- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Του Δημήτρη Δελεβέγκου 

Λίγο πριν την εκκίνηση βρίσκονται τα έργα ανάπλασης της πλαζ Αστέρα, της κοσμοπολίτικης παραλίας στον Λαιμό  Βουλιαγμένης που αποτελούσε αγαπημένο προορισμό της ελίτ, αλλά και περιζήτητο σκηνικό για την κινηματογράφηση ταινιών του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου. Με απόφασή της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, εγκρίνει τις εργασίες εκσυγχρονισμού της παραλίας, μήκους 650 μέτρων, που εντάσσονται στο επενδυτικό σχέδιο του αραβικών συμφερόντων fund AGC Equity Partners, συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, για την ανακαίνιση του θέρετρου στον Λαιμό Βουλιαγμένης. Η “εμπλοκή” του υπουργείου Πολιτισμού ήταν απαραίτητη, καθώς στην έκταση της παραλίας βρίσκεται ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα που έχει κατασκευαστεί τον 6ο αιώνα π.Χ. Γι’ αυτό έχει προηγηθεί η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με την οποία εγκρίνονται οι εργασίες στην Astir beach.

Τα έργα

Η απόφαση Κονιόρδου προβλέπει συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με τις αρχαιότητες της παραλίας, όπως την οριστικοποίηση της αναστηλωτικής μελέτης και εφόσον απαιτηθεί την κατάρτιση μελέτης στατικής επάρκειας των κιόνων και των τοίχων του αρχαιοελληνικού ναού. Εκτός από το Ναό θα αναδειχθεί και η παρακείμενη αρχαία δεξαμενή, ενώ οι αρχαιότητες θα είναι πλήρως προσβάσιμες από τους επισκέπτες.

Οι εργασίες, που θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2019, αναμένεται να ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της φετινής θερινής περιόδου, δεδομένου ότι η πλαζ Αστέρα βρίσκεται σε λειτουργία. Σήμερα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανακατασκευής του θέρετρου Αστέρας Βουλιαγμένης με στόχο την επαναλειτουργία του τον Μάρτιο του 2019 υπό τη διαχείριση του καναδικού ξενοδοχειακού ομίλου Four Seasons. Τότε θα επαναλειτουργήσουν τα ανακαινισμένα ξενοδοχεία Αριών και Ναυσικά που θα διαθέτουν 122 και 132 δωμάτια, αντίστοιχα, σουίτες, αίθουσες εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών κτλ.

Οι συγκεκριμένες εργασίες αποτελούν την πρώτη φάση ανακαίνισης του Αστέρα Βουλιαγμένης που υλοποιεί η τεχνική εταιρεία Άκτωρ με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση της μαρίνας (Astir Marina) και την ανέγερση έως 13 υπερπολυτελών κατοικιών.

Η ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα των ακινήτων με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ (μέγεθος στο οποίο περιλαμβάνεται το τίμημα απόκτησης του ακινήτου).

Τα χαρακτηριστικά της ανάπλασης

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης, έχουν θεσμοθετηθεί ζώνες προστασίας 217 στρεμμάτων που αντιστοιχούν στο 72% του συνόλου της έκτασης, η μέγιστη κάλυψη είναι 10% και η μέγιστη δόμηση είναι 56.500 τ.μ. με συντελεστή δόμηση μικρότερο από 0,2. Τα ξενοδοχεία θα καταλαμβάνουν τουλάχιστον 41,500 τ.μ. και οι 13 πολυτελείς κατοικίες θα αντιστοιχούν στο 26,5% της δομήσιμης επιφάνειας.

Παράλληλα, η φύτευση της χερσονήσου θα ενισχυθεί, ο συνολικός αριθμός των δέντρων θα υπερβεί τις 6.300, ενώ θα υιοθετηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής παρακολούθησης κατά τη φάση της λειτουργίας.

 

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

- Διαφήμιση -