- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου*

Οι άστοχες εκτιμήσεις ορισμένων εταιρειών δημοσκοπήσεων, αλλά και η εσφαλμένη παρουσίαση ακόμη και καλοσχεδιασμένων πολιτικών μετρήσεων από τα μέσα ενημέρωσης απειλούν να απαξιώσουν την έρευνα κοινής γνώμης στην Ελλάδα. Οι δημοσκοπήσεις, όμως, παραμένουν ένα σημαντικό εργαλείο για την αποτύπωση των διαθέσεων του κοινού, την παρακολούθηση των κυριότερων τάσεων και την πρόβλεψη της πολιτικής συμπεριφοράς. Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι το πρώτο κύμα ερευνών που πραγματοποιήθηκε μετά το καλοκαίρι και επιτρέπει την εξαγωγή ουσιαστικών συμπερασμάτων για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση:

1) Η Ν.Δ. θα κόψει το νήμα. Η υπεροχή της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κοινή συνισταμένη όλων των μετρήσεων. Παρά τις διαφορές ως προς το εύρος της ψαλίδας, το πλεονέκτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεπερνά το περιθώριο σφάλματος. Παραμένει, ωστόσο, ανοικτό το -πολυπαραγοντικό- ζήτημα της κατάκτησης ή μη της αυτοδυναμίας.

2) Η ψαλίδα βαίνει μειούμενη. Η συντριπτική πλειονότητα των μετρήσεων (συγκρίνοντας τις χρονοσειρές των ίδιων των εταιρειών) δείχνει ότι κατά το διάστημα του τελευταίου έτους η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται σταθερά. Παρά τις στρεβλώσεις του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, το τελικό εύρος της διαφοράς ενδέχεται να έχει ιδιαίτερη πολιτική αξία. Όσο απέχει, δηλαδή, ο «θρίαμβος» από την «πύρρειο νίκη» και το αντίστροφο.

3) Ενισχύεται ο δικομματισμός. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν διαχρονικά τα ποσοστά τους όσο πλησιάζουν στις κάλπες, ενώ ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή βαλτώνουν. Οι ελπίδες του ΚΙΝΑΛ να απειλήσει την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά αποδεικνύονται φρούδες, καθώς το κόμμα της Φώφης Γεννηματά φαίνεται να πληρώνει δημοσκοπικά την υιοθέτηση κεντροδεξιάς ρητορικής. Ταυτόχρονα, το νεοναζιστικό μόρφωμα παραμένει καθηλωμένο μετά την αποκάλυψη των βίαιων πρακτικών του.

4) Το ειδικό βάρος της Συμφωνίας των Πρεσπών σε αντίθεση με το Μάτι. Η προοπτική λύσης του ονοματολογικού αντιμετωπίζεται αρνητικά από την πλειονότητα της κοινής γνώμης, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν. Το πολιτικό κόστος θα είναι σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Αντίθετα, η τραγωδία στην Ανατολική Αττική δεν αποκτά «πολιτική υπεραξία», παρά τα λάθη της κυβέρνησης και την απόπειρα της Ν.Δ. να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύεται στο www.naftemporiki.gr

- Διαφήμιση -