- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 14 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 14 Λεπτά

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας «ΕΔΔΥΠΠΥ», σε συνεργασία με τους Δήμους: Αγκιστρίου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Ηρακλείου Αττικής Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, Π. Φαλήρου, Πειραιά, Σπετσών, Ωρωπού, υπό την Aιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, διοργάνωσαν την Τρίτη 13 Απριλίου, το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο του προγράμματος «Αγωγή Υγείας για Παιδιά». Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του κ. Αναστάσιου Χατζή, Παιδιάτρου-Εντατικολόγου, τ. Συντονιστή-Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέσω πλατφόρμας Zoom.

Η πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση που αναπτύχθηκε είχε ως θέμα τα «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε στο τέλος της παρουσίασης η συζήτηση του κ. Χατζή με τους συμμετέχοντες, μετά από πολλά ερωτήματα και απορίες που του τέθηκαν σχετικά με ατυχήματα που συμβαίνουν στα παιδιά αλλά και τρόπους αντιμετώπισής τους.

Το επόμενο θέμα που θα ακολουθήσει είναι οι «ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ», ενώ οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των θεμάτων (σύνολο 3).

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον ομιλητή κ. Χατζή και συνεχάρη τους Δήμους για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για Παιδιά και δήλωσε: «Τα ατυχήματα τη σύγχρονη εποχή που διανύουμε αποτελούν τη βασικότερη νόσο στην παιδική ηλικία. Είναι γεγονός πως τα παιδιά αλλά και οι έφηβοι είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους σε χώρους που ζουν και δραστηριοποιούνται καθημερινά, όπως το σπίτι και το σχολείο. Επιπλέον οι πτώσεις, τα εγκαύματα αλλά και οι δηλητηριάσεις απειλούν την υγεία και τη ζωή των μικρών παιδιών. Ως Δίκτυο στοχεύουμε στην έγκυρη ενημέρωση και την προαγωγή υγείας όλων των πολιτών αλλά κυρίως των παιδιών, μέσω των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων όλης της χώρας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο Δήμαρχος Αγκιστρίου κ. Ιωάννης Αθανασίου δήλωσε: «Το ΕΔΔΥΠΠΥ αποτελεί σημαντικό οδηγό και συνοδοιπόρο στη φιλόδοξη πορεία του Δήμου μας προς την ενημέρωση και δραστηριοποίηση των συμπολιτών μας σε θέματα υγείας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της. Οι δράσεις που διαδραματίζονται θα αποτελέσουν πολύτιμο σημείο αναφοράς στην προαγωγή υγείας».

Ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης δήλωσε: «Είναι πολύ ενθαρρυντικό και γόνιμο ότι, παρά την πανδημία, το άγχος και την κούραση, κάποιοι φορείς συνεχίζουν το έργο τους στρατευμένοι στο καλό του συνόλου. Θερμά ευχαριστώ στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την πρωτοβουλία αυτή. Δυστυχώς, τα Ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών στη χώρα μας. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε νοοτροπία. Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν !».

Ο Αντιδήμαρχος Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Μηνόπουλος Κωνσταντίνος δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τις νέες δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης του ΕΔΔΥΠΠΥ που στόχο έχουν την προστασία παιδιών και εφήβων. Οι τρεις θεματικές ενότητες του προγράμματος “Αγωγή Υγείας στα παιδιά” θα δώσουν τη δυνατότητα σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ενημερωθούν για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά μας και πώς μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και καθοριστικά στην προστασία αυτών».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νίκος Μπάμπαλος δήλωσε: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο ιερό από την Υγεία και τα παιδιά μας. Όλοι όσοι είμαστε γονείς ή έχουμε αναλάβει την ευθύνη να βρεθούμε στην καθημερινότητα ενός παιδιού, μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία: πώς θα τα κρατήσουμε ασφαλή, πώς θα τα προστατεύσουμε όσο το δυνατό περισσότερο. Από τις χειρότερες αναμνήσεις που έχει κάποιος είναι η πρώτη φορά που βλέπει το παιδί του να χτυπάει, έστω και εάν πρόκειται για τελείως ακίνδυνη ή επιφανειακή περίπτωση. Φανταστείτε λοιπόν, τι συμβαίνει όταν υπάρχει κάτι το σοβαρό. Πώς το χειριζόμαστε, πώς το προλαβαίνουμε. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο ΕΔΔΥΠΠΥ και στον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη που με τέτοιες ενημερωτικές συναντήσεις απαντάει στις πραγματικές ανησυχίες όλων των πολιτών, αποδεικνύοντας ότι το Δίκτυο, το οποίο ο ίδιος δειλά αλλά φιλόδοξα ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια, είναι ένα πραγματικό εργαλείο στη διάθεση της κοινωνίας. Είμαστε, λοιπόν, χαρούμενοι που ως Δήμος Ηρακλείου Αττικής συμμετέχουμε και συνδιοργανώνουμε αυτό το σημαντικό σεμινάριο που, είμαι σίγουρος, θα τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών συμπολιτών μας».

Ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κ. Γ. Βούρος, δήλωσε: «Ο Δήμος μας συμμετέχει και στηρίζει τη συγκεκριμένη διαδικτυακή προσπάθεια του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, που έχει μεταξύ άλλων ως στόχο την ευρύτερη ενημέρωση εκπαιδευτικών και γονέων, ώστε να είναι γνώστες των συνεπειών της έκθεσης των παιδιών σε διάφορους κινδύνους της καθημερινότητάς τους. Η πρόληψη είναι η λέξη κλειδί σε πολλούς τομείς της ζωής και της καθημερινότητάς μας, πόσω μάλλον, όταν αναφερόμαστε στις ευαίσθητες ηλικίες των παιδιών. Είναι υποχρέωση όλων μας να τα εφοδιάσουμε με εκείνες τις γνώσεις, ώστε να μπορούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα τους παρουσιαστούν. Ευχαριστούμε το ΕΔΔΥΠΠΥ και τον ΙΣΑ για τη συνεργασία και την δυνατότητα συμμετοχής μας σε τέτοια προγράμματα και με χαρά αναμένουμε την πραγματοποίηση και των επόμενων θεματικών ενοτήτων του».

Ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος δήλωσε: «Χαιρετίζω την νέα, αξιέπαινη και κυρίως χρήσιμη διαδικτυακή δράση του ΕΔΔΥΠΠΥ, που αφορά την παιδική & εφηβική ηλικία. Μια δράση που ενημερώνει υπεύθυνα και κυρίως ευαισθητοποιεί γονείς και εκπαιδευτικούς, για τη σημασία της πρόληψης αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη των παιδιών μας. Είμαι σίγουρος, ότι οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις και τα νέα επιστημονικά δεδομένα που θα παρουσιασθούν στις ομιλίες της δράσης, θα αποτελέσουν πολύτιμα εφόδια για όλους μας, στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων και θεμάτων, που κατά καιρούς όλοι έχουμε αντιμετωπίσει».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Αγραπίδης και η Αντιδήμαρχος Παιδείας και διά βίου μάθησης κ. Ασπασία Αλιγιζάκη, με αφορμή την έναρξη του διαδικτυακού σεμιναρίου Αγωγής Υγείας για παιδιά του ΕΔΔΥΠΠΥ και έχοντας πάντα ως γνώμονα την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών, προάγουν και στηρίζουν εμπράκτως, κάθε συνεργασία που υλοποιεί δράσεις, που έχουν ως σκοπό τους την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σε θέματα πρόληψης και αγωγής της υγείας.

Ο Δήμαρχος Σπετσών κ. Παναγιώτης Λυράκης δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτή τη συνεργασία που αφορά την “Αγωγή Υγείας για Παιδιά”. Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας πάντα είναι αρωγός σε ευαίσθητα θέματα που αφορούν την κοινωνία μας. Δε θα μπορούσε να παραλείψει θέματα που αφορούν το πιο ευαίσθητο κομμάτι που είναι τα παιδιά μας. Ευχαριστούμε το ΕΔΔΥΠΠΥ και τον πρόεδρο του και Περιφερειάρχη μας, κύριο Πατούλη, καθώς και όλο τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, για να πραγματοποιηθεί η 1η διαδικτυακή παρουσίαση με θέμα τα “ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ”. Σ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε ας παραμείνουμε προσηλωμένοι στο μέλλον μας. Στα παιδιά μας. Ας ενημερωνόμαστε με τον σωστό τρόπο, γιατί πάντα το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν».

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γεώργιος Γιασημάκης δήλωσε: «Η Αγωγή Υγείας είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία η οποία στοχεύει στη διαμόρφωση συμπεριφοράς, με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων ή τη βελτίωση της πρόγνωσης νοσημάτων. Δεν αφορά μόνο την προληπτική ιατρική, αλλά μπορεί να συμβάλει τόσο στην αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης, όσο και στη γενικότερη αναβάθμιση των φροντίδων αποκατάστασης. Επικεντρώνεται σε θέματα ατομικής αυτοπροστασίας αλλά και σε συλλογικές κοινωνικές δραστηριότητες. Με δεδομένη την κοινωνική της διάσταση, η οποία απορρέει από μια σειρά δεδομένων, όπως συναισθηματικές σχέσεις, οικολογικά πλέγματα, χώροι διαμονής και εργασίας, κοινωνικές εξαρτήσεις κ.ά., αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία τής Αγωγής Υγείας ως μιας διαδικασίας πρόληψης. Μία τέτοια προληπτική διαδικασία μπορεί να έχει επίδραση σε επίπεδο συλλογικής πίεσης και πολιτικής βούλησης, με σκοπό την καθιέρωση ενός συστήματος αξιών αλλά και ενός οργανωτικού πλαισίου που προάγουν την υγεία. Είμαστε περήφανοι που ο Δήμος Ωρωπού θα συμμετέχει στα διαδικτυακά σεμινάρια Αγωγής Υγείας που διοργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για την επιμόρφωση των πολιτών σε θέματα τόσο σημαντικά, όπως είναι τα ατυχήματα, οι εξαρτήσεις (κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά) και θέματα της εφηβείας (σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, παχυσαρκία, εμβολιασμοί εφήβων)».

Τη Δράση επίσης χαιρέτησαν η Πολιτική Εκπρόσωπος του Δήμου Αγκιστρίου για το ΕΔΔΥΠΠΥ και Πρόεδρος Δ.Σ του Δήμου κα Αικατερίνη Τζάνου, η Πολιτική Εκπρόσωπος του Δήμου Αλίμου για το ΕΔΔΥΠΠΥ και Δημοτική Σύμβουλος κα Λουκία Μελισσαράτου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αρωγής και Υγείας του Δήμου Παλαιού Φαλήρου κ. Ιωάννης Αρκουμάνης, η Αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Σπετσών κα Ευγενία Φραγγιά.

Επιπλέον, στη διαδικτυακή δράση συμμετείχε και η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Αϊδίνη η οποία τόνισε ότι: «Το Δίκτυο συμβάλλει με κάθε δυνατό μέσο στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας όλων των πολιτών μέσω των δράσεών του σε συνεργασία με τους ΟΤΑ-μέλη του. Το πρόγραμμα Αγωγή Υγείας για Παιδιά έχει ως στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν σε κινδύνους υγείας των παιδιών και των εφήβων».

- Διαφήμιση -