- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

Παράλληλα με την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών που πραγματοποιείται από τον Δήμο και την ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να εκδοθούν άδειες επισκευής και να χορηγηθεί η στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση των κτηρίων, ξεκινάει και η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά και είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι των παροχών που προβλέπονται από την ΚΥΑ ΦΕΚ 1699/Τ Β΄/2019 με θέμα: «Διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές» είναι τα νοικοκυριά που έχει  πληγεί η κύρια κατοικία τους.

Η κατάθεση σχετικής αίτησης πρέπει να γίνει εντός ενός μηνός από την ημερομηνία της πυρκαγιάς.

Προβλέπονται οι ακόλουθες κατηγορίες παροχών:

 

  1. Επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών

Πρόκειται για εφάπαξ χορήγηση επιδόματος ποσού εξακοσίων ευρώ (600,00€) για την αντιμετώπιση των πρώτων βιοτικών αναγκών σε πολίτες των οποίων η κύρια κατοικία έχει πληγεί από την πυρκαγιά, δεν είναι δυνατή η διαμονή τους σε αυτήν και έχουν περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το επίδομα αυτό αποσκοπεί στην κάλυψη των πρώτων στοιχειωδών αναγκών όπως η προσωρινή διαμονή, η διατροφή και ο ρουχισμός.

Δικαιολογητικά:

α) Αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου.

β) Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας

Επιπλέον του ανωτέρω επιδόματος, προβλέπεται η εφάπαξ χορήγηση ποσού εξακοσίων ευρώ (600,00€) στις παρακάτω κατηγορίες πληγέντων:

α) Πολύτεκνοι, με την προσκόμιση (εκτός της αίτησης και του Ε1) πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης

β) Άτομα με Αναπηρίες που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα από τα εφαρμοζόμενα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την προσκόμιση (εκτός της αίτησης και του Ε1:

  • Απόφασης έγκρισης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ ή
  • Βεβαίωσης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ

 

  1. Επίδομα για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσυσκευής

Χορηγείται εφάπαξ για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των κύριων κατοικιών που επλήγησαν ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής τους ποσό οικονομικής ενίσχυσης μέχρι έξι χιλιάδες ευρώ (6.000,00 €) κατ ́ ανώτατο όριο. Το επίδομα αυτό χορηγείται για την αντικατάσταση πραγμάτων και ηλεκτρικών συσκευών που καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες και για απλές επισκευαστικές εργασίες που καθιστούν την κατοικία λειτουργική και δεν απαιτούν άδεια επισκευής ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

 Δικαιολογητικά:

α) Αίτηση  και υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου.

β) Δήλωση  Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας και τον αριθμό των εξαρτώμενων ή/και φιλοξενούμενων μελών του δικαιούχου).

γ) Η τελευταία υποβληθείσα Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9) συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχει μεταβολή, σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας.

δ) Βεβαίωσης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης κ.λπ., η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών, μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι (υπάρχει σχετικό έντυπο).

Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο προσδιορίζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του Παραρτήματος της ΚΥΑ υπ΄ αριθμόν 33865/6-5-2019 από την Επιτροπή του άρθρου 4.

 

 

  1. Χορήγηση επιδόματος στα άτομα που υπέστησαν μόνιμη σωματική βλάβη με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
  2. Χορηγείται εφάπαξ επίδομα ποσού τεσσάρων χιλιάδων και πεντακοσίων ευρώ (4.500,00€) στα άτομα που, λόγω τραυματισμού τους, στην πυρκαγιά υπέστησαν μόνιμη σωματική βλάβη, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Δικαιολογητικά:

α) Αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου.

β) Γνωμάτευση – Βεβαίωση Διευθυντή Κλινικής Νοσοκομείου Ε.Σ.Υ., στην οποία αναφέρεται ότι ο αιτών ή η αιτούσα υπέστη μόνιμη σωματική βλάβη, η οποία προκλήθηκε εξαιτίας φυσικής καταστροφής.

γ) Γνωμάτευση ΚΕ.Π.Α. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) σε ισχύ, για το είδος της πάθησης, το ποσοστό αναπηρίας και τη διάρκειά της.

 

Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου στην οδό Ζεφύρου 2 στη Βούλα από τις 9:00π.μ.-2:00μ.μ.

Τηλ. : 2132019921

Email: meleftheriou@vvv.gov.gr

 

 

 

- Διαφήμιση -