- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Σε χρονικό ενός προαναγγελθέντος σχίσματος παραπέμπει η απόφαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να διακόψει τους δεσμούς της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έκρινε ότι είναι αδύνατο να υπάρξουν περαιτέρω επαφές με την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας.

Η απόφαση ελήφθη μετά την απόφαση του Φαναρίου για παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία, οδηγώντας σε “ιερό πόλεμο” τις σχέσεις με την Μόσχα.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονο παρασκήνιο ανάμεσα σε δύο πλευρές, που είχε κορυφωθεί με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σύμφωνα με την οποία ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, δεν θα μνημόνευε πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Στο πλευρό της Ρωσικής Εκκλησίας βρισκόταν και το Κρεμλίνο, που είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ενότητας.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις της ρωσικής πλευράς δεν πτόησαν το Φανάρι, που προχώρησε στην αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, που συνεδρίασε το τριήμερο 9-11 Οκτωβρίου. Το Πατριαρχείο αποφάσισε επίσης να επαναφέρει τον Πατριάρχη Φιλάρετο και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Λαέτιτς, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν καταλήψεις Ναών, Μονών και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και να απέχουν από κάθε πράξη βίας και εκδικητικότητας.

 


Η μεγαλύτερη ρήξη

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών που συνέρχεται στο Μινσκ της Λευκορωσίας, εξέδωσε ανακοίνωση όσον αφορά την “επιβουλή” του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην κανονιστική επικράτεια της Ρωσικής Εκκλησίας.

Η απάντηση της Ρωσικής Εκκλησίας και η απόφασή της να διακόψει κάθε δεσμό αποτελεί το μεγαλύτερο ρήγμα που έχει εκδηλωθεί στη σύγχρονη ιστορία της Ορθοδοξίας.

“Η αποδοχή διαλόγου με σχισματικούς και πρόσωπα στα οποία έχει επιβληθεί ανάθεμα από εκκλησία άλλης δικαιοδοσίας, η επιβουλή σε ξένα κανονιστικά όρια, η προσπάθεια αποποίησης δικών της ιστορικών αποφάσεων και υποχρεώσεων, όλα αυτά θέτουν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπολεως έξω από τα όρια του κανονιστικού πεδίου και προς μεγάλη μας λύπη κάνει πλέον για εμάς αδύνατη την επαφή της ευχαριστίας με τους ιεράρχες, τους πνευματικούς και τους πιστούς…

Στο εξής και μέχρι την άρση των αντικανονικών αποφάσεων που πήρε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως οι ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας είναι αδύνατο να συλλειτουργούν με τους κληρικούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και για τους πιστούς (αδύνατη) η συμμετοχή σε πράξεις λατρείας σε ναούς αυτής, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής εκκλησίας.

Με τον τρόπο αυτό, ανακοινώθηκε η de facto διακοπή των σχέσεων των δύο εκκλησιών.

Λίγο νωρίτερα, ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών είχε εκφράσει την ελπίδα να μείνει ενωμένη η Ορθόδοξη Εκκλησία και να ξεπεράσει τις δυσκολίες.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συζήτησαν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντιμτρι Πεσκόφ και την κατάσταση της Ρωσικής Εκκλησίας για το θέμα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Κρεμλίνο πιστεύει ότι οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείουσχετικά με το Ουκρανικό ζήτημα, θα επηρεάσουν αρνητικά την κατάσταση της Ρωσικής Εκκλησίαςστην Ουκρανία.

“Έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία. Οι αποφάσεις της Κωνσταντινούπολης, κατά κάποιο τρόπο θα επηρεάσουν την ζωή των πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας στην χώρα”,- δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Προέδρου Πούτιν, υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι η Ρωσική Ομοσπονδία παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Ορθόδοξο κόσμο, χωρίς όμως να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας.

“Αν λάβουν χώρα παράνομες ενέργειες, τότε προφανώς, όπως η Ρωσία προστατεύει παντού τα συμφέροντα των Ρώσων και των ρωσόφωνων, έτσι θα υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των ορθοδόξων. Είναι μια συνολική και κατανοητή θέση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Αυτή η προστασία των ορθοδόξων θα γίνει “αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά” μέσα, διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

“Αφορά το ενδεχόμενο οι ουκρανικές αρχές να μην καταφέρουν να κρατήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση και μέσα στα όρια της νομιμότητας, αν η κατάσταση πάρει χαρακτήρα άσχημο και βίαιο”.
ΠΗΓΗ:www.nooz.gr

- Διαφήμιση -