις του νευρικού συστήματος.

Η Γλυφάδα με αυτόν τον τρόπο γίνεται ο πρώτος δήμος της Αττικής με αναγνωρισμένη θερμή, ιαματική πηγή, με πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή και αναπτυξιακή προοπτική.

Ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης που είναι καθηγητής Δερματολογίας και πρώην αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κάνοντας έρευνα για το βιβλίο του με τίτλο «Ιαματικός Τουρισμός και Θερμαλισμός» ανακάλυψε ότι υπάρχουν ιστορικά αρχεία που αναφέρονται στην ύπαρξη ιαματικής πηγής στην περιοχή της Γλυφάδας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αιξωνής.

Αν και ο εντοπισμός της ήταν αρχικά δύσκολος, ο κ. Κουσκούκης μαζί με τους ανθρώπους του δήμου Γλυφάδας που επιφορτίστηκαν με το έργο της ανεύρεσης της πηγής, μίλησαν με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι θυμούνταν ότι υπήρχε όταν ήταν νέοι κι έτσι αποφάσισαν να επιμείνουν.

«Τελικά βρήκαμε μία γεώτρηση, η οποία είναι στα σύνορα της Γλυφάδας με τη Βούλα, την ελέγξαμε και είδαμε ότι έχει ιαματικά στοιχεία. Μετά κάναμε και μία γεώτρηση παρακάτω και βρήκαμε το ιαματικό νερό. Στη συνέχεια έγινε μια υγειονομική μελέτη και μια υδρογεωλογική, καταθέσαμε στο υπουργείο όλα τα απαραίτητα έγγραφα και η πηγή αναγνωρίστηκε επίσημα. Πρόκειται πραγματικά για έναν χρυσοφόρο ορίζοντα. Η Γλυφάδα μπορεί να γίνει ένα health resort μέσα στην καρδιά της Αθήνας. Με όλα τα συνεπακόλουθα, δηλαδή ευεξία, ιατρικός τουρισμός και ιαματικός τουρισμός», δηλώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουσκούκης.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Ενδιαφέρον υπάρχει. Το ευχάριστο είναι ότι ο δήμαρχος κ. Παπανικολάου έχει ανοικτούς τους ορίζοντες και υπάρχουν προοπτικές για να γίνουν πολλά πράγματα. Είμαστε στη φάση που διαμορφώνουμε με το δήμαρχο ένα επενδυτικό πλαίσιο που θα έχει τη μορφή μιας επενδυτικής πρότασης, έτσι ώστε να γνωρίζει κάποιος εάν τυχόν ξεκινήσει μία διαδικασία περίπου πότε θα μπορεί να κάνει μια απόσβεση στο κεφάλαιό που θα διαθέσει».

Για την αξιοποίηση της πηγής πρέπει αρχικά να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, καθώς το σημείο όπου εντοπίστηκε αποτελεί δασική έκταση. Για το λόγο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες για την ανεύρεση του κατάλληλου χώρου, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουσκούκης και επισημαίνει ότι το νερό αυτό μπορεί να μεταφέρεται μέχρι και 15 χιλιόμετρα από το σημείο της πηγής και έτσι το νερό της Γλυφάδας μπορεί να μεταφερθεί σε πολλά σημεία εντός των ορίων του δήμου, χωρίς να αλλοιώνονται τα ιαματικά χαρακτηριστικά.

«Μπορεί πραγματικά να γίνει ένα health resort με εγκαταστάσεις ιαματικής θεραπείας, αν είναι και κοντά στη θάλασσα μπορεί να πάρει και νερό θαλασσινό και να κάνει και θαλασσοθεραπείες», σημειώνει ο κ. Κουσκούκης και υποστηρίζει ότι η ιαματική πηγή αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να γίνει και πόλος έλξης για τουρίστες από όλον τον κόσμο και να προωθήσει τον ιατρικό τουρισμό στη χώρα μας.

Φ. Δουλγκέρη

 

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων  www.amna.gr

- Διαφήμιση -