- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Αυστηρότερα μέτρα, όπως αυτά που επιβλήθηκαν στην Κίνα, προτείνουν οι ειδικοί, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Για την ανάγκη λήψης πιο σκληρών μέτρων, προκειμένου να ελεγχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που μαστίζει τη χώρα, μίλησε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος πρότεινε μέτρα τύπου… Ουχάν, δηλαδή Κίνας, για 10-15 ημέρες, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και να αποσυμφορηθεί το εθνικό σύστημα υγείας.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.  «Πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί, πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στην Κίνα έβγαινε ένας άνθρωπος μια φορά την εβδομάδα για να πάει σούπερ μάρκετ».

««Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Φοβάμαι ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, θα θρηνήσυμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν» υπογράμμισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «το βλέπουμε μπροστά μας να γίνουμε Ουχάν».

«Επειδή η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, μπορεί αύριο να διπλασιαστούν τα θύματα» είπε και επανέλαβε πως «πρέπει να πάρουμε μέτρα τύπου Ουχάν ή Μαρτίου, άμεσα, αύριο» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος και εξήγησε:

«Στην Ουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Ουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού» τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Ως προς την επίταξη, επισήμανε ότι δεν είναι εύκολο να προετοιμαστεί μια κλινική για να νοσηλεύσει ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς πέρα από τις υποδομές, απαιτείται κι εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων και του προσωπικού τους στη Θεσσαλονίκη προχωρά η κυβέρνηση και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, μετά το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών, το οποίο εξέπνευσε χθες στις 21.00. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά, χθες για 12 συνεχόμενες ώρες δεν υπήρχε ούτε μία κλίνη ΜΕΘ ελεύθερη σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, καθώς με το που αδειάζει ένα κρεβάτι προκύπτει αμέσως η ανάγκη για νέα διασωλήνωση κρούσματος με κορωνοϊό.

- Διαφήμιση -