- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Αύξηση κατά 11,4 % σε σχέση με πέρυσι, της εισφοράς που πληρώνουν οι δήμοι για την επεξεργασία και τελική διάθεση των αποβλήτων στην Αττική, (λεγόμενο gate fee) αποφάσισε πρόσφατα το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Αττικής). Με τη νέα απόφαση το τέλος που πληρώνουν οι δήμοι να στέλνουν τα οικιακά απορρίμματα τους στην χωματερή ανέρχεται στα 48,95 ευρώ / τόνο από 43,70 ευρώ που ήταν μέχρι το 2016. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ για το έτος 2017 με αποτέλεσμα οι δήμοι να καλούνται να πληρώσουν, εκτός από την ακριβότερη εισφορά, ένα μεγάλο ποσό που δεν είχε προϋπολογιστεί για το 2017.

Για το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, η αύξηση αντιστοιχεί σε περίπου 200.000 ευρώ ετησίως, όσο δηλαδή στοιχίζει η κατασκευή μίας πλατείας. Η Δημοτική Αρχή δεν προτίθεται να μετακυλήσει την αύξηση στους δημότες με αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών με αποτέλεσμα να πρέπει να καλυφθεί η διαφορά από το Δημοτικό Προϋπολογισμό.

Σημειώνουμε πως υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τέλος αυτό να ξεπεράσει τα 100 ευρώ τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς οι ταφή των απορριμμάτων θεωρείται αντιπεριβαλλοντική πρακτική παγκοσμίως πλέον και η Ελλάδα τιμωρείται με πρόστιμα όσο δεν εφαρμόζει σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων.

Η ανάγκη αναζήτησης νέων λύσεων για το πρόβλημα των σκουπιδιών αναδείχθηκε όμως αυτή την εβδομάδα και με το γεγονός ότι η β’ φάση του ΧΥΤΑ της Φυλής «φράκαρε» από τα σκουπίδια, με αποτέλεσμα ο χώρος να υποστεί καθίζηση από το βάρος και να μη μπορεί να δεχθεί άλλα απορρίμματα, ώσπου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. Η Αττική ζει αυτές τις μέρες μία τεράστια ταλαιπωρία καθώς οι υπηρεσίες των δήμων αναγκάζονται να σταματήσουν να συλλέγουν τα οικιακά απορρίμματα, εν μέσω καύσωνα, αφού η χωματερή θα παραμείνει κλειστεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αντιστήριξης της.

Δεν αποτελεί συνεπώς κινδυνολογία, ούτε καν υπερβολή ο κίνδυνος οι κάτοικοι της Αττικής να βιώσουν σύντομα τον εφιάλτη της Κέρκυρας ή του Αιγίου όπου οι δήμοι σταμάτησαν να συλλέγουν τα σκουπίδια καθώς έκλεισαν οι ΧΥΤΑ των περιοχών τους και χρειάστηκε τελικά εισαγγελική παρέμβαση να στέλνονται στα σκουπίδια σε ΧΥΤΑ άλλων περιοχών.

 

- Διαφήμιση -