- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 10 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 10 Λεπτά

To Σωματείο Εργαζομένων του Ασκληπιείου αποφάσισε να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 21 Απριλίου στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από την πύλη του νοσοκομείου, με αφορμή την αναστολή της καθημερινής ορθοπεδικής εφημερίας.

 

Η  ανακοίνωση

Μετά από 50 χρόνια καθημερινής ορθοπεδικής εφημερίας, το Ασκληπιείο Βούλας, το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στα νότια προάστια, κλείνει την πύλη του καθημερινά στις 15:00 και εφημερεύει κάθε 4η ημέρα. Έτσι αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, σε συνεργασία με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ.

Στην καθημερινή ορθοπεδική εφημερία του Ασκληπιείου εξετάζονται κατά μ.ο. 81 ασθενείς. Το 2019 έγιναν 2180 έκτακτα ορθοπεδικά χειρουργεία, το 2020 έγιναν 1750 έκτακτα ορθοπεδικά χειρουργεία. Δεν ξέρουμε πότε αποφασίστηκε αυτή η αθλιότητα σε βάρος των κατοίκων της Νοτιανατολικής Αττικής. Ξέρουμε όμως ότι το προσωπικό του νοσοκομείου μας το ανακάλυψε τυχαία, αφού δεν περισσεύει σεβασμός από τους κυβερνώντες για την ενημέρωση των υγειονομικών του Ασκληπιείου για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Ξέρουμε επίσης ότι κανένας από τους θεσμικούς παράγοντες του νοσοκομείου μας δεν αιτήθηκε ένα τέτοιο μέτρο, πλην ίσως της διοίκησης, που επισήμως δηλώνει ότι δεν γνώριζε, παράλληλα δε μας ζητάει να κάνουμε υπομονή και να το ….. δοκιμάσουμε, ενώ προσπαθεί να μας πείσει με αστήρικτα επιχειρήματα του τύπου «επιβαρύνεται σημαντικά το Ασκληπιείο λόγω της μετατροπής του Θριασίου και του Ερυθρού σε νοσοκομεία covid, δεν έχουμε επάρκεια σε προσωπικό, οπότε το κλείσαμε».

Την ώρα που μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής έχουν κλείσει την πόρτα σε ασθενείς άλλων νοσηροτήτων (Θριάσιο, Ερυθρός, Σισμανόγλειο, Τζάνειο, Σωτηρία), την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει τα καταστήματα και τα λύκεια αυξάνοντας έτσι την κίνηση στις μεγάλες οδικές αρτηρίες, η αναστολή της ορθοπεδικής εφημερίας του Ασκληπιείου έχει ως αποτέλεσμα να μένει σε ολόκληρη την Αττική μόνο το ΚΑΤ για την αντιμετώπιση του επείγοντος ορθοπεδικού περιστατικού.

Κύριε Κικίλια, κύριε Κοντοζαμάνη, κύριε Ροϊλέ, κύριοι της Διοίκησης του Ασκληπιείου Βούλας, βάσει ποιων κριτηρίων πήρατε αυτή την τόσο επιζήμια για τους κατοίκων των νοτίων, αλλά και των νησιών, απόφαση; Βλέπετε, δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι τα κριτήρια αυτά είναι υγειονομικά. Έχετε κάνει τα πάντα ένα χρόνο τώρα για να μας αποδείξετε ότι ποσώς ενδιαφέρεστε για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων αυτής της χώρας. Αφήνετε το ΕΣΥ απροστάτευτο, οργανώνετε μέρα με την ημέρα την εξαθλίωση και την απαξίωση του δημόσιου νοσοκομείου, οργανώνετε μέρα με την ημέρα την απαξίωση των υγειονομικών του ΕΣΥ.

Ανοιγοκλείνετε, κύριοι υπουργοί και κύριοι διοικητές της 2ης ΥΠΕ και του Ασκληπιείου 100 και πλέον κλίνες Covid στο νοσοκομείο μας χωρίς καμία ενίσχυση σε γιατρούς και νοσηλευτές. Ανοιγοκλείνετε τη ρευματολογική κλινική, μειώσατε τα τακτικά χειρουργεία. Και τώρα, επιχειρείτε άλλο ένα χτύπημα στο αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό της υγείας και της ζωής, χωρίς να υπάρχει σαφής αιτιολογική συσχέτιση με την πανδημία Covid.

Κύριοι της διοίκησης, κύριε Πλεμμένε και κύριε Βουγιουκλάκη είστε υπόλογοι απέναντι στους κατοίκους των νοτίων.

Μήπως εν τέλει τα κριτήρια σας είναι αυτά της ενίσχυσης της ιδιωτικής κερδοφορίας στην περιοχή των νοτίων; Ποιος κερδίζει από την περιστολή της ορθοπεδικής εφημερίας του νοσοκομείου μας; Μήπως τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια της περιοχής;

Πρόκειται για άλλη μία καθαρά ταξική επιλογή της κυβέρνησης, που σε περίοδο σφοδρής πανδημίας, επιλέγει με κυνισμό την επιβίωση μόνο όσων έχουν να πληρώσουν ιδιωτικά θεραπευτήρια. Covid και μη-covid περιστατικά αποτελούν επικίνδυνη περιπέτεια για τους «εξαρτώμενους» από το μισθό τους.

Κύριοι του υπουργείου υγείας και της 2ης ΥΠΕ, κύριε Πλεμμένε και κύριε Βουγιουκλάκη, οργανώνετε την απαξίωση του νοσοκομείου μας, προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία. Σας καλούμε να άρετε άμεσα την απόφαση για απόσυρση του Ασκληπιείου από την καθημερινή ορθοπεδική εφημερία. Δεν θα σας αφήσουμε να ρημάξετε το δημόσιο νοσοκομείο. Ενισχύστε ΤΩΡΑ το Ασκληπιείο Βούλας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Όχι στη συρρίκνωση της λειτουργίας του, όχι στην αναστολή της ορθοπεδικής εφημερίας.

Ως εδώ! Καλούμε τους κατοίκους της Νοτιανατολικής Αττικής να υπερασπιστούν το Ασκληπιείο Βούλας. Καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους πολίτες να πάρουν στα χέρια τους το παρόν και το μέλλον του νοσοκομείου μας.

Σας καλούμε όλους και όλες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Τετάρτη 21 Απριλίου 19:00 μπροστά στο Ασκληπιείο Βούλας.

 

Αντιδρά και ο Δήμος  Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την υγειονομική περίθαλψη των περίπου 1,2 εκατομμύρια κατοίκων της Ν.Α. Αττικής χαρακτηρίζεται η απόφαση να καταργηθούν οι καθημερινές εφημερίες των ορθοπεδικών περιστατικών του Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας, που αποτελούν διαχρονική παράδοση δεκαετιών, με αποτέλεσμα το μοναδικό νοσοκομείο της Νοτιοανατολικής Αττικής να περιορίζεται σε μία εφημερία κάθε τέσσερις μέρες.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της με την απόφαση αυτή και παράλληλα, την αγωνία της για το γεγονός πως πλέον το 20% των κατοίκων του λεκανοπεδίου είναι υποχρεωμένοι τις μέρες που δεν εφημερεύει το Ασκληπιείο, να μετακινηθούν από 20 έως ακόμα και 80 χιλιόμετρα προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη.

Για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ζητάει από τις αρμόδιες αρχές, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου όχι μόνο να διατηρηθούν οι εφημερίες των ορθοπεδικών κλινικών σε καθημερινή βάση, αλλά να επεκταθούν και στις υπόλοιπες ειδικότητες. Αν αυτό για τεχνικούς λόγους δεν είναι εφικτό σε βάσει δωδεκάμηνου, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες (Μάιου – Οκτώβριο) όπου ο πραγματικός πληθυσμός της περιοχής σχεδόν διπλασιάζεται λόγω υψηλής επισκεψιμότητας.

Η πρόσβαση όλων σε επαρκής δομές δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης είναι ύψιστο αγαθό που ειδικά, κατά τον τελευταίο χρόνο έχει αποδειχθεί απόλυτα απαραίτητο.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης διαχρονικά στηρίζει με όσα μέσα διαθέτει τις δύο δομές δημόσιας υγείας που λειτουργούν στην πόλη μας, το Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας και το Κέντρο Υγείας Βάρης και δηλώνει έτοιμος να συμβάλει, με ό,τι μέσα είναι εφικτά, στην εύρυθμη λειτουργία του ιστορικού νοσοκομείου της πόλης μας.

 

- Διαφήμιση -