- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

 

Γιώργος Λαουτάρης www.3vita.gr

Μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις που έβγαλε το διαδικτυακό «ραντεβού με τον Δήμαρχο» την Τετάρτη 14 Απριλίου ήταν η ανακοίνωση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ότι η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής ήδη ξεκίνησε την επέκταση του δικτύου της στη Βουλιαγμένη, με τη Βάρη να παίρνει σειρά από τον Σεπτέμβριο.

Ο πρώτος βρόγχος ξεκινά χαμηλά από την Καλύμνου, οδεύει προς Καβούρι και καταλήγει στον Λαιμό, στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Από αυτόν ολόκληρη η περιοχή της Βουλιαγμένης, ανάλογα με τη ζήτηση φυσικά, μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο του φυσικού αερίου.

 

Για την επίσπευση της κατασκευής του συνέβαλαν με χορηγίες που κάλυψαν το 60% περίπου του κόστους (450.000€) οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής Αστέρας ΒουλιαγμένηςApollon Divani και Margi House και ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης. Η κατασκευή του αγωγού αυτού αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτό το καλοκαίρι.

Ο δεύτερος βρόγχος ξεκινά πάλι από την περιοχή της Καλύμνου, συναντά τη λεωφόρο Ευελπίδων και με παράκαμψη από την περιοχή του Χερώματος καταλήγει στη Σχολή Ευελπίδων. Από τον αγωγό αυτόν θα μπορέσει το δίκτυο να διακλαδωθεί προς τη Βάρη.

Δίκτυα φυσικού αερίου ενεργά και προς κατασκευή 2021 στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Πηγή: ΕΔΑ Αττικής, ημερομηνία ενημέρωσης 23/4/2021

«Εκτιμώ ότι σύντομα το αέριο θα γίνει το κυριότερο καύσιμο της περιοχής», τόνισε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος τύχη αγαθή για την περιοχή, εκπροσωπεί την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΑ Αττικής, της εταιρείας που λειτουργεί ως ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στην Αττική και διανέμει το φυσικό αέριο.

Σήμερα στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχουν ήδη κατασκευαστεί 41,5 χλμ. δικτύου χαμηλής πίεσης στην περιοχή της Βούλας, με το ποσοστό κάλυψης του δικτύου να ανέρχεται σε 33%, ενώ το ποσοστό διείσδυσης σε 37,4%. Στο πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύου διανομής 2021-2025 που υλοποιεί ήδη η εταιρεία, προβλέπεται η κατασκευή συνολικά 17 νέων χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης.

Η διαδικασία της σύνδεσης είναι απλή:

Ως πρώτο βήμα, κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει αίτηση σύνδεσης φυσικού αερίου στην ΕΔΑ Αττικής, εφόσον υπάρχει ενεργό (ή προγραμματισμένο προς κατασκευή) δίκτυο στον δρόμο του. Εφόσον εγκριθεί η αίτηση σύνδεσης, αναζητά κανείς προσφορές για το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης και των συσκευών από ανεξάρτητο εγκαταστάτη της επιλογής κάθε καταναλωτή. Μετά την έγκριση, υπογράφεται και η Σύμβαση Σύνδεσης. Η ΕΔΑ Αττικής κατασκευάζει, εφόσον απαιτείται, το παροχετευτικό δίκτυο και τοποθετεί τον μετρητή στο ακίνητο σε συμφωνημένη θέση. Ο μηχανικός του εγκαταστάτη κατόπιν υποβάλλει τη μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης προς έλεγχο και έγκριση από την ΕΔΑ Αττικής και στη συνέχεια ξεκινά η κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης από το μετρητή έως τα σημεία χρήσης. Μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής εγκατάστασης, η ΕΔΑ Αττικής πραγματοποιεί τον τελικό έλεγχο της εγκατάστασης και ξεκινά την τροφοδοσία του φυσικού αερίου στο ακίνητο, μετά ασφαλώς από την υπογραφή μιας σύμβαση προμήθειας με προμηθευτή της επιλογής καθενός.

Πληροφορίες η εταιρεία παρέχει στην ιστοσελίδα της και στον τηλεφωνικό αριθμό 11322.

Το φυσικό αέριο αποτελεί διαχρονικά την πιο οικονομική επιλογή και την καλύτερη ενεργειακή επένδυση σε βάθος χρόνου, για οικιακή και επαγγελματική χρήση, προσφέροντας ανταγωνιστικά τιμολόγια ως προς άλλες συμβατικές μορφές ενέργειας. Η εξοικονόμηση στη θέρμανση ξεπερνά το 40% σε σχέση με άλλες μορφές θέρμανσης, ενώ η χρήση του μπορεί να επεκταθεί και στο μαγείρεμα, ζεστό νερό κ.ά. προσφέροντας επιπλέον σημαντική εξοικονόμηση. Ακόμη, σε αντίθεση με το πετρέλαιο, για την προμήθεια του οποίου χρειάζεται παραγγελίες και παραλαβές ανά τακτά διαστήματα, η ροή του φυσικού αερίου μέσω του δικτύου διανομής είναι συνεχής.


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 31, Απρίλιος 2021

- Διαφήμιση -