- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Την ανάγκη επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών από τις δύο χώρες χωρίς την οποιαδήποτε μεσολάβηση του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Jens Stoltenberg μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε πως «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο πολύ σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, ήδη από το 1952.
Και οι δύο χώρες συμβάλλουν στην κοινή άμυνά μας. Περιμένω οι διαφορές που βλέπουμε σε ορισμένα ζητήματα να επιλυθούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής συνεργασίας. Καλωσορίζω λοιπόν την πρόσφατη επικοινωνία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, οι οποίοι συμφώνησαν να λύσουν αυτές τις διαφορές μέσα από τον διάλογο».
και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εμπλακεί σε αυτές τις διαφορές γιατί δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ, οι εν λόγω διαφορές οι οποίες πρέπει να επιλυθούν από τις δύο χώρες».
Όσον αφορά στο θέμα της διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τόνισε ότι, η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή.
«Η διεύρυνση το 2017 περιελάμβανε το Μαυροβούνιο.
Συνεργαζόμαστε με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Γεωργία.
Παρέχουμε υποστήριξη και στις τρεις υποψήφιες χώρες με διαφορετικούς τρόπους για να τις βοηθήσουμε να προχωρήσουν στις ευρω-ατλαντικές δομές.
Τις βοηθούμε με μεταρρυθμίσεις, να εκσυγχρονίσουν τις δομές τους άμυνας και ασφάλειας, αλλά είναι πολύ νωρίς για να ανακοινώνουμε τις ακριβείς αποφάσεις», σημείωσε.
Όσον αφορά στη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία και τις επικρίσεις, πως στέκεται απέναντί της με αφορμή και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, ο Stoltenberg υπογραμμίζει πως η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη Συμμαχία.
«Η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ είναι επίσης σημαντικό για την Τουρκία.
Η συμμαχία βασίζεται στην βασική αρχή του “ένας για όλους και όλοι για έναν”.
Παρέχουμε υποστήριξη στην Τουρκία. Έχουμε αντιαεροπορική και ατιπυραυλική άμυνα, πραγματοποιούμε πτήσεις επιτήρησης με τα αεροσκάφη AWACS στην Τουρκία.
Έχουμε επίσης αυξήσει τη ναυτική παρουσία μας στην ανατολική Μεσόγειο.
Υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των ασκήσεων, και έχουμε τη διοίκησή μας στη Σμύρνη.
Υπάρχει μεγάλη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, αλλά καλώ τους συμμάχους να παράσχουν ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη στη χώρα», είπε ο Stoltenberg και πρόσθεσε:
Παρέχουμε επίσης πολιτική στήριξη, διότι η Τουρκία είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ που έχει υποφέρει περισσότερο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Το ΝΑΤΟ καταδίκασε άμεσα την απόπειρα πραξικοπήματος που στόχευε τους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας».
Όσον αφορά τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο Νορβηγός αξιωματούχος εκτιμά πως ο διάλογος είναι δύσκολος αλλά σημαντικός.
Η Ρωσία θα είναι ο γείτονάς μας.
«Έτσι, ο διάλογος αφορά εν μέρει την προσδοκία για μία καλύτερη σχέση, αλλά και εν μέρει για τη διαχείριση της σχέσης που έχουμε.
Το ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτό ώστε να διατηρήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία.

- Διαφήμιση -