- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) για την έγκριση του εμβολίου της Moderna.

Ο ΕΜΑ συνεδρίασε εκτάκτως την Δευτέρα για να συζητήσει το εμβόλιο της εταιρείας Moderna κατά του Covid-19, ωστόσο, οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε κάποια απόφαση με την γνωμοδότηση του οργανισμού να αναβάλλεται για την σημερινή ημέρα.

Εφόσον εγκριθεί το εμβόλιο, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν στη διάθεσή τους και δεύτερο διαθέσιμο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού.

Η Ε.Ε. ενέκρινε στην εκπνοή του 2020 το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer με τους εμβολιασμούς, ωστόσο, να κινούνται με αργούς ρυθμούς καλλιεργώντας έτσι τη δυσαρέσκεια στους ευρπωϊκούς κόλπους και την κριτική που επικεντρώνεται τόσο κατά της Κομισιόν όσο και κατά των κυβερνήσεων της χωρών της Ε.Ε.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία και κυρίως το Ισραήλ που προπορεύεται σημαντικά.

Το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ και ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν άσκησαν κριτική στην Κομισιόν κατηγορώντας την ότι δεν αγόρασε αρκετές δόσεις από το εμβόλιο των BioNTech / Pfizer.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε τη Δευτέρα, λέγοντας ότι είχε εξασφαλίσει περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από επτά φαρμακοβιομηχανίες, συμφωνίες που κλείστηκαν με την συμμετοχή των κρατών μελών καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν συζητεί με τις Pfizer/Biontech την δυνατότητα παραγγελίας επιπλέον δόσεων του εμβολίου κατά του Covid-19, πέραν των 300 εκατομμυρίων δόσεων που προβλέπει το παρόν συμβόλαιο.

«Δεν νομίζω ότι το ζήτημα είναι πραγματικά ο αριθμός των εμβολίων, είναι το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην αρχή της διάθεσής του», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Έρικ Μάμερ απαντώντας στις επικρίσεις για τις λίγες δόσεις.

«Ασκούμε κριτική όλοι σαν να έχει τελειώσει αυτή η καμπάνια. Στην πραγματικότητα όμως η καμπάνια μόλις ξεκίνησε», πρόσθεσε.

Σίγουρα ήταν μια αργή αρχή, σημειώνει το Politico. Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν εμβολιάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους συνολικά, αλλά οι αριθμοί διαφέρουν πολύ μεταξύ των χωρών.

Ακόμη και η Γερμανία, που μέχρι τις 4 Ιανουαρίου είχε εμβολιάσει 265.000 πολίτες, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε, απέχει ακόμη από τις 1,3 εκατομμύρια δόσεις που διαθέτει.

Στο μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμβολιάσει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους και οι ΗΠΑ περισσότερους από 4 εκατομμύρια. Και οι δύο χώρες ξεκίνησαν, ωστόσο, νωρίτερα τους εμβολιασμούς.

Η αργή διάθεση των εμβολίων στις χώρες της Ε.Ε. οφείλεται σε καθυστερήσεις στην παραγωγή των εμβολίων, σε μια πιο ουσιαστική αλλά γραφειοκρατική διαδικασία έγκρισης των εμβολίων από τις ρυθμιστικές αρχές και ένα κακό προγραμματισμό σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζεται.

Την ώρα όμως που αρκετές ευρωπαϊκές περιοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με εξάρσεις του ιού, κάποιες χώρες εξετάζουν την πιθανότητα να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους με μία μόνο δόση, αντί για τις δύο που έχουν χορηγηθεί κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών μέχρι στιγμής- καθυστερώντας ουσιαστικά την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Από τις πρώτες χώρες που άλλαξαν εμβολιαστική στρατηγική ήταν η Βρετανία, με την κυβέρνηση να δίνει την εντολή να δοθεί έμφαση στην μαζική χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό, αντί για την δεύτερη σε όσους ήδη το έχουν κάνει, γιατί οι δόσεις δεν επαρκούσαν.

Αυτήν την εβδομάδα, η Δανία ανακοίνωσε επίσης την απόφασή της να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση τόσο του εμβολίου Pfizer όσο και των επικείμενων εμβολίων της Moderna, έως και έξι εβδομάδες.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε επίσης ότι εξετάζει παρόμοια στρατηγική.

Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Moderna σχετικά με τη μείωση στο μισό της συνιστώμενης δόσης του εμβολιασμού για την επιτάχυνση των προσπαθειών ανοσοποίησης.

Οι επιστήμονες όμως είναι διχασμένοι. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω μεταλλάξεις ιών και να καταστήσει την χορήγηση του εμβολίου αναποτελεσματική. Άλλοι αμφισβητούν την πιθανότητα να αποδυναμωθούν όσοι λάβουν τις δόσεις του εμβολίου με μεγαλύτερο διάστημα ανάμεσά τους επισημαίνοντας ότι δεν έχουν εξεταστεί επαρκώς ο εμβολιασμός με μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις.

Το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BionNTech και η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer προειδοποίησαν από την πλευρά τους πως δεν έχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού θα συνεχίσει να προστατεύει από τον Covid-19 αν η ενισχυτική δεύτερη δόση του χορηγηθεί αργότερα από ό,τι δοκιμάστηκε στις κλινικές δοκιμές.

ΠΗΓΗ : naftemporiki.gr

- Διαφήμιση -