S.O.S εκπέμπει το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α), καθώς όπως εκτιμά κινδυνεύει να «τιναχτεί στον αέρα» η δημιουργία Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας σε χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Ήδη η Διοίκηση της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε»  κίνησε διαδικασίες βίαιης αποβολής της ΠΟΛ.ΚΕ.Ο.Α από τις εγκαταστάσεις του τ. αεροδρομίου, «ροκανίζοντας» έτσι τις προοπτικές δημιουργίας του Μουσείου και ανοίγοντας τον δρόμο για πλειστηριασμούς  των περιουσιακών  στοιχείων και κυρίως των αεροσκαφών (τα οποία έχουν τεθεί υπό μεσεγγύηση), εξαιτίας της γνωστής και ομολογημένης οικονομικής αδυναμίας της ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α) να τα μετακινήσει , να τα φυλάξει  και να τα εκθέσει .

Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α ξεκίνησε ένα μεγάλο αγώνα και απευθύνει και επιστολή προς όλους τους βουλευτές όλων των Κομμάτων να ενεργοποιηθούν ώστε να αποτραπεί και η βίαιη αποβολή και κυρίως να πραγματοποιηθεί η δημιουργία Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας .

 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α προς τους βουλευτές έχει ως εξής :

 

ΠΡΟΣ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

 

 

 

Κύριε βουλευτά,

 

Επικοινωνούμε μαζί σας, λόγω της ιδιαίτερα σημαντικής εξέλιξης, σχετικά με την επένδυση – αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

 

Αφορά τον κίνδυνο ματαίωσης της προοπτικής δημιουργίας Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό.

 

Η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας, παρά την έντονη δραστηριοποίηση της χώρας μας επί 87 χρόνια στον χώρο των εμπορικών αερομεταφορών. Είναι γνωστοί οι αγώνες του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α.), καθώς και των εργαζομένων – συνταξιούχων της Πολιτικής Αεροπορίας και του συνόλου των εμπορικών αερομεταφορών στη χώρα μας.

 

Με πίστη στο όραμά μας και μετά από προσπάθειες 23 χρόνων, η Πολιτεία αποδέχθηκε το αίτημα για την ανάδειξη, στα πλαίσια της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της ιστορικότητας του χώρου, με την χωροθέτηση Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας.

 

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, ήταν η «Έγκριση Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά Περιφέρειας Αττικής» (Σ.Ο.Α) (ΦΕΚ 35 / ΑΑΠ/01.03.2018).

 

 

Υπενθυμίζουμε πως, το ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. το 2011, εγκαινίασε στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο του Ελληνικού το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας. Στη διάρκεια των παραπάνω χρόνων, καταφέραμε και συγκεντρώσαμε πάνω από 23.000 αντικείμενα, καθώς και 7 αεροπλάνα. Τα παραπάνω αεροσκάφη και αντικείμενα, μεγάλης ιστορικής σημασίας που συγκεντρώθηκαν, ήταν αποτέλεσμα συλλογικό και για την απόκτησή τους το ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. δεν επιχορηγήθηκε ούτε ένα ευρώ από Δημόσιο Φορέα.

 

Στη διάρκεια των ίδιων ετών, χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, εκπαιδευτικές αποστολές κ.ά., μπόρεσαν να δουν από κοντά τα εκθέματα, χωρίς εισιτήριο και οποιαδήποτε άλλη οικονομική επιβάρυνση.

 

Η επιτυχία αυτή δεν ήρθε από μόνη της. Αξίζει, στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως, την αναγκαιότητα δημιουργίας Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας στήριξαν Φορείς του Δημοσίου, το σύνολο των Κομμάτων, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Αθηνας (ΟΡΣΑ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), η Περιφέρεια Αττικής, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Β΄βαθμού, Συνδικάτα, Μουσεία της χώρας μας, Φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Προσωπικότητες από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, χιλιάδες πολίτες και η Κοινωνία στο σύνολό της.

 

Παρά τις άοκνες προσπάθειες μας και τη σοβαρή δουλειά που έχει γίνει, με απόλυτα θεσμική στάση και σεβασμό στους νόμους, η διοίκηση της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά – Νήσων & Δυτικής Αττικής, προώθησαν χωρίς λόγο διαδικασία βίαιης αποβολής, συνέταξαν σχετική έκθεση, παρότι το ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α., όπως είχε υποσχεθεί στους αρμόδιους υπουργούς, είχε αποχωρήσει – παραδώσει τους χώρους εντός των οριζόμενων προθεσμιών (08/06/2018).

 

Η «Έκθεση βίαιης αποβολής και εγκατάστασης» ουσιαστικά θα έχει ως αποτέλεσμα τη διακινδύνευση της προοπτικής της δημιουργίας Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας, δεδομένου ότι, σύμφωνα με το Νόμο και τις νομικές πρωτοβουλίες που δρομολόγησαν οι παραπάνω υπηρεσίες, συνεπάγεται ο πλειστηριασμός μέρους των περιουσιακών μας στοιχείων και κυρίως των αεροσκαφών (τα οποία έχουν τεθεί υπό μεσεγγύηση), εξαιτίας της γνωστής και ομολογημένης οικονομικής μας αδυναμίας να τα μετακινήσουμε, να τα φυλάξουμε και να τα εκθέσουμε.

 

 

 

 

 

 

Κάποιοι, εποφθαλμιούν να εκμεταλλευθούν αυτήν μας την οικονομική αδυναμία. Συνεπώς, ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης των αεροσκαφών και της ματαίωσης της προοπτικής δημιουργίας Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό είναι άμεσος.

 

Ενώ διάφοροι κύκλοι επιδιώκουν από καιρό την ποινικοποίηση της μέχρι τώρα παραμονής μας στον χώρο του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου του Ελληνικού, με την επίκληση της διάπραξης του αδικήματος της παράνομης κατάληψης δημοσίου κτήματος  εκ μέρους του προέδρου μας, Βασίλη Τσατσαράγκου και άλλων αδικημάτων με ανώνυμες ψευδοκαταγγελίες, που δυστυχώς, υποστηρίζονται στα δικαστήρια από στέλεχος της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», προφανώς για να κάμψουν αντιστάσεις μας ενάντια στην παραπάνω μεθόδευση.

 

Και όλα αυτά, ενώ μέχρι πρότινος παράμεναν στον χώρο έως και 69 δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, ενώ είναι αναμφισβήτητη η έλλειψη σκοπού καταπάτησης και γενικά, οποιασδήποτε ιδιοτέλειας εκ μέρους του ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. και των μελών του.

 

Όλα τα ιστορικά αντικείμενα συγκεντρώθηκαν με πολύ κόπο. Απαιτήθηκαν πολλά χρήματα για την απόκτησή τους. Ένα μέρος τους επίσης, προσφέρθηκε από εκατοντάδες μέλη, φίλους της ιστορίας της Πολιτικής Αεροπορίας, που με ιδιαίτερη αγάπη φρόντιζαν ως οικογενειακά κειμήλια και τα εμπιστεύτηκαν στο ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. για το υπό σύσταση Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας.

 

Εμείς, με μεράκι τα εντάξαμε στην έκθεση.

 

 

Κύριε Βουλευτά,

 

Αναγκαζόμαστε να προστρέξουμε στον κορυφαίο θεσμό του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, το ελληνικό Κοινοβούλιο και σε εσάς προσωπικά και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, προκειμένου να αποτραπεί η πώληση ως scrap ή άλλη εμπορική χρήση και ιδιωτικοποίηση των ιστορικών αεροσκαφών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ιδιοκτησίας του ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. που αποκλειστικό προορισμό για εμάς έχουν το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτά πρέπει να βρουν τον χώρο τους προκειμένου να παραδοθούν στις επόμενες γενιές. Υπογραμμίζουμε πως, το σύνολο του υλικού που διαθέτει το ΠΟΛΚΕΟΑ και διατρέχει τη δεκαετία του 1930 έως και σήμερα, είναι υλικό που αξιοποιείται τακτικότατα από επιστήμονες αεροναυπηγούς, ιστορικούς σχετικά με την αεροπορία, πολίτες, φοιτητές για την εργασία τους, καθηγητές Πανεπιστημίων, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μαθητές, ερευνητές των εμπορικών αερομεταφορών κινηματογραφιστές, οι οποίοι προστρέχουν σε εμάς αναζητώντας αρχειακό υλικό.

 

Είναι ιστορική ευθύνη όλων μας, από τη θέση μας, να υπερασπιστούμε τα παραπάνω, αλλά και άλλα πολλά που, λόγω περιορισμένου χώρου, αδυνατούμε να αναπτύξουμε.

 

Έχουμε στη διάθεσή σας όλο το έγγραφο υλικό, από το οποίο προκύπτουν τα προαναφερόμενα

 

 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

 

 

Με εκτίμηση

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 

 

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΤΣΑΡΑΓΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ