- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Την Κυριακή 18 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση Διαμαρτυρίας στο σημείο που βρίσκεται το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Ηλιούπολης-Αργυρούπολης του ΑΔΜΗΕ. Στην εκδήλωση, η οποία διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες, έλαβαν μέρος περίπου 400 άτομα και πάρα πολλές συλλογικότητες, φορείς, δημοτικές κινήσεις και παρατάξεις από διάφορους Δήμους.
Συγκεκριμένα, με δεδομένη τη χαλάρωση του μέτρου της διαδημοτικής μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο της πανδημίας του covid-19, το κάλεσμα που είχε προηγηθεί δύο φορές και προερχόταν από την «Επιτροπή πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό» χωρίς να πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας, επαναπροκηρύχθηκε ενισχυμένο από περισσότερους φορείς.

 

Την Εκδήλωση Διαμαρτυρίας διοργάνωσαν από κοινού ενώνοντας τις δυνάμεις τους:
Α) οκτώ συλλογικότητες της Ηλιούπολης [• Επιτροπή πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό • Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης • Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο) • Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού • Συνέλευση «Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης» • Παρατηρητήριο Προβλημάτων Πανοράματος Ηλιούπολης • Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης (ΚΙ.Π.Η) • Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης],

Β) με τη «Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού»,

Γ) και την «Επιτροπή Αγώνα για την απομάκρυνση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Αργυρούπολης-Ηλιούπολης του ΑΔΜΗΕ από τον Υμηττό και για τη δημιουργία σύγχρονου Διαδημοτικού Κοιμητηρίου που θα περιλαμβάνει και Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών Νεκρών, σε έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού», η οποία συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και αποτελείται από 19 φορείς/συλλογικότητες/δημοτικές κινήσεις και παρατάξεις και έχει διαπαραταξιακό και διαδημοτικό χαρακτήρα (https://anokatostokalamaki.wordpress.com/2021/02/12/kalesma_sygkrotisis_epitropi_agona_ymhttos_kyt_kimitirio/).

Τα βασικά αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα είναι:

– Η απομάκρυνση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Αργυρούπολης-Ηλιούπολης του ΑΔΜΗΕ από τον Υμηττό
– Η δημιουργία σύγχρονου Διαδημοτικού Κοιμητηρίου που θα περιλαμβάνει και Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών Νεκρών, σε έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
– Να μην προωθηθεί προς έκδοση το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού που προτείνεται από την ΣΜΠΕ και να γίνει εκ νέου επεξεργασία της με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τους στόχους που έθετε το Π.Δ. του 2011 για το δημόσιο συμφέρον και τις κοινωνικές ανάγκες.

Στην εκδήλωση έλαβαν τον λόγο εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών:
Α) εκ μέρους των οκτώ συλλογικοτήτων Ηλιούπολης, ο Θοδωρής Χορόζογλου
Β) εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, ο Χρήστος Κορτζίδης, και
Γ) εκ μέρους της Διαδημοτικής Επιτροπής για την Προστασία του Υμηττού, ο Πάνος Τότσικας.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και παρέστησαν δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι παρατάξεων και φορέων από πολλούς δήμους και πολιτικούς χώρους, ενώ χαιρετισμό απηύθηναν εκπρόσωποι από τους εξής φορείς/συλλογικότητες:
«Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική», Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, Δημοτική Κίνηση Ελληνικού-Αργυρούπολης «Δημοκρατική Συν-πόρευση», Δημοτική Κίνηση Ηλιούπολης «Αριστερή Πρωτοβουλία», Δημοτική Κίνηση «Ανυπόταχτες Γειτονιές Δάφνης Υμηττού», Δημοτική Κίνηση Ηλιούπολης «ΗΛΙΟΥ-Πόλις-Ανθρώπινη Πόλη», Δημοτική Κίνηση Ηλιούπολης «Μαχόμενη Ηλιούπολη», Περιφερειακή Παράταξη «Ανυπότακτη Αττική», Κι.Π.Η.-Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης, Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα «Λαμπιδώνα», Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης, Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Ελληνικού-Αργυρούπολης, Μέρα25, Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα, Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Ηλιούπολης.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία σε δρόμους της Ηλιούπολης στην περιοχή γύρω από το ΚΥΤ. Όλοι οι φορείς που συμμετείχαν δεσμεύτηκαν για την περαιτέρω συνεργασία τους και τη συνέχιση του αγώνα γενικά για την προστασία του Υμηττού, και ειδικότερα για την απομάκρυνση του ΚΥΤ Ηλιούπολης-Αργυρούπολης και τη μη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου στην εν λόγω περιοχή.

- Διαφήμιση -