- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 11 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 11 Λεπτά

H αντικατάσταση του παλιού συστήματος ηλεκτροφωτισμού στον Άλιμο με σύγχρονο φωτισμό LED και η ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού που διεξήγαγε ο Δήμος Αλίμου, ήταν το θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου 2018.

Πρόκειται για ένα έργο που όταν ολοκληρωθεί δεν θα είναι μόνο σύγχρονο αλλά και οικονομικά επωφελές για τον Δήμο, αφού με το νέο αυτό σύστημα θα εξοικονομούνται αρκετές εκατοντάδες χ/δες ευρώ κάθε χρόνο, με τα οποία θα αποπληρώνεται το κόστος του.

Όλες σχεδόν οι παρατάξεις αναφέρθηκαν στο έργο αυτό, προϋπολογισμού 3.317.720 ευρώ. Πρώτος μίλησε ο Θάνος Ορφανός, που εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το ότι δεν του δόθηκαν τα έγγραφα που ζήτησε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και για την έκπτωση που πήρε ο Δήμος, που είναι της τάξεως του 7%.

Πάνω σε αυτό το τελευταίο, εξέφρασε τον προβληματισμό του, θεωρώντας πως, πιθανόν, θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερη. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι, πιθανόν, να ήταν και μικρότερη, όπως για παράδειγμα, συνέβη σε άλλο δήμο της παραλίας, για έργο αξίας γύρω στα 4. 500.000 ευρώ, που ο εργολάβος – ανάδοχος που ανέλαβε την κατασκευή του, έδωσε έκπτωση μόνο 1,1%!

Θα πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση του νέου συστήματος ηλεκτροφωτισμού στον δήμο Αλίμου, ήταν διεθνής και πως, όσοι ήθελαν, είχαν την ευκαιρία να δηλώσουν συμμετοχή σ’ αυτόν, καταθέτοντας και τον αντίστοιχο φάκελλο, με όλα τα από το νόμο απαιτούμενα δικαιολογητικά, κάτι το οποίο και έγινε από όσους ενδιαφέρθηκαν.

Απαντώντας ο δήμαρχος στα όσα επικαλέστηκε ο κος Ορφανός, σχετικά με τά έγγραφα των συμμετεχόντων σ’ αυτόν τον διεθνή διαγωνισμό, που δεν του δόθηκαν, είπε: “Τα έγγραφα που ζήτησε ο κ. Ορφανός, θέλω να ενημερώσω πως τα ζήτησε για να τα πάρει στο σπίτι του. Δεν μας τα ζήτησε για να τα δει απλώς και να τα ελέγξει. Όταν μας τα ζήτησε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, του δώσαμε ότι ήθελε, τα είδε, τα ήλεγξε και μετά μας ζήτησε να τα πάρει στο σπίτι του. Τότε του είπε η αρμόδια υπάλληλος, αυτό που λέω κι εγώ.Ότι, δηλαδή, αυτό δεν μπορεί να γίνει, αφού πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες από όλους μας. Ο Δήμος δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Σεβασμός λοιπόν, στις νόμιμες διαδικασίες”.

Αποδείξτε ή, ανακαλέστε!

Όσον αφορά στην ορθότητα των διαδικασιών, στο ύψος της έκπτωσης και αν ο δήμος θα μπορούσε να κηρύξει το διαγωνισμό ασύμφορο ο δήμαρχος κατά κάποιον τρόπο του ζήτησε  ή να αποδείξει αυτά που λέει ή να ανακαλέσει.

Για την ακρίβεια, τοποθετήθηκε ως εξής: “Λυπάμαι πολύ, γιατί βλέπω πως συνεχίζετε μία άσχημη τακτική, που ξεκινήσατε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, κατά την διάρκεια της οποίας μας ταλαιπωρήσατε με έωλα και ανακριβή επιχειρήματα και για σχεδόν δύο ολόκληρες ώρες.

Μετά από όλα αυτά, κι ενώ η Οικονομική Επιτροπή στη συνέχεια πήρε μία ξεκάθαρη απόφαση, έρχεστε πάλι απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο και με τα όσα λέτε, με την φρασεολογία που χρησιμοποιείτε, δεν μας θίγετε απλώς ως Διοίκηση, αλλά ξεπερνάτε μάλιστα και τα όρια του επιτρεπτού, καθώς και του ποινικά ανεκτού, επιμένοντας πως, οι διαδικασίες που ακολουθούμε είναι μη σύννομες και, ως εκ τούτου, υποπίπτουμε σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Αυτά και όσα άλλα ανακριβή λέτε δημοσίως, καλό είναι να τα αποδείξετε προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία ή, να ανακαλέσετε τα ψεύδη και τις ανακρίβειες που είπατε”.

Αναρωτήθηκε δε, πως είναι σίγουροι όσοι αμφισβητούν, ότι σε επόμενο διαγωνισμό θα λάβει ο δήμος μεγαλύτερη και όχι μικρότερη έκπτωση, αφ’ ενός, κι αφ’ ετέρου ο δήμος θα χάσει άλλα δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί ένας νέος διαγωνισμός. “Εσείς”, είπε “θέλετε να μη γίνει το έργο πριν τις εκλογές, αλλά εγώ σας λέω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσει πριν τις εκλογές”. 

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος  είπε ότι, κάποιοι άνοιξαν ήδη την προεκλογική περίοδο. Ανέφερε συγκεκριμένα: “Δυστυχώς, και απ’ ότι έχει φανεί μέχρι τώρα, για κάποιους συναδέλφους έχει ξεκινήσει ήδη η προεκλογική περίοδος και, προφανώς, κάτω από το άγχος και την έκδηλη αγωνία που τους διακατέχουν, ενόψει των διαφαινόμενων αποτελεσμάτων, ορισμένοι εξ αυτών δεν συμπεριφέρονται σωστά και με τον προσήκοντα πολιτικό πολιτισμό και ξεφεύγουν.

Σε όλους αυτούς συστήνω ψυχραιμία, ώστε να μην δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου μας από τις όχι καλές αυτές συμπεριφορές τους.

Σχετικά με τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο, πρέπει να διευκρινιστεί, πως δεν πρόκειται για δάνειο, όπως ακούστηκε νωρίτερα, αλλά για μία μορφή σύμβασης, ένα “εργαλείο”του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που μπορεί να έχει κάποια στοιχεία δανείου όμως δεν είναι δάνειο με την ακριβή έννοια του όρου. Ο Δήμος δεν θα πάρει στα χέρια του ούτε ένα ευρώ. Κάνω αυτή την επισήμανση, προκειμένου να είμαστε απόλυτα ακριβείς στην ορολογία που χρησιμοποιούμε, σε κάθε περίπτωση, στις τοποθετήσεις που κάνουμε.

Μιλάμε για ένα πρόγραμμα, για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο των φορέων που προαναφέρθηκαν. Ο δήμος μας, μαζί και με ορισμένους άλλους, είναι από τους πρώτους που θα το χρησιμοποιήσουν”.

“Ψωμοτύρι” οι Ελεγκτές στον Δήμο!

Σχετικά με τα όσα ανέφερε η αντιπολίτευση ως προς τις διαδικασίες του Διεθνούς διαγωνισμού και κατά πόσο αυτές τηρήθηκαν με σύννομο τρόπο, ο Δήμαρχος Αλίμου ήταν κάτι περισσότερο από σαφής όταν έλεγε: “Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν οι νόμιμες διαδικασίες, τις οποίες οφείλουμε να τηρούμε και να ακολουθούμε όλοι.

Έτσι έγινε και στον διαγωνισμό αυτό. Ότι μας ζήτησε ο κος Ορφανός να δει, αναφορικά με τα στοιχεία, η Διευθύντρια του έδειξε όλα τα έγγραφα που υπήρχαν στους φακέλλους των ενδιαφερομένων. Όμως, για να τα πάρει στο σπίτι του, πρέπει να υποβάλλει σχετική αίτηση, η οποία θα αξιολογηθεί, και πάντα υπό το πρίσμα του Νόμου “περί προσωπικών δεδομένων”. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσετε κε Ορφανέ να πάρετε τα διάφορα έγγραφα στο σπίτι σας. Και, ασφαλώς, να’ χετε κατά νου πως, στον δήμο μας μπαινοβγαίνουν συνεχώς οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, τις περισσότερες φορές δε, μετά από καταγγελίες συναδέλφων.

Επειδή λοιπόν, έχουμε κάνει “ψωμοτύρι” πλέον τις επισκέψεις των Ελεγκτών στον δήμο μας, θέλω να καταλάβετε ότι πρέπει να είμαστε νόμιμοι σε κάθε τι που κάνουμε. Γι’ αυτό, φρόνιμο για εσάς είναι, να ανακαλέσετε τα όσα είπατε κύριε συνάδελφε”, είπε ολοκληρώνοντας.

Κλείνοντας, να πούμε ότι, για το θέμα της αναβάθμισης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, μεταξύ άλλων μίλησαν, ο Νίκος Τσαμπαρλής, η Ελένη Μπελιά και η αντιδήμαρχος Αναστασία Σιμητροπούλου, έγκριτη νομικός Αθηνών, η οποία θύμισε στον κ. Ορφανό και ορισμένα άλλα που συνέβησαν στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, φωτίζοντας και επιπλέον πτυχές της υπόθεσης αυτής, αποδεικνύοντας, ταυτόχρονα, την υπευθυνότητα αλλά  και την σοβαρότητα με την οποία την χειρίστηκε η Διοίκηση.
 

ΠΗΓΗ: www.vimaonline.gr

- Διαφήμιση -