- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Πολύ θετική εξέλιξη για τους 3 Δήμους του “Μητροπολιτικού Πόλου” (Άλιμο, Γλυφάδα και Ελληνικό-Αργυρούπολη) αποτελεί η ρύθμιση του άρθρου 61 του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας κ.λπ.», που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 23 Δεκεμβρίου 2021.

Με τη διάταξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση των κοινωφελών χώρων της έκτασης του «Πόλου» (πρώην αεροδρόμιο) στους Δήμους, ώστε να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη κοινωφελών εγκαταστάσεων, κτηρίων και υποδομών.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 61 προβλέπει:

“Άρθρο 61

Παραχώρηση κοινωφελών χώρων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά (ΜΠΕ-ΑΚ) στους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου

  1. Κοινωφελείς χώροι, χαρακτηρισμένοι από την πολεοδομική νομοθεσία, εντός της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά, οι οποίοι περιήλθαν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μετά την κύρωση της διανομής της ως άνω έκτασης με το άρθρο πρώτο του ν. 4787/2021 (Α’ 44), μπορούν να παραχωρηθούν κατά κυριότητα, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Οικονομικών, στους Δήμους Ελληνικού-Aργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου, με σκοπό την ανέγερση επ’ αυτών κτιρίων κοινωφελούς χαρακτήρα, ο οποίος προσδιορίζεται στην απόφαση παραχώρησης. Η παραχώρηση της κυριότητας γίνεται επί συγκεκριμένων εδαφικών τεμαχίων. Με την απόφαση του πρώτου εδαφίου μπορεί να τίθενται όροι και προϋποθέσεις σχετικά με την παραχώρηση.
  2. Η απόφαση της παρ. 1 υπόκειται σε μεταγραφή και καταχώριση στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και κτηματολογικό γραφείο, αντίστοιχα.
  3. Η παραχώρηση της παρ. 1 δεν επηρεάζει τα δικαιώματα της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. επί των παραχωρούμενων χώρων, τα οποία προβλέπονται στην περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4062/2012 (Α’ 70).”

Ο Δήμος Αλίμου έχει συγκεκριμένες προτάσεις και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αξιοποίηση των κοινωφελών αυτών χώρων, στη βάση των αναγκών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και των Αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχουν κατά διαστήματα ληφθεί.

Η Δημοτική αρχή ευχαριστεί θερμά όλους τους βουλευτές της περιοχής, που ψήφισαν τη διάταξη αυτή, και ιδιαίτερα τον βουλευτή Βασίλη Σπανάκη για την τοποθέτησή του υπέρ των 3 Δήμων από το βήμα της Βουλής, και ελπίζει η διαδικασία απόδοσης των χώρων αυτών στους 3 Δήμους να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να δρομολογηθεί η αξιοποίηση και η ανάδειξή τους.

 

 

- Διαφήμιση -