- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Κίνδυνο νέου κύκλου οικονομικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα “βλέπει” άρθρο του Reuters, με αιτία το γεγονός πως ΔΝΤ και Ευρωζώνη διαφωνούν για το πόση ακόμη δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να εφαρμοστεί από την Ελλάδα, ενώ για το θέμα θα λάμβανε χώρα στις Βρυξέλλες δείπνο με τα εμπλεκόμενα μέρη το βράδυ της Τετάρτης.

Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση, ενδέχεται να φέρει καθυστέρηση των επόμενων δόσεων αλλά και της συζήτησης για το χρέος.

“Το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η διαφωνία μεταξύ των Θεσμών, αλλά πρέπει να συμμορφωθούν και να συμφωνήσουν σε ένα σενάριο και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν” δήλωσε αξιωματούχος. Το ΔΝΤ και οι Βρυξέλλες επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία μέσα στην εβδομάδα, πριν το Eurogroup της Δευτέρα.

Η Ελλάδα δεν έχει κάποια σημαντική αποπληρωμή χρέους μέχρι τον Ιούλιο, ωστόσο η παρατεταμένη ασυμφωνία υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την ανάπτυξη της οικονομίας.

“Αν μπούμε τώρα σε έναν νέο κύκλο για το αν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ή όχι, αυτό θα φέρει το είδος της αβεβαιότητας που είχαμε πέρυσι… με την έλλειψη εμπιστοσύνης και την φυγή κεφαλαίων” δήλωσε αξιωματούχος από την πλευρά των δανειστών.

Το ζητούμενο είναι είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και να το κρατήσει σε αυτό το επίπεδο, ώστε να μην χρειαστεί νέο δάνειο. Το ΔΝΤ θεωρεί πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα είναι στο 2% με τις τωρινές μεταρρυθμίσεις. Έτσι ζητά περικοπή των συντάξεων για να εξοικονομηθούν πόροι.

Το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα αναφέρει ότι από τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό θα εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% του ΑΕΠ το 2016.

“Το καλοκαίρι δεσμευτήκαμε για μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ, τα οποιά θα νομοθετηθούν το 2016, αλλά θα εφαρμοστούν το 2017 και το 2018. Το ΔΝΤ ζητεί περισσότερα μέτρα από αυτό, πράγμα που είναι δύσκολο για εμάς να καταλάβουμε” δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Ευρωκοινοβούλιο, ενόψει της συνάντησης.

Πηγή: Reuters

- Διαφήμιση -