- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Ποια είναι τα νοσήματα υψηλού κινδύνου που μπαίνουν σε προτεραιότητα – Στις 26 Μαρτίου ακολουθούν τα άτομα 70-74 ετών – Αρχές Απριλίου τα άτομα 65-69 ετών – Ο εμβολιασμός με AstraZeneca συνεχίζεται «σταθερά και με εμπιστοσύνη»

Μετά το κριτήριο της ηλικίας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων «λίαν αυξημένου κινδύνου», όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,  Μαρία Θεοδωρίδου

.

Τα νοσήματα που περιλαμβάνονται είναι τα εξής:

  • Τα άτομα με μεταμόσχευση
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Καρκίνος υπό αγωγή
  • Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
  • Σοβαρή ηπατική νόσος
  • Ανοσοκαταστολή
  • Άλλα νοσήματα (Σύνδρομο Down κ.ά.)

Αναναλυτικά τα νοσήματα, όπως παρουσιάζονται στο emvolio.gov.gr

Pinakes-Parousiasis-1
Pinakes-Parousiasis-2
Pinakes-Parousiasis-3

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

  • Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες (περίπου 250.000 άτομα). Οι πρώτοι θα ειδοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό από τη Δευτέρα. Από την Παρασκευή θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και μέσω του emvolio.gov.gr
  • Θα ακολουθήσει στις 26 Μαρτίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 70-74 ετών
  • Αρχές Απριλίου θα ακολουθήσουν τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών.

«Σταθερά και με εμπιστοσύνη» ο εμβολιασμός με το AstraZeneca

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι σε μεγάλους αριθμούς εμβολιασμών μπορεί να εμφανιστούν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες γι’ αυτό και παρακολουθούνται.

Ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ που έχουν όλα τα δεδομένα έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική σύνδεση του εμβολίου με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Παρόλα αυτά η Επιτροπή διερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις.

Όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι ο αριθμός των εμβολιαζομένων που έχουν παρουσιάσει θρομβώσεις δεν διαφέρει από εκείνον στο γενικό πληθυσμό και η εμφάνιση μπορεί να είναι χρονική σύμπτωση.

Η κυρία Θεοδωρίδου, αφού υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, τόνισε ότι κατόπιν όλων αυτών ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται «σταθερά και με εμπιστοσύνη».

Παράλληλα, σημείωσε ότι από αναφορές γιατρών προκύπτει ότι ορισμένα άτομα από φόβο παίρνουν αντιπηκτικά πριν τον εμβολιασμό. Αυτό, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου είναι λάθος και προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα ραντεβού χωρίς καμία πρόληψη.

- Διαφήμιση -