- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Σε μια επικίνδυνη και άνευ ορίων στρατηγική προκλήσεων κι αμφισβητήσεων επιδίδεται -συστηματικά πλέον- η Τουρκία, με φόντο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, επιχειρώντας ουσιαστικά να στήσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», οι Τούρκοι  από το Μεγάλο Σάββατο -προτού σημειωθεί το περιστατικό στη Ρω-  είχαν αρχίσει να επιδίδονται σε απαράδεκτες προκλήσεις στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, όταν πολεμικό τους πλοίο παραβίασε τα εθνικά χωρικά μας ύδατα για δύο ώρες και «προσέδεσε» πολύ κοντά στη νήσο Στρογγυλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν και είναι συχνές οι λεγόμενες «αβλαβείς» διελεύσεις σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής και πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι κάποια δεδομένα άλλαξαν.

Τι ακριβώς συνέβη: Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό πολεμικό πλοίο δεν ακολούθησε τη… συνήθη πορεία. Δεν έκανε δηλαδή μια απλή διέλευση με ελαφρά παραβίαση των ελληνικών υδάτων. Το τουρκικό πολεμικό αυτή τη φορά μπήκε στα ελληνικά ύδατα και… έδεσε. Για την ακρίβεια παρέμεινε παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας επί δύο ώρες!

Όπως αναφέρει η «Εστία», το περιστατικό αυτό δεν ήρθε ποτέ στο φως της δημοσιότητας. Η πληροφορία γίνεται τώρα γνωστή, μετά το περιστατικό στη Ρω, όταν η φρουρά χρειάστηκε να ρίξει προειδοποιητικές βολές.

Ανάλογο περιστατικό είχε να συμβεί από το 1977, όταν η φρουρά του Φαρμακονησίου είχε χρησιμοποιήσει πυρά κατά τουρκικού υποβρυχίου το οποίο είχε παραβιάσει τα ελληνικά ύδατα.

Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο απαράδεκτο συμβάν έρχεται να προστεθεί στα τελευταία γεγονότα αφενός της απαράδεκτης πτήσης του τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τη νήσο Ρω, αφετέρου των πολεμικών ιαχών του επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσέλι.

Μάλιστα το γεγονός ότι οι Τούρκοι επέλεξαν να κάνουν αυτού του είδους τις κινήσεις στο σύμπλεγμα της Μεγίστης δείχνει ότι η Άγκυρα υιοθετεί στο εξής μια νέα τακτική στο πλαίσιο της οποίας εξετάζονται και η ετοιμότητα και τα αντανακλαστικά της ελληνικής πλευράς.

- Διαφήμιση -