- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 9 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 9 Λεπτά

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε συνεργασία με την τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών του «Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», σας καλούν να γίνετε εθελοντές δότες μυελού των οστών. Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του συλλόγου, προκειμένου να εμπλουτιστεί το Αρχείο Εθελοντών Δοτών, για να αυξηθούν οι πιθανότητες να βρίσκεται συμβατός δότης για κάθε ασθενή. Για το λόγο αυτό, το Σάββατο 26 Ιουνίου από τις 10:00 έως τις 15:00 διοργανώνεται δράση εγγραφής εθελοντών στο αρχείο εθελοντών και η συλλογή δειγμάτων στοματικού επιχρίσματος από τους εθελοντές.

 

Οι δειγματοληψίες θα διενεργούνται με ραντεβού προκειμένου να αποφευχθεί η ταυτόχρονη παρουσία πολλών εθελοντών.

 

Για πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε τηλεφωνικά καθημερινές από τις 10:00 έως 14:00 στο τηλέφωνο: 210 8972203 και 213 2019914.

 

Γιατί να γίνω εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων μυελού των οστών;

 

 

Γιατί, μπορεί να είσαι ο μοναδικός/ή που έχει τη δύναμη να σώσει έναν άνθρωπο που πάσχει από λευχαιμία ή άλλο σοβαρό αιματολογικό νόσημα.

Όταν κάποιος ασθενής με αιματολογική κακοήθεια ή άλλο σοβαρό αιματολογικό νόσημα χρειαστεί μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών, αναζητείται συμβατός δότης, αρχικά στο οικογενειακό περιβάλλον. Με δεδομένο ότι μόνο 3 από τους 10 ασθενείς θα βρουν συμβατό δότη, για το 70% των ασθενών η αναζήτηση επεκτείνεται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί συμβατός, μη συγγενής, εθελοντής δότης.

Μια διαδικασία δύσκολη, γιατί παρά τα εκατομμύρια εγγεγραμμένων εθελοντών δοτών, είναι τέτοια η πολυπλοκότητα των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας και τόσο υψηλής απαίτησης η συμβατότητα, ώστε το 10% των ασθενών να μην μπορεί να βρει κατάλληλο δότη από την Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών.

 

Πώς μπορείς να γίνεις εθελοντής δότης;

Για να εγγραφείς ως εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών αρκεί:

 

  1. Να είσαι μεταξύ 18-45 ετών, υγιής.
  2. Να συμπληρώσεις αίτηση εγγραφής και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό.
  3. Να δώσεις δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου).

 

Παραμένεις ως ενεργός υποψήφιος δότης στο Αρχείο μέχρι τα 55 σου χρόνια. Γι’ αυτό, και πολύ περισσότερο για την περίπτωση που βρεθείς συμβατός, τα στοιχεία που θα μας δώσεις φρόντισε να είναι έγκυρα και σωστά ενημερωμένα.

Αν βρεθείς συμβατός/ή με κάποια ασθενή, ειδοποιείσαι από το «σύλλογο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και γίνεται ένας πλήρης ιατρικός έλεγχος, για να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση της υγείας σου. Στη συνέχεια, θα προχωρήσεις στη δωρεά των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών.

Υπάρχουν δύο τρόποι συλλογής αιμοποιητικού μοσχεύματος.

Αφού ενημερωθείς διεξοδικά για τη διαδικασία δωρεάς και συζητήσεις οποιαδήποτε απορία σου με τους υπεύθυνους ιατρούς του κέντρου συλλογής των αιμοποιητικών κυττάρων, εσύ θα αποφασίσεις, με ποιον από τους δύο τρόπους επιθυμείς να προχωρήσεις.

Είναι επίπονες οι διαδικασίες αυτές;

Όχι, είναι ασφαλείς και ανώδυνες. Οι μαρτυρίες αναρίθμητων συμβατών δοτών περιλαμβάνουν μόνο θετικά σχόλια: χαρά και ικανοποίηση για την ευκαιρία που τους δόθηκε να σώσουν μια ζωή.

Οι δύο τρόποι συλλογής αιμοποιητικού μοσχεύματος είναι οι εξής:

  1. Συλλογή προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα.

Η διαδικασία είναι απλή, όμοια της αιμοδοσίας, γίνεται με μηχάνημα κυτταραφαίρεσης και διαρκεί περίπου 3-4 ώρες. Προηγείται η χορήγηση αυξητικού αιμοποιητικού παράγοντα (ουσία του οργανισμού που βοηθά στην αύξηση και κινητοποίηση των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων). Σήμερα, είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος συλλογής.

 

  1. Λήψη μυελού των οστών στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία.

Κι αυτή είναι μια απλή και σύντομη διαδικασία που γίνεται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης (λαγόνιες ακρολοφίες), όπου υπάρχει ο μυελός των οστών (αιμοποιητικός ιστός). Με τη μέθοδο αυτή, ο δότης παραμένει στο Νοσοκομείο μία ημέρα. Κάθε συσχέτιση του μυελού των οστών (αιμοποιητικός ιστός), με τον νωτιαίο μυελό (νευρικός ιστός) που βρίσκεται στην σπονδυλική στήλη και που δε σχετίζεται καθόλου με μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, είναι εντελώς λαθεμένη.

 

Πώς προστατεύονται τα προσωπικά σου δεδομένα;

Όλα τα προσωπικά δεδομένα των εθελοντών δοτών είναι εμπιστευτικά και προστατεύονται από το «σύλλογο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» με τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Ν. 4624/2019.

 

Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του «συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών WMDA, δημιουργήθηκε από την ΕΛΠΙΔΑ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΚΝΟ και αποτελεί την συνέχεια και συνέπεια της αδιάκοπης παροχής ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας προς τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους. Η έναρξη της λειτουργίας της έγινε το 2014 με κύριο σκοπό την σωστή ενημέρωση και αύξηση του αριθμού των Ελλήνων Εθελοντών Δοτών, ώστε όποιος ασθενής χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών, για να κερδίσει τη ζωή του, να μπορεί να βρίσκει συμβατό μόσχευμα. Σήμερα, χάρη στους εθελοντές μας, κατορθώσαμε οι δότες του Συλλόγου μας, να προσφέρουν ελπίδα και ζωή σε ασθενείς που χρειάζεται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση, σχεδόν κάθε βδομάδα.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που διοργανώνει δράση συλλογής δειγμάτων και εντάσσεται ενεργά στην προσπάθεια εγγραφής εθελοντών, στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών.

Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών, γιατί η ζωή ενός ανθρώπου, μπορεί να εξαρτάται μόνο από σένα!

Σας περιμένουμε το Σάββατο 26 Ιουνίου να συμμετέχετε και εσείς!

- Διαφήμιση -