- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 10 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 10 Λεπτά

Τα σύνορα στο Αιγαίο δεν αμφισβητούνται, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, καλώντας την Τουρκία να εγκαταλείψει την «στρατηγική της κλιμάκωσης», ενώ την ίδια ώρα το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στους τουρκικούς ισχυρισμούς περί Ιμίων επικαλούμενο την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, της Ιταλοτουρκικές Συμφωνίες του 1932 και την Συνθήκη των Παρισιών του 1947

 

«Η Τουρκία μπορεί να απειλεί και να παραλογίζεται όσο θέλει. Τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν. Τα σύνορα στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητα και κατοχυρώνονται με βάση το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

 

Όπως είπε ο ίδιος, «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η στρατηγική της κλιμάκωσης δεν της έχει πάει και πολύ καλά». «Χάνει διαρκώς έδαφος στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Πρέπει να το καταλάβει και να μη μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι» ανέφερε.

 

Ερωτηθείς εάν υπήρξε περιστατικό υποστολής ελληνικής σημαίας σε βραχονησίδα, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι «το συγκεκριμένο περιστατικό δεν επιβεβαιώνεται». «Εφόσον δεν υπάρχει γνώση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και εφόσον έχει διαψευστεί από το ΓΕΕΘΑ, το περιστατικό δεν έχει συμβεί» είπε.

 

Αναφορικά με την κίνηση των τριών νεαρών να υψώσουν ελληνικές σημαίες σε βραχονησίδες σχολίασε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες, αλλά από τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας».

 

«Η σημαία σε μια τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής, δεν είναι ότι σηκώνω απλά μια σημαία στο σπίτι μου» παρατήρησε, συμπληρώνοντας πως «καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου τύπου ενέργειες γιατί η Τουρκία βρίσκεται σε μία κατάσταση έντασης και μπορεί να δημιουργηθούν περιστατικά».

 

Σε ερώτηση για το χθεσινό περιστατικό με το Σινούκ που μετέφερε τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, από τη Ρω στη Ρόδο, είπε ότι «δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης», διευκρινίζοντας ότι ζητήθηκε από τους Τούρκους ένα σχέδιο πτήσης, «σηκώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά και τα τουρκικά μαχητικά αποχώρησαν».

 

Τέλος για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζητούν άσυλο απάντησε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιότητα σε δυο ανόμοιες περιπτώσεις».

 

 

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών  σχετικά με επανάληψη ανυπόστατων ισχυρισμών του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια αναφέρει

«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

 

Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».

 

ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

 

Νωρίτερα, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωση του αναφέρει πως «οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία». Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο να τοποθετείται η ΕΕ ως αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο και να προσπαθεί να εκδώσει μια απόφαση υπό την αιγίδα της “αλληλεγγύης της Ένωσης” όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία. Οι βραχονησίδες του “Kardak” και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία.

 

Η στήριξη που παρέχεται ως “λευκή επιταγή” από την Ε.Ε. σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Αυτή η στάση είναι αντίθετη με τις ίδιες τις αξίες της Ε.Ε. Οι ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δεν είναι παρά επανάληψη των ήδη γνωστών απόψεων της Ε.Ε., οι οποίες στηρίζονται σε λανθασμένες προϋποθέσεις για το Κυπριακό».

 

Η Αγκυρα κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και κάνει λόγο για εκμετάλλευσης της ένταξης στην Ε.Ε. από τους Ελληνοκυπρίους.

 

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι ήταν και πάλι απρόθυμη να καταλάβει τις δυσκολίες της εποχής που περνάμε. Αν και εξηγήσαμε αυτά τα ζητήματα που υποστηρίζονται επανειλημμένα από την τεκμηρίωση, η Επιτροπή δεν μπόρεσε να είναι αντικειμενική και ισορροπημένη. Η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του DAESH και του FETO. Από την άποψη αυτή, πιστεύουμε ότι η μη αναφορά στην έκθεση για την απειλή από το FETO, που έπληξε το κράτος μας, το Κοινοβούλιο και το λαό μας, αποτελεί μια σημαντική ανεπάρκεια». «Στην έκθεση, παρόλο που αναφέρεται το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να λαμβάνει άμεσα και αναλογικά μέτρα, ιδίως μετά την απόπειρα του τρομοκρατικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, παρατηρούμε ότι συμπεριλήφθηκαν επίσης αβάσιμες κατηγορίες και κατηγορίες από προφανείς κύκλους. Η Τουρκία συνεχίζει τη διαφανή συνεργασία της με όλους τους σχετικούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αφενός με σκοπό την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών της και εκφράζει με σαφήνεια τη φύση, των σχετικών απειλών ασφάλειας και των νομικών πλαισίων των μέτρων αυτών στους αποδέκτες της. Στην προκειμένη περίπτωση, ορισμένοι γενικοί ισχυρισμοί, κατηγορίες και σχόλια που απευθύνονται στην Τουρκία στην έκθεση είναι απαράδεκτοι». «Στην πραγματικότητα τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων συμβάλλουν αναμφισβήτητα όχι μόνο στην εθνική μας ασφάλεια, αλλά και στην ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ. Με την ευκαιρία αυτή, θεωρούμε απαραίτητο να επαναλάβουμε ότι το PKK/PYD/YPG αποτελεί σοβαρή απειλή κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των κρατών μελών της ΕΕ».

- Διαφήμιση -