- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Το πρωί χρησιμοποιείται ως βάση για το βούτυρο και τις μαρμελάδες, το μεσημέρι συνοδεύει τα λαδερά φαγητά και το βράδυ συμπληρώνει μια ελαφριά σαλάτα. Το ψωμί καταλαμβάνει, αδιαμφισβήτητα, εξέχουσα θέση στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες.

της Professional Fitness Trainer Σοφίας Αμούντζια

Ήδη, από την αρχαιότητα αποτελούσε θεμέλιο λίθο μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, καθώς χρησιμοποιούνταν ως βασικό είδος σίτισης.

Σήμερα, πολλές φορές, έχει κατηγορηθεί από διατροφολόγους ότι κρύβει μεγάλο αριθμό θερμίδων, οι οποίες είναι κενές από διατροφική αξία και επιβαρύνουν τη σιλουέτα. Ωστόσο, η σωστή κατανάλωση του ψωμιού έγκειται στο είδος, το οποίο θα επιλέξουμε να βάλουμε στο τραπέζι μας, από εκείνα που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.

Το ψωμί ολικής άλεσης ή μαύρο ψωμί υπερέχει σε διατροφική αξία από το λευκό, το πολύσπορο, το χωριάτικο, το τυποποιημένο ή το ψωμί σίκαλης. Η παρασκευή του γίνεται από την άλεση ολόκληρου του καρπού του σιταριού (πίτουρο, ενδοσπέρμιο, φύτρο) και άρα είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνη E, συστατικά πολύτιμα για την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού μας.

Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες δημιουργεί το αίσθημα κορεσμού, περιορίζοντας σημαντικά την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού. Παράλληλα, 1 έως 2 φέτες μαύρου ψωμιού οφείλουν να εντάσσονται στη καθημερινή μας διατροφή, καθώς εξαιτίας της κυτταρίνης που περιέχουν, επιδρούν θετικά στην πέψη και την ορθή λειτουργία του εντέρου.

Ένα από τα βασικά συστατικά του ψωμιού, το άμυλο, έχει την ιδιότητα να προσφέρει στον οργανισμό μας μεγάλες ποσότητες ενέργειας, οι οποίες είναι αναγκαίες για να διεκπεραιώσουμε όλες τις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Το κάλιο, το νάτριο και η γλουτένη αποτελούν επίσης συμμάχους της υγείας μας, καθώς βοηθούν το μυϊκό και σκελετικό μας σύστημα να αναπτυχθεί και λειτουργήσει σωστά.

Έρευνες της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας υποστηρίζουν μάλιστα ότι η ημερήσια κατανάλωση μια φέτας ψωμιού ολικής άλεσης (30-35 γραμμ.) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ζυμωμένο στο σπίτι ή φρεσκοψημένο από το φούρνο της γειτονιάς μας, το ψωμί έρχεται στο τραπέζι μας για να απογειώσει γευστικά και θρεπτικά όλες τις γαστρονομικές μας επιλογές.

 

 

 

- Διαφήμιση -