- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 16 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 16 Λεπτά

Την παράταση του lockdown προανήγγειλε ο , Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.
Όπως σημείωσε υπήρξε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή της κυβέρνησης, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσει σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου.

 

Η  παράταση του lockdown,είναι αναπόφευκτη  καθώς η ξαφνική εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού και οι συνεχώς αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ βάζουν «φρένο» στις ελπίδες για χαλάρωση των μέτρων. Τα 2.147 κρούσματα της Τρίτης, οι σχεδόν 300 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία το περασμένο 24ωρο και οι 357 διασωληνωμένοι έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό», με τους επιδημιολόγους να χαρακτηρίζουν «παρακινδυνευμένη» την άρση των μέτρων.

Με τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας να είναι αμείλικτοι και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να παραμένουν στο «κόκκινο» παρά το παρατεταμένο lockdown, σήμερα η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων θα εξετάσουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και θα αποφασίσουν ποια χρώματα θα επικαιροποιηθούν στον σχετικό χάρτη.

 

Σε αρκετές περιοχές, από την Κρήτη και την Πελοπόννησο μέχρι την Ήπειρο και τη Θράκη οι επιδημικές εστίες που έχουν δημιουργηθεί και «σιγοβράζουν», αλλά και η μεγάλη διασπορά των μεταλλάξεων του ιού δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Τελειώνουν οι ΜΕΘ στην Αττική – Η κατάσταση ανά νοσοκομείο

 Οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής δύσκολα βγαίνουν . Από τους 2.500 νοσηλευόμενους οι 1.301 βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο, όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ την Τρίτη άγγιζε το 90%.

Με νέες κλίνες που δίνονται καθημερινά προσπαθούν οι διοικήσεις να καλύψουν τα κενά. Μόνο που τα κρεβάτια γεμίζουν μέσα σε λίγες ώρες, μετά από κάθε εφημερία. Οι εισαγωγές πλέον σπάνε το ένα ρεκορ μετά το άλλο, ενώ πιέσεις αρχίζουν και δέχονται και τα νοσοκομεία της περιφέρειας. Δεν λείπουν μάλιστα και περιστατικά ενδονοσοκομειακής διασποράς. Έντονος είναι και ο προβληματισμός για τις όλο και αυξανόμενες νοσηλείες παιδιών, με δύο νεογέννητα σε Πάτρα και Αθήνα να νοσηλεύονται.

Αναλυτικά, η εικόνα στις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική την Τρίτη, ήταν η εξής:
ΚΑΤ: 13 ασθενείς στις 14 κλίνες
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες (πλήρης)
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11 ασθενείς στις 11 κλίνες (πλήρης)
ΣΩΤΗΡΙΑ: 84 ασθενείς στις 84 κλίνες (πλήρης)
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 38 ασθενείς στις 38 κλίνες (πλήρης, γίνεται προσπάθεια να φτάσουν τα 44 κρεβάτια)
ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες (πλήρης)
ΝΙΜΤΣ: 4 ασθενείς στις 4 κλίνες (πλήρης)
AΤΤΙΚΟΝ: 27 ασθενείς στις 33 κλίνες
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες (πλήρης)
ΘΡΙΑΣΙΟ: 17 ασθενείς στις 17 κλίνες (πλήρης)

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι πιεστική αλλά ελεγχόμενη για την ώρα και επισήμανε πως ήδη δεσμεύονται κρεβάτια από ιδιωτικές κλινικές.

«Η αύξηση στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και όσων χρειάζονται νοσηλεία στις εντατικές μας προβληματίζουν» τόνισε ο πρόεδρος ΕΚΑΒ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πιεστική αλλά ελεγχόμενη».

Όπως ανέφερε ο Νίκος Παπαευσταθίου, όλα τα νοσοκομεία έχουν επιχειρησιακά σχέδια, αλλά πρόσθεσε ότι: «αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, σε λίγο διάστημα θα βρεθούμε σε κόκκινη περιοχή, καθώς ειδικά στην Αττική, τα πράγματα ζορίζουν ολοένα και περισσότερο». «Οι ιδιωτικές κλινικές από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχουν δεσμεύσει κλίνες non-covid. Συνεχώς παίρνουμε και περισσότερες κλίνες. Έχουμε δεσμεύσει περισσότερες από 110. Αλλά τα σχέδια περιλαμβάνουν και περαιτέρω συμπτύξεις κλινικών για να απελευθερωθεί μεγαλύτερος αριθμός για ασθενείς covid-19» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, εξηγώντας ότι οι επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και οι θεραπείες για τους ογκολογικούς ασθενείς γίνονται κανονικά, ενώ τα υπόλοιπα μη επείγοντα πάνε πίσω. «Πιστεύω ότι το σύστημα θα αντέξει» κατέληξε ο Νίκος Παπαευσταθίου.

Γιατί εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα – Έτοιμη να «σκάσει» η Αττική

Η απότομη «έκρηξη» νέων μολύνσεων έχει θορυβήσει πολλούς επιστήμονες, καθώς όπως επισημαίνουν η σχετική σταθεροποίηση της προηγούμενης εβδομάδας δεν αποτύπωνε την πραγματική κατάσταση, αλλά το πέρασμα της «Μήδειας». Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η κακοκαιρία περιόρισε τη διενέργεια ελέγχων, δυσκολεύοντας τη μετακίνηση πολιτών αλλά και το έργο των Κινητών Μονάδων του ΕΟΔΥ.

Οι ειδικοί θεωρούν επίσης πως σημαντικό ρόλο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκε χτες στην Αττική παίζει αφενός ο αριθμός-ρεκόρ στα τεστ, καθώς έγιναν για πρώτη φορά 55.533 τεστ, αφετέρου το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού το οποίο είναι υπεύθυνο για την διασπορά των κρουσμάτων που παρατηρούνται στην πρωτεύουσα.

Μιλώντας στο MEGA o καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νικόλαος Τζανάκης, σημείωσε ότι τα προγνωστικά μοντέλα που εξετάζουν τα δεδομένα της πανδημίας, είχαν προβλέψει αυτό το νούμερο των κρουσμάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα θα σκαρφαλώσουν στα 2.500, το οποίο θα είναι και «το πικ του κύματος, και θα αρχίσει να υποστρέφεται εν συνεχεία». Ο καθηγητής τόνισε ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, ενώ έπειτα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση «αργά αλλά σταθερά».

Τα βλέμματα των ειδικών είναι στραμμένα κυρίως στην Αττική, που εξακολουθεί να πρωτοστατεί σε νέα κρούσματα και νοσηλείες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την Τρίτη καταγράφηκαν 1.047 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα 285 να εντοπίζονται στον δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους του κεντρικού τομέα Αθηνών και τα 259 στον Πειραιά. Στον δυτικό τομέα Αθηνών καταγράφηκαν 140 νέες μολύνσεις και στον νότιο τομέα Αθηνών 100 περιστατικά. Εκτός από την Αττική, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (205) και στην Αχαϊα (121).

Αν η αυξητική τάση των κρουσμάτων συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως μετατίθεται κατά τουλάχιστον δύο εβδομάδες ο χρονικός ορίζοντας για τη συζήτηση της άρσης του lockkdown.

SOS από τους ειδικούς – «Όχι» σε άρση του lockdown

Σε δραματικό τόνο ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής στις ΗΠΑ έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν θα πρέπει καν να συζητάμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων καθώς τα πράγματα είναι ήδη πολύ δύσκολα για τα νοσοκομεία και η κατάσταση θα συνεχίσει να δυσχεραίνει. Ο κ. Παυλάκης είπε χαρακτηριστικά ότι δεν τηρούνται τα μέτρα και πρόκειται για μία ημιτελή και μούφα καραντίνα, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανοίξουν καταστήματα και σχολεία.

«Είχαμε την αγωνία να μην σκάσει η Αττική, αλλά δυστυχώς είναι πολύ κοντά. Ελπίζω να δούμε έναν μετριασμό του κύματος που έρχεται, αλλά δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Αρχίζει ένα μεγάλο κύμα με τα νοσοκομεία, που δεν είχαν πίεση και τώρα την έχουν. Αυτό θα συνεχιστεί δυστυχώς» επεσήμανε ο κ. Παυλάκης.

Εξέφρασε δε την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν έχουμε Lockdown παρότι υπάρχουν κλειστά σχολεία και καταστήματα. «Αυτό το Lockdown δεν είναι τίποτα τρομερό όταν είναι ανοιχτά εργοστάσια, ΜΜΜ, επιχειρήσεις και μετακινείται τόσος κόσμος. Θα πρέπει να κοιτάξουμε τα ρεαλιστικά παραδείγματα που έχουμε από τη βόρεια Ελλάδα κι από τις χώρες δίπλα μας. Θα πρέπει να σεβόμαστε τον ιό. Είναι χειμώνας, κρύο και ξηρός καιρός και μολύνει ευκολότερα ο ιός. Βλέπουμε την επέκταση των καινούριων μεταλλάξεων του ιού, που μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση που βλέπαμε ως τώρα. Θα φανεί και τις επόμενες ημέρες. Δεν περιμέναμε να είναι τόσο μεταδοτικές» τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε πως είναι θέμα ατομικής ευθύνης λέγοντας: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε πιο καλή προστασία. Είναι ένα μέρος των μέτρων που θα πρέπει να το δει ο καθένας ατομικά και σοβαρά. Αυτό που έχουμε τώρα είναι μια ημιτελής καραντίνα, μούφα. Με την ίδια συμπεριφορά, δεν αρκεί για να καμφθεί ο ιός. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί».

Για ενδεχόμενη άρση του lockdown ξεκαθάρισε πως: «Θα είναι τρέλα να ανοίξει η αγορά και τα σχολεία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα νοσοκομεία να αποτύχουν. Μπορεί να είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή» είπε ο καθηγητής σε δραματικό τόνο.

Για «άμεση συνάρτηση των κρουσμάτων με τον αριθμό των τεστ» έκανε λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, σημειώνοντας πως αυτήν την εβδομάδα έγιναν περισσότερα τεστ από την προηγούμενη.

«Το υψηλό φορτίο στα λύματα, δεν αποτυπωνόταν στα κρούσματα, αλλά στην κινητικότητα στις ΜΕΘ», παρατηρεί ο καθηγητής και τονίζει πως «αυτό που είναι κρίσιμο είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, κάτι που έχει άμεση συνάρτηση με τα κρούσματα».

Όσο αφορά στα αίτια της «έκρηξης» των κρουσμάτων, είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown». «Έχουμε υψηλό φορτίο, που δεν είχαμε παρόμοιο, φαίνεται ότι αυτήν την εποχή έχουμε μεγάλη διασπορά, η οποία μεταφράζεται σε εισαγωγές στο νοσοκομείο, μέρα με τη μέρα», τόνισε και επεσήμανε πως «ήταν παρακινδυνευμένο να συζητάμε για άνοιγμα», αναφέροντας ως καλύτερη ημερομηνία την 15η Μαρτίου κι εξήγησε, το φορτίο στα λύματα παραμένει υψηλό, κάτι που σημαίνει πως «τα μέτρα δεν αποδίδουν, δεν ξέρω κι αν εφαρμόζονται». Αναγνωρίζοντας την ψυχολογική πίεση και κόπωση, ο καθηγητής κατέληξε ότι «φρονιμότερη» ημερομηνία για την άρση του lockdown είναι η 15η Μαρτίου.

Την άποψη ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να φανούν τα αποτελέσμά του και να μειωθούν τα κρούσματα κάτω από τα 1.000 ημερησίως, εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν. Πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. «Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης. Ειδικότερα, ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού, το λεγόμενο click in shop.

«Μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα που είμαστε σε καθεστώς lockdown», τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη το πρωί της Τρίτης, προϋπόθεση όμως είναι τα κρούσματα του κορωνοϊού να πέσουν κάτω από 1.000. Η κυρία Παγώνη ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να αναμένουμε μείωση των διασωληνωμένων, ενώ εξήγησε πως πιθανότατα να αυξηθούν κιόλας. «Μας ενδιαφέρει ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ διευκρίνισε πως, αν τα κρούσματα μειωθούν, τότε θα μπορέσει η επιτροπή να εισηγηθεί άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων. «Το άνοιγμα μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται, θα εξαρτηθεί όμως από τους αριθμούς που θα έχουμε αυτή τη βδομάδα. Αν όλα πάνε καλά αυτή τη βδομάδα μπορεί η επιτροπή να ξεκινήσει να συζητάει μείωση περιορισμών και να εισηγηθεί την απόφασή της», σημείωσε.

 

 

 

 

 

 

- Διαφήμιση -