Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό με το τουρκικό ερευνητικό «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα εκτοξεύει νέες απειλές, προειδοποιώντας ουσιαστικά ακόμη και με επέμβαση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αν δεν δώσει πρώτα τη συγκατάθεσή της σε οποιοδήποτε σχέδιο υλοποιηθεί στην Κύπρο.

Τη σκυτάλη στην επιθετική ρητορική πήρε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. «Καλό είναι να γνωρίζουν όλοι ότι οι πιθανότητες να υλοποιηθεί ένα σχέδιο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας και της βόρειας Κύπρου είναι μηδενικές. Άπαντες οφείλουν να απέχουν από ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την περιοχή», δήλωσε.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, γνωστές ως «η Βασίλισσα του προφήτη» θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τις αξιώσεις της χώρας μας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και στην Ανατολική Μεσόγειο, και να διασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, πάντα σε εναρμόνιση με τις διεθνείς εγγυήσεις και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τις συμμαχικές δυνάμεις και αφορούν το νησί της Κύπρου» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητήσει αυτό, όλοι οφείλουν να πράξουν αναλόγως» προσθέτει.

Είχαν προηγηθεί οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Γιγίτ Μπουλούτ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα παίζει βρώμικο παιχνίδι με την παρενόχληση του Barbaros».

«Η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και το Ισραήλ παίζουν νέα βρώμικα παιχνίδια στη Μεσόγειο, νομίζοντας πως τους καλύπτουν οι μεγάλοι τους αδελφοί», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Πιστεύετε πως η ελληνική φρεγάτα θα ρίσκαρε να έρθει κοντά στα τουρκικά σκάφη; Το ελληνικό Ναυτικό άφησε αυτή τη δουλειά για τα drones του Ισραήλ».

Ο ίδιος ανέφερε πως είχε αντιδράσει έντονα όταν η Ελλάδα σύναψε συμφωνία με το ΔΝΤ, λόγω πιέσεων που δέχθηκε η Αθήνα από «ιμπεριαλιστικές δυνάμεις», ωστόσο όπως είπε η Ελλάδα μαζί με το Ισραήλ, έχουν μετατραπεί «σε όργανα των ίδιων δυνάμεων κατά της Τουρκίας».

Μάλιστα, ο ίδιος σε προκλητικό και αμετροεπή τόνο δεν παρέλειψε να… προειδοποιήσει πως «σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ του Ελληνικού και του Τουρκικού ναυτικού, η Ελλάδα θα υποστεί στρατιωτική καταστροφή».

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, σχολιάζοντας το περιστατικό με το «Barbaros», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως: «Θα λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα αν χρειαστεί».

Από την πλευρά του ο Ακάρ αναφερόμενος στο περιστατικό, ισχυρίστηκε πως η Τουρκία έχει δεσμεύσει μια περιοχή δυτικά της Κερύνειας μέχρι τη Μόρφου. «Όλα τα προβλήματα ξεκινούν από εδώ. Ότι οι Έλληνες οριοθετούν μόνοι τους δικές τους υποθετικές γραμμές και ενεργούν με βάση τις γραμμές που οριοθετούν η κάθε τους κίνηση είναι παραβίαση. Κατ’ εμάς οι γραμμές που έχουν οριοθετήσει δεν είναι κατάλληλες. Άλλωστε αυτός ήταν ο πραγματικός σκοπός μας, να δείξουμε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτή την υφαλοκρηπίδα και για αυτό πήγε στην περιοχή και το πλοίο μας, το ‘Barbaros», είπε και συνέχισε:

«Στις 05.00 το πρωί (της 18ης Οκτωβρίου) ξεκίνησε ένα ελληνικό πλοίο που βρίσκονταν στα ύδατα του Λιβάνου και με διαταγή που έλαβε περνώντας από εδώ επενέβη. Αλλά εμείς από την αρχή είχαμε στείλει μία φρεγάτα να βρίσκεται δίπλα στο ‘Barbaros. Κι έτσι με την επέμβασή της, οι ενέργειες του ελληνικού πλοίου έπεσαν όλες στο κενό. Εμείς θα συνεχίσουμε κανονικά τις δραστηριότητές μας εκεί»